Czytelnia

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Czwartek, 28 lutego 2013 Autor: Maja Święcka,
Przepisy na przekąski ze Szpinaku 1000 liści Bonduelle z wykorzystaniem gotowych form z ciasta francuskiego „vol au vent”.

Szpinak 1000 liści Bonduelle z sezamem

Składniki: „1000 listków szpinaku” Bonduelle, cebula, sól, pieprz, czosnek, olej sezamowy, bulion drobiowo-wołowy.

Przygotowanie: Na patelnię wlej olej sezamowy i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj odmrożony i odsączony z wody szpinak, wszystkie przyprawy, odrobinę bulionu oraz oleju. Całość duś na niedużym ogniu przez 3-4 minuty. Nałóż do przygotowanych form z ciasta francuskiego, udekoruj ziarenkami sezamu.

Szpinak 1000 liści Bonduelle na boczku

Składniki: „1000 listków szpinaku” Bonduelle, cebula, gotowany boczek, parmezan, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, olej lub oliwa z oliwek, bulion drobiowo-wołowy.

Przygotowanie: Na patelnię wlej olej lub oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną cebulę oraz pokrojony na małe kawałki boczek. Następnie dodaj odmrożony i odsączony z wody szpinak, wsyp wszystkie przyprawy i wlej niedużo bulionu oraz oleju. Całość duś na niedużym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj starty parmezan i od razu nałóż do gotowych form z ciasta francuskiego. 

Szpinak 1000 liści Bonduelle z serem feta

Składniki: „1000 listków szpinaku” Bonduelle, cebula, ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek, olej lub oliwa z oliwek, bulion warzywny.

Przygotowanie: Na patelnię wlej olej sezamowy i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj odmrożony i odsączony z wody szpinak, wszystkie przyprawy, bulion oraz olej. Całość duś na małym ogniu przez 3-4 minuty. Do gotowych form z ciasta francuskiego nałóż drobno pokrojony ser feta, a następnie wcześniej przygotowany szpinak.

tagi: Szpinak , Bonduelle ,