Advertisement

Wiadomości

Jaka wołowina jest najlepsza? Ze znakiem QMP.

Wtorek, 26 lutego 2013
W dniu 25 lutego br. w Markach odbyło się spotkanie prasowe pt. „Jaka wołowina jest najlepsza?” - połączone z warsztatem kulinarnym na temat potencjału kulinarnego polskiej wołowiny QMP.

W spotkaniu wzięli udział: Jerzy Wierzbicki- prezes PZPBM, prof. Agnieszka Wierzbicka z SGGW oraz kucharz - Maciej Nowicki.

Jak podkreślili prelegenci - mięso to trudny produkt do sprzedaży. Trudny do wyróżnienia. Jednak na tle panujących trendów konsumenckich ważne są dwa elementy: jakość i cena oferowanych produktów.

Wołowina to ulubione mięso konsumentów i kucharzy. Walory kulinarne wołowiny to ogromny potencjał, wciąż niewykorzystany w pełni, bo obciążony dwoma stereotypami: że droga i że „trudna” w obróbce kulinarnej. Tymczasem za smaczną wołowinę Polacy chcą płacić więcej. Od tego, jak konsument postrzega produkt jakim jest wołowina, zależy ile jest w stanie za nią zapłacić. Wiedza na ten temat jest wciąż niewystarczająca.

Maciej Nowicki zaprezentował uczestnikom spotkania m.in. z jakich części tuszy wołowej najlepiej przygotować różne potrawy wołowe: smażone, pieczone, duszone i gotowane?  W ramach warsztatu kulinarnego była możliwość w praktyce dowiedzieć się, z czego i jak dobrze usmażyć stek wołowy?

Spotkanie miało na celu promocję polskiego mięsa wołowego i znaku QMP (Quality Meat Program).

tagi: qmp , wołowina , jerzy wierzbicki ,