Advertisement

Wiadomości

Już nie tylko konina, ale także oślina

Poniedziałek, 18 lutego 2013 Autor: Monika Dawiec,
Jak informuje tygodnik Sunday Mirror do wołowiny dodawano nie tylko koninę, ale także mięso osłów.Tygodnik powołuje się na ustalenia brytyjskiej inspekcji w zakładach przetwórczych w Yorkshire.
Według Sunday Mirror ośle DNA inspektorzy agencji FSA (Food Standards Authority) dbającej o standardy żywności wykryli w dwóch zakładach w pobliżu Yorku w płn. Anglii. Mieszanka trzech mięs: wołowiny, koniny i ośliny była przeznaczona na eksport jako czysta wołowina.

Ubój osłów jest w W. Brytanii zgodny z prawem, ale oślego mięsa nie ma w handlu detalicznym. Jak informuje PAP - brytyjskie media nie wykluczają, że wiele osłów, które trafiają do ubojni w Anglii, pochodzi z Irlandii, gdzie w okresie poprzedzającym finansowy krach były popularnymi zwierzętami domowymi.

tagi: wołowina , konina , oślina , Sunday Mirror , mięso , Wielka Brytania , inspekcja , PAP ,