Dziesiątki gwiazd światowej kinematografii, liczni twórcy i producenci oraz setki fotoreporterów pojawi się na czerwonych dywanach tegorocznych festiwali filmowych. Cały świat z niecierpliwością czeka na uroczyste gale, podczas których poznamy laureatów statuetek Oscarów, BAFTA’s czy Festiwalu Filmowego w Cannes. Tradycją stało się już, że tym najważniejszym wydarzeniom świata kinematografii towarzyszy co roku wódka Grey Goose. Marka Najlepiej Smakującej wódki na Świecie organizuje dla uczestników festiwali liczne bankiety i uroczyste przyjęcia, podczas których nagrodzeni twórcy świętują sukcesy swoich produkcji. Ludo Miazga oraz Joe McCanta – ambasadorzy francuskiego trunku, jak co roku z okazji sezonu festiwali filmowych, przygotowali kolekcję unikalnych koktajli inspirowanych obrazami pretendującymi do tytułu najlepszego filmu 2012 roku.
Grey Goose Le Blanc to koktajl zainspirowany filmem „Les Miserables”. Głośna adaptacja francuskiej powieści Victora Hugo zdobyła m.in. aż osiem nominacji do Oscara oraz dziewięć do Nagród Brytyjskiej Akademii Filmowej. Elegancki i szykowny drink, dedykowany musicalowi, wyróżnia się połączeniem dwóch niezwykle klasycznych trunków, których ojczyzną jest Francja – wódki Grey Goose oraz wermutu Noilly Prat. Koktajl sprawdzi się świetnie jako aperitif.
Składniki:
2 części wódki Grey Goose Original
1 część wermutu Noilly Prat Dry, bądź innego wysokogatunkowego wermutu typu dry
Odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Odrobina piwa imbirowego
Sposób przygotowania: Wódkę Grey Goose, wermutu, sok z cytryny oraz piwo imbirowe umieścić w kieliszku do wina, wypełnionym kostkami lodu. Całość delikatnie zamieszać i przyozdobić cząstką cytryny.
Grey Goose True Story swoim charakterem nawiązuje do poruszającego dramatu „Operacja Argo”. Film oparty na prawdziwych wydarzeniach opowiada historię tajnej operacji ratowania sześciu amerykańskich zakładników porwanych w Teheranie w 1979 roku. Wyrafinowany koktajl zainspirowany fabułą w niebanalny sposób łączy smak wódki Grey Goose ze świeżym aromatem cytrusów oraz cięższymi, ziołowymi nutami Pimento Bitters.
Składniki:
2 części wódki Grey Goose L’Orange
1 część likieru wiśniowego Maraschino
2 1/2 części świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta
Odrobina Dale DeGroff’s Pimento Bitters
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki koktajlu umieścić w shakerze wypełnionym lodem. Potrząsnąć energicznie całością oraz przelać do kieliszka typu coupette. Gotowy koktajl udekorować skórką z grejpfruta.
Grey Goose Monsieur Le President powstał, by uczcić legendarnego prezydenta Stanów Zjednoczonych. Koktajl zainspirowany biografią Abrahama Lincolna, wyróżnia się ikonicznym dla Amerykanów połączeniem smaku świeżych jabłek i cynamonu.
Składniki:
1 1/2 części wódki Grey Goose Original
1/2 części alkoholu jabłkowego typu Applejack
1/2 części świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 części syropu cynamonowego
3 części organicznego soku z jabłek
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w szklance do long drinków typu highball wypełnionej lodem i dokładnie wymieszać. Koktajl przyozdobić długą i elegancką laską cynamonu.
Grey Goose Coco Django łączy orzeźwiające i egzotyczne nuty kokosowe z odrobiną wyrazistych przypraw karaibskich. Inspiracją do stworzenia koktajlu były malownicze krajobrazy pokrytych śniegiem gór, ukazane w „Django” - najnowszym filmie Quentina Tarantino. Oryginalna kompozycja smakowa oraz bogactwo tropikalnych aromatów stanowią o niezwykłym charakterze koktajlu Grey Goose Coco Django.
Składniki:
2 części wódki Grey Goose Le Citron
2 części puree z miąższu kokosa
1 część likieru Falernum z karaibskich przypraw
1/2 części świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Odrobina tonicu do uzupełnienia
Sposób przygotowania: W szklance typu higball wypełnionej kruszonym lodem umieścić wódkę Grey Goose, puree kokosowe, likier Falernum oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Koktajl uzupełnić odrobiną tonicu oraz udekorować listkami świeżej mięty.
Grey Goose Smoke Screen to unikalny koktajl łączący owocowy smak wódki Grey Goose La Poire z wyrazistymi - ziołowymi oraz dębowymi– nutami aromatycznymi. Drink idealnie oddaje niepokojący charakter thrillera „Wróg numer jeden”, który zainspirował miksologów marki Grey Goose do stworzenia tej niezwykłej mieszanki.
Składniki:
3 części wódki Grey Goose La Poire
2 części wemuta Noilly Prat Ambré
2 części likieru Suze Rouge
4 krople alkoholu typu bitters o smaku kolendry i kardamonu
1 dębowa beczułka oraz kawałki drzewa dębowego z francuskiej miejscowości Limousin
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w dębowej beczułce i zostawić na jedną dobę. Następnie przelać mieszankę do shakera wypełnionego lodem i dokładnie wymieszać. Szklankę typu rock osnuć dymem dębowym, uzyskanym w trakcie podpalania drewna lampą lutowniczą. Do tak przygotowanego naczynia przelać gotowego drinka. Podawać
na srebrnej paterze.
Ambasadorzy marki Grey Goose - Ludo Miazga oraz Joe McCanta – stworzyli kolekcję unikatowych koktajli, które zaskakują niebanalnymi połączeniami smaków. Wyjątkowe drinki inspirowane najlepszymi produkcjami ubiegłego roku będą towarzyszyć gwiazdom podczas najważniejszych festiwali filmowych, ale mogą stanowić również wyśmienite dopełnienie filmowego seansu w domu.
Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac, we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji – mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu. Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą której używa się do produkcji pysznych regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji – mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym zapachu, który dostarcza niezapomnianych wrażeń podczas degustacji.