Rewolucyjna metoda serwowania piwa bezpośrednio z kilkusetlitrowych tanków umożliwia napicie się piwa zaledwie kilka godzin po jego wyprodukowaniu. „Zafascynowani bogatą tradycją i kulturą picia piwa w Czechach czy Holandii, postanowiliśmy przenieść ten sprawdzony i wyjątkowo oryginalny system dystrybucji na polski rynek. W ten sposób chcemy budować kulturę picia piwa w naszym kraju. Początkowo piwa Tyskie z tanka mogli napić się wyłącznie mieszkańcy południowej Polski. Ponieważ jednak miłośnicy złotego trunku polubili piwo z tanków, podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu ich także w innych regionach kraju” - tłumaczy Marta Andreasik, specjalista ds. PR marek w Kompanii Piwowarskiej.
Świeże piwo, prosto z browaru serwowane jest już w 2 lokalach na terenie Warszawy: Dubrovniku przy ul. Nowogrodzkiej 22 oraz w Multipubie, przy al. Solidarności 68A. Piwo z tanka charakteryzuje maksymalnie skrócony system dystrybucji oraz innowacyjny system przechowywania i rozlewania. Świeże piwo wyprodukowane w browarze przelewane jest do samochodu-cysterny, który transportuje je jeszcze tego samego dnia bezpośrednio do pubów. Tam piwo przetłaczane jest do stalowych pojemników – tanków. Potem trafia z nich do kufli miłośników złocistego trunku. Przez cały ten czas piwo nie ma kontaktu z tlenem ani dwutlenkiem węgla. Dzięki skróceniu drogi piwa z browaru do punktu sprzedaży, Tyskie z tanka nie traci swoich walorów, a krótki termin przydatności do spożycia – do 14 dni od otwarcia tanka – gwarantuje, że zachowuje ono smak świeżego piwa prosto z browaru. Tyskie z tanka jest mniej nagazowane niż tradycyjne - dostępne dotąd w gastronomii - i ma wyjątkowy, nieco łagodniejszy smak, a także utrzymywane jest w stałej temperaturze: 4-6 stopni. Jest ono chłodzone przez cały łańcuch dystrybucji – od browaru aż do kufla.
Pierwsze Tyskie z tanków trafiło do 23 lokali na południu kraju – m.in. do 4 pubów we Wrocławiu, 3 w Krakowie, 6 w Tychach, czyli do miejsc zlokalizowanych w pobliżu „kolebki” piwa Tyskie - Tyskich Browarów Książęcych, gdzie od prawie 400 lat warzy się piwo. Innowacyjny na polskim rynku gastronomicznym system dystrybucji odniósł ogromny sukces wśród konsumentów. Od marca ubiegłego roku klienci lokali z tankami wypijają tam średnio 3 l piwa z tanka tygodniowo, co łącznie dało już ok. 5000 hl. W lokalach, w których zdecydowano się to rozwiązanie sprzedaż piwa wzrosła o ok. 10 %. Konsumenci regularnie odwiedzają miejsca, w których serwuje się Tyskie z tanka i doceniają delikatność, bogaty smak i lekkie nagazowanie złocistego napoju. Świeże piwo, prosto z browaru będzie można napić się w największych miastach na terenie całej Polski.