Nawiązana współpraca ma na celu podkreślenie uniwersalności obu sosów i przedstawienie szerokiego wachlarza możliwości wykorzystania ich w rodzimej kuchni. Wraz z rozwojem działania, Grzegorz będzie przedstawiał kolejne, proste i niezwykle smaczne przepisy w których obie marki zostaną zaadaptowane do polskiego gustu kulinarnego. „Jestem zadowolony ze wspólnego projektu, oba produkty mają długą tradycję i całkowicie naturalny skład, co jest dla mnie szczególnie istotne. Od dawna pojawiają się też w mojej kuchni, gdy prywatnie gotuję dla rodziny lub przyjaciół, więc mogę je szczerze polecić miłośnikom jedzenia i gotowania” – wyjaśnia kucharz.
Grzegorz Łapanowski jest zwolennikiem kuchni prostej, sezonowej, a jednocześnie wielbicielem nowych, oryginalnych smaków. Dotychczas znany głównie z programów emitowanych w kuchni+, gdzie prowadził swój autorski program Ł`Apetyt, a także Dzień Dobry TVN. Pracował w kilkunastu restauracjach, ale wciąż traktuje kuchnię bardziej jako zamiłowanie niż pracę. Swoje umiejętności rozwijał w Akademii Kurta Schellera. Do jego zainteresowań należą m.in.: systemy żywnościowe w kontekście zrównoważonego rozwoju i edukacja kulinarna. Jest pomysłodawcą i założycielem Fundacji Szkoła na Widelcu promujacej edukację kulinarna wsród dzieci i młodziezy.
Kikkoman to japońska firma z 300-letnią tradycją, producent sosu sojowego będącego zdrowym zamiennikiem soli. Swój wyrazisty, słony smak zawdzięczają tradycyjnemu procesowi produkcji opartemu o naturalną fermentację soi. Proces ten jest długotrwały, ale gwarantuje głęboki smak i niepowtarzalny aromat, który zawdzięcza odpowiedniemu połączeniu ziaren soi, pszenicy, wody i soli.
Sosy TABASCO® powstają na bazie niezwykle ostrej papryki tabasco, jednej z odmian papryki chilli. W połowie XIX wieku, rodzina McIlhenny Co. zastrzegła tę nazwę dla produkowanego przez nich, wyjątkowo ostrego sosu, powstającego wyłącznie z naturalnych składników: papryki tabasco, wody, soli, i octu.