Przybyły z Holandii narybek jest tak maleńki, że trzeba na niego patrzeć przez szkło powiększające. Jedna ryba waży od 0,01 do 0,05 grama, ma wielkość główki od szpilki.
Po około ośmiu miesiącach tilapia osiągnie jednak wymiary, które doskonale pasują na talerz obiadowy. Jak zapewnia Global Fish po takim czasie do sklepów trafi prawie 70 ton świeżej, zdrowej i smacznej ryby, która rośnie teraz w akwakulturze w Płońsku.
Żeby tak się stało, hodowca musi zapewnić rybie optymalne warunki rozwoju. Po to powstała jedyna w Polsce i największa w Europie akwakultura w obiegu zamkniętym. W ogrzewanej hali, w kilkudziesięciu basenach stworzono specjalny mikroklimat o warunkach zbliżonych do naturalnych.
Tilapia karmiona jest wyłącznie wysokiej jakości naturalnymi paszami, bez sztucznych dodatków, hormonów, czy antybiotyków. Sterylne warunki dają gwarancję tego, że ryby rosną zdrowo i pozbawione są zanieczyszczeń występujących w akwenach naturalnych. Pierwsze świeże tilapie z lipcowych zarybień trafią na rynek już pod koniec marca.
tagi: Global Fish , tilapia , narybek , ryby ,
Gdzie jest najpiękniejsze miejsce na ziemi? To rzecz bardzo...
Pierwsza Vice Prezydent Cogeca i Dyrektor Biura PIM, otrzymała...
Felieton Krzysztofa Skiby...
Według znawców tematu, spadek napływu spraw oznacza w teorii...
Kluczowymi partnerami stają się firmy z Wielkiej Brytanii...
Ważne jest też zaufanie i ograniczenie biurokracji...
Wyniki raportu „Bieżące lęki i obawy Polaków”...
Zmienić ma to unijna dyrektywa...