Przybyły z Holandii narybek jest tak maleńki, że trzeba na niego patrzeć przez szkło powiększające. Jedna ryba waży od 0,01 do 0,05 grama, ma wielkość główki od szpilki.
Po około ośmiu miesiącach tilapia osiągnie jednak wymiary, które doskonale pasują na talerz obiadowy. Jak zapewnia Global Fish po takim czasie do sklepów trafi prawie 70 ton świeżej, zdrowej i smacznej ryby, która rośnie teraz w akwakulturze w Płońsku.
Żeby tak się stało, hodowca musi zapewnić rybie optymalne warunki rozwoju. Po to powstała jedyna w Polsce i największa w Europie akwakultura w obiegu zamkniętym. W ogrzewanej hali, w kilkudziesięciu basenach stworzono specjalny mikroklimat o warunkach zbliżonych do naturalnych.
Tilapia karmiona jest wyłącznie wysokiej jakości naturalnymi paszami, bez sztucznych dodatków, hormonów, czy antybiotyków. Sterylne warunki dają gwarancję tego, że ryby rosną zdrowo i pozbawione są zanieczyszczeń występujących w akwenach naturalnych. Pierwsze świeże tilapie z lipcowych zarybień trafią na rynek już pod koniec marca.
tagi: Global Fish , tilapia , narybek , ryby ,
Związek Polskich Przetwórców Mleka apeluje o utrzymanie...
W maju rdr. spadł ruch w placówkach sieci fast food – w...
W maju br. kawa mielona zdrożała rdr. w sklepach o 25,1%, a...
Ze wstępnych danych Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki...
Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone...
Jak wynika z analizy danych MRiT, w maju liczba wniosków...
Według najnowszego rynkowego raportu, obecnie 18,4% Polaków...
W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów...