Czytelnia

Najlepsza w poniedziałek i czwartek!

Czwartek, 03 stycznia 2013 Autor: Maja Święcka,
Zupę pomidorową kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Prawie 90% małych smakoszy uważa ją za swoją ulubioną. Najczęściej gości na naszych stołach w poniedziałki, ale przy coraz chłodniejszych dniach, warto jeść ją częściej. Treściwy talerz zupy Pudliszkowej nie tylko sprawi przyjemność Twoim najbliższym, ale także rozgrzeje oraz wzmocni odporność w ciągu dnia.

Dietetycy zachęcają do jedzenia zup, ponieważ są źródłem witamin i mikroelementów. W zupie też dużo łatwiej można „przemycać” warzywa lub zdrowe dodatki, za którymi nie zawsze przepadają nasze pociechy. Według badań przeprowadzonych dla marki Pudliszki, prawie 90% dzieci za swoją ulubioną zupę uważa pomidorową. Podając ją częściej niż tylko raz w tygodniu, nie tylko sprawiamy rodzinie przyjemność, ale też zapewniamy jej solidną dawkę witamin i likopenu. Przygotowując zupę Pudliszkową na bazie koncentratu pomidorowego z natką pietruszki, dzieci dostaną to, co lubią, bez marudzenia o „czymś zielonym” na talerzu. Gładka, aromatyczna, pyszna - tak Twoja rodzina będzie wspominać Pudliszkową z rozgrzewającą natką pietruszki.

Koncentrat pomidorowy Pudliszki to nic innego, jak bogate w likopen pomidory. Likopen jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, zapobiega nowotworom i chorobom serca. Ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć tego związku i pozyskuje go z naszej codziennej diety z pomidorów, a najlepiej jest wchłaniany przez organizm właśnie w postaci ciepłej zupy. Pudliszkowa jest solidną dawką tego przeciwutleniacza, ponieważ 200 gram koncentratu pomidorowego Pudliszki zawiera aż 1,2 kilograma pomidorów. Pod wpływem gotowania, zwłaszcza z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu, dochodzi do uwalniania likopenu zawartego w skórce pomidorów, dzięki czemu jest on dużo łatwiej przyswajalny.

Zimą i jesienią warto dodać do Pudliszkowej natkę pietruszki. Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C, która naturalnie wpływa na odporność. Znana ze swoich właściwości rozgrzewających, doskonale komponuje się ze smakiem zupy, dostarczając jednocześnie ważnych składników, takich jak witamina A, żelazo i sole mineralne. Poprawia również trawienie i czystość krwi. Jest niezastąpiona, jako dodatek do zup, w tym ulubionej zupy dzieci – Pudliszkowej!

tagi: Pudliszki , zupa , koncentrat pomidorowy ,