Organizacja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” to jedno z wielu działań firmy, mających na celu wspieranie talentów kulinarnych. Przejawia się to również poprzez organizację konkursu Primerba Cup, sponsoring Kulinarnego Pucharu Polski oraz Kulinarnej Drużyny Narodowej, czy też współudział w lokalnych inicjatywach o charakterze gastronomicznym, takich jak konkursy czy festiwale kulinarne.
W tym roku uczestnicy muszą zmierzyć się z przygotowaniem dania głównego z dowolnego elementu indyka, ale to nie wszystko! W nawiązaniu do trendu zdrowego żywienia, receptura potrawy powinna zawierać trzy rodzaje dowolnych warzyw oraz być przyrządzona z zastosowaniem minimum trzech prozdrowotnych technik kulinarnych, takich jak np.: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie czy grillowanie. Konieczne jest też użycie w przepisie trzech produktów Unilever Food Solutions.
Konkurs składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich – eliminacje wstępne - zakłada przygotowanie przez uczestników receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy na adres elzbieta.gizinska@unilever.com do dnia 4 stycznia 2013 roku. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wyłoni półfinalistów konkursu.
Udział w wieloetapowym konkursie to możliwość doskonalenia wiedzy i umiejętności w zakresie tradycyjnej i nowoczesnej kuchni, poznawania nowych trendów i technik kulinarnych czy zastosowań produktów convenience. To także szansa na uzyskanie porad i wskazówek bezpośrednio od najlepszych fachowców z branży, którzy zasiadają w jury. Dzięki temu młodzi kucharze już w czasie nauki w szkole mogą zaistnieć w środowisku zawodowej gastronomii. Laureat konkursu nie tylko otrzyma atrakcyjne nagrody rzeczowe, ale także automatycznie zakwalifikuje się do finału prestiżowego konkursu dla profesjonalistów - Primerba Cup 2013.
To z kolei daje mu szansę na wystartowanie w Kulinarnym Pucharze Polski. Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2012 została Katarzyna Daniłowicz, która przyznała: „Udział i wygrana w tym konkursie to duży prestiż. Dzięki niemu można sprawdzić się kulinarnie, ale przede wszystkim zmierzyć z ogromnym stresem. Dla mnie to pierwszy konkurs o takiej randze, więc było to prawdziwe wyzwanie”. Poziom konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej jest bardzo wysoki - świadczy o tym fakt, iż zeszłoroczna laureatka zajęła III miejsce w konkursie Primerba Cup 2012!
Szczegółowe informacje dotyczące tegorocznej edycji konkursu oraz regulamin można znaleźć na stronie www.unileverfoodsolutions.pl. Sponsorzy konkursu: Hendi, Moto-Set, VivaMix - KitchenAid, Grapil, EVA-TEC. Patronat medialny: Poradnik Restauratora, papaja.pl.