Polscy konsumenci mają wiele oczekiwań w stosunku do wartości odżywczej oraz jakości nabywanych produktów. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, powstał PQS (Pork Quality System) – System Jakości Wieprzowiny, którego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego o zwiększonej trwałości, przydatności kulinarnej i przetwórczej oraz wyjątkowym smaku.
Cechy jakościowe mięsa zależą między innymi od rasy, systemu chowu, a także warunków żywieniowych. Uczestnicy Systemu PQS przestrzegają w procesie produkcyjnym dodatkowych wymogów, aby zapewnić lepsze kulinarne cechy mięsa. Dzięki doborowi odpowiednich ras świń oraz wyeliminowaniu z ich żywienia śruty kukurydzianej oraz mączki rybnej wieprzowina z certyfikatem PQS pozbawiona jest rybiego zapachu, a jej tłuszcz nie ma żółtego zabarwienia. Mięso ma natomiast delikatny aromat i smak, jest kruche i soczyste, a podczas przyrządzania nie traci swojej objętości.
Wieprzowina produkowana w Systemie PQS oznaczona jest na opakowaniach charakterystyczną niebieską wstęgą z logo PQS, które stanowi gwarancję zachowania szczególnych norm odnoszących się do jakości mięsa, bezpieczeństwa i kontroli na każdym etapie produkcji. Dodatkowo, produkcja wieprzowiny w Systemie PQS jest dostosowana do nowych wymogów prawa z zakresu dobrostanu zwierząt. Jest również zgodna z przepisami dotyczącymi ochrony środowiska naturalnego. Kupując wieprzowinę PQS, mamy gwarancję otrzymania produktu wysokiej jakości, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających konsumentów.
tagi: wieprzowina , PQS , gwarancja jakości ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...