Polscy konsumenci mają wiele oczekiwań w stosunku do wartości odżywczej oraz jakości nabywanych produktów. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, powstał PQS (Pork Quality System) – System Jakości Wieprzowiny, którego celem jest produkcja chudego, nieprzetłuszczonego mięsa wieprzowego o zwiększonej trwałości, przydatności kulinarnej i przetwórczej oraz wyjątkowym smaku.
Cechy jakościowe mięsa zależą między innymi od rasy, systemu chowu, a także warunków żywieniowych. Uczestnicy Systemu PQS przestrzegają w procesie produkcyjnym dodatkowych wymogów, aby zapewnić lepsze kulinarne cechy mięsa. Dzięki doborowi odpowiednich ras świń oraz wyeliminowaniu z ich żywienia śruty kukurydzianej oraz mączki rybnej wieprzowina z certyfikatem PQS pozbawiona jest rybiego zapachu, a jej tłuszcz nie ma żółtego zabarwienia. Mięso ma natomiast delikatny aromat i smak, jest kruche i soczyste, a podczas przyrządzania nie traci swojej objętości.
Wieprzowina produkowana w Systemie PQS oznaczona jest na opakowaniach charakterystyczną niebieską wstęgą z logo PQS, które stanowi gwarancję zachowania szczególnych norm odnoszących się do jakości mięsa, bezpieczeństwa i kontroli na każdym etapie produkcji. Dodatkowo, produkcja wieprzowiny w Systemie PQS jest dostosowana do nowych wymogów prawa z zakresu dobrostanu zwierząt. Jest również zgodna z przepisami dotyczącymi ochrony środowiska naturalnego. Kupując wieprzowinę PQS, mamy gwarancję otrzymania produktu wysokiej jakości, który zaspokoi nawet najbardziej wymagających konsumentów.
tagi: wieprzowina , PQS , gwarancja jakości ,
Koral S.A., potentat polskiego przetwórstwa rybnego i lider w...
Eksperci są pozytywnie zaskoczeni, spodziewali się na koniec...
Grupa Żabka rozpoczęła ekspansję na rynek rumuński pod...
Prognozy ekspertów na 2025 r....
Od 1 stycznia 2025 roku obowiązuje nowe rozporządzenie Rady...
87% czterdziestolatków ma w swojej historii zawodowej przerwę...
Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też...
Znani eksperci nie mają żadnych złudzeń. 2024 rok pod...