Wiadomości

Rodowód Żubra

Niedziela, 18 listopada 2012 HURT & DETAL Nr 11 (81) / 2012 (Hurt i Detal)
„Rano kawka, wieczorem Żubr”, „Żubr czeka na polanie”, „Żubr w trawie puszczy” to tylko niektóre hasła, które sprawiają, że przed oczami widzimy jednocześnie żubra – mieszkańca puszczy i Żubra w butelce. Piwo Żubr to już stały element polskiego rynku piwa, a początki jego historii sięgają 1768 roku i okolic Białegostoku.
Drzewo genealogiczne Żubra

Jan Klemens Branicki to ojciec Browaru Dojlidy, który to browar powstał na jego zlecenie i niestety zakończył działalność wraz ze śmiercią założyciela – wdowa po księciu, Isabella, nie chciała dalej warzyć piwa. I tak do XIX wieku Browar Dojlidy trwał w bezruchu, aż zainteresował się nim hrabiowski ród Rudigerów i postanowił budynek browaru i tereny wkoło niego zaadaptować na pałac. W rezultacie pałac został połączony z Browarem, który zaczął być zasilany narzędziami parowymi i miał warzyć złoty płyn, przynosząc spore zyski właścicielom. Czas I Wojny Światowej był łaskawy dla Browaru Dojlidy, który nie ucierpiał w wyniku działań wojennych. Został jednak okradziony z wszelkich sprzętów niezbędnych do warzenia piwa. Po wojnie Browar Dojlidy został sprzedany księciu Jerzemu Lubomirskiemu, który go odnowił i sprawił, że Browar Dojlidy był siódmym co do wielkości browarem w Polsce. W czasie II Wojny Światowej Browar został przejęty przez Niemców, którzy warzyli w nim piwo na potrzeby swojej armii. Później w wyniku działań wojennych browar uległ całkowitemu zniszczeniu.  Produkcję piwa wznowiono dopiero w 1954 roku i w Browarze zaczęło być rozlewane piwo Dojlidy Żubr.

Żubr pamięta o korzeniach

Odrodzenie Browaru było sukcesem. Warzone w nim piwo zdobywało nagrody w wielu konkursach piwowarskich na terenie kraju, co przyciągnęło inwestorów. W 2003 roku Kompania Piwowarska kupiła Browar Dojlidy i wprowadziła na rynek piwo Żubr w nowym wcieleniu. Żubr przestał być piwem lokalnym, a stał się ogólnopolskim. Bardzo szybko Żubr został uznany za wizytówkę Podlasia w całym kraju. Marka nie zapomniała o swoim pochodzeniu – Podlasie to jej region macierzysty, o który dba szczególnie pielęgnując więź z lokalną społecznością. W ciągu kilku ostatnich lat marka wspierała region w ramach takich akcji jak „Żubr budzi Podlasie” czy „Żubr ratuje lipy na ul. Lipowej“.
„Nie byłoby Żubra, gdyby nie Podlasie. Właśnie dlatego tak ważne dla nas są sprawy mieszkańców Białegostoku i okolic. Do tej pory wraz z miastem Białystok sadziliśmy lipy wzdłuż Alei Lipowej, przeprowadziliśmy renowację stawu Serce na Plantach i jesteśmy opiekunami białowieskich żubrów. Oczywiście mamy w planach kolejne inicjatywy, ponieważ Żubr nie zapomina o swoich korzeniach” – mówi Tomasz Kanton, kierownik ds. PR marek Kompanii Piwowarskiej.

Żubr drugi w Polsce

Od momentu włączenia do portfela Kompanii Piwowarskiej Żubr z lokalnej marki stał się wiceliderem rynku piwa w Polsce, będąc dzisiaj drugą marką piwną pod względem wielkości sprzedaży. Żubr jest pełen spokoju i harmonii, nieodłącznie kojarzy się z naturą i spokojem lasu. Niedawno do rodziny Żubra dołączył jego kuzyn, Żubr Ciemnozłoty, o bardziej intensywnym smaku.

tagi: żubr , piwo. kompania piwowarska ,