Nowości

Prosty sposób na obiad

Wtorek, 30 października 2012 Autor: Maja Święcka,
Ile razy stawaliśmy przed dylematem, co ugotować na obiad? Co przyrządzić, by danie było smaczne, a jednocześnie jego przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu? Trwający sezon na grzyby może stanowić kulinarną inspirację do przygotowania pysznego, sycącego obiadu dla całej rodziny.

Zapiekanka z ziemniakami to świetny pomysł na obiad, gdy nie mamy czasu zrobić specjalnych zakupów, bo wszystkie składniki, mamy zazwyczaj w domu. To również danie, do którego możemy wykorzystać wszystko, na co mamy ochotę i co akurat mamy w lodówce.

Popularna w wersji z mięsem mielonym, kiełbasą lub kurczakiem, w sezonie grzybowym zapiekanka odsłania swoje nowe oblicze. Połączenie zapiekanych ziemniaków ze smakiem prawdziwków i maślaków urozmaici naszą kuchnię i dostarczy naszym kubkom smakowym oryginalnych doznań. Całość doprawiona Vegetą Natur do dań z grzybów i do dań z ziemniaków, nada potrawie głębokiego, wyrazistego smaku.


Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Ilość porcji: 4

Składniki:

1 kg ziemniaków
600g leśnych grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki)
2 cebule
ząbek czosnku
150g żółtego sera
100g masła
2 łyżki mleka
tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz
olej
Vegeta Natur do dań z grzybów
Vegeta Natur do dań z ziemniaków

Sposób przygotowania:

Grzyby obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki średniej wielkości. Cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na oleju (najlepiej w rondlu). Dodajemy pokrojone grzyby i dusimy bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny. Do mieszanki dodajemy tymianek, doprawiamy Vegetą Natur do dań z grzybów i pieprzem.

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Po odsączeniu i odparowaniu rozgniatamy je widelcem, dodajemy masło i 2 łyżki mleka, następnie gnieciemy na jednolite puree, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i Vegetą Natur do dań z ziemniaków.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy mieszankę z grzybów, na niej rozkładamy ziemniaczaną masę. Całość posypujemy serem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Więcej na: www.vegeta.pl

tagi: Podravka , przyprawy , obiad , grzyby , ziemniaki ,