Wiadomości

Pierwsze miejsce w konkursie bezpiecznej pracy

Wtorek, 30 października 2012 Autor: Maja Święcka,
Konkurs "Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej" inicjowany jest rokrocznie przez Państwową Inspekcję Pracy. Założeniem konkursu jest promowanie najlepszych praktyk w zakresie poprawy warunków bezpieczeństwa pracy oraz inspirowanie pracodawców do podejmowania działań w celu eliminacji istniejących w ich zakładach zagrożeń. Browar Kasztelan otrzymał I nagrodę w XIX edycji konkursu w województwie mazowieckim, w kategorii zakładów zatrudniających 50-250 osób. Jest to jednoznaczne z zakwalifikowaniem browaru do konkursu ogólnopolskiego.

Podstawowe kryteria konkursu, którym poddawane są zgłaszające się dobrowolnie przedsiębiorstwa to: przestrzeganie prawa i zasad bhp, statystyka wypadków "lepsza" niż średnia w branży, popularyzacja bhp, ćwiczenia, nakłady inwestycyjne w obszar bezpieczeństwa.

„Ogromnie nas cieszy ta nagroda, a szczególnie jej uzasadnienie. Otrzymaliśmy tę nagrodę za "systemy angażowania pracowników do współtworzenia bezpiecznych warunków pracy". Tutaj mowa o zgłaszaniu sytuacji potencjalnie wypadkowych. Z dumą stwierdzam, iż jest to nagroda Pracowników Browaru, bo to oni aktywnie zgłaszają sytuacje potencjalnie wypadkowe. Takie wyróżnienie satysfakcjonuje i jednocześnie zobowiązuje do kolejnych wysiłków w tym ważkim obszarze, jakim jest bezpieczeństwo”  - komentuje Piotr Zając, Dyrektor Browaru Kasztelan.

„W hierarchii naszych wartości, nie ma nic ważniejszego od zdrowia i życia, nie ma nic ważniejszego od wykonania pracy w sposób bezpieczny. Pierwsze miejsce Browaru Kasztelan w prestiżowym konkursie "Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej" odbieram jako uznanie dla kierownictwa i pracowników oraz potwierdzenie słuszności kierunku naszych działań. Uznanie dla tych, którzy pamiętają, że mają wpływ zarówno na swoje bezpieczeństwo, jak i bezpieczeństwo Koleżanek i Kolegów w pracy. I dla tych, którzy nie przechodzą obojętnie wobec zagrożeń i niebezpiecznych zachowań, zgłaszając nam zdarzenia lub sytuacje potencjalnie wypadkowe. To pozwala nam poprawiać warunki i tworzyć jeszcze bezpieczniejsze miejsca pracy” - mówi Włodzimierz Ptasik, Specjalista ds. BHP w Kasztelanie.


„Rozwijanie kultury bezpieczeństwa w Carlsberg Polska jest częścią naszych wysiłków w zakresie Ciągłego Doskonalenia i polityki CSR - Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracowników. Nasze działania skoncentrowane na poprawie świadomości w tym obszarze wśród pracowników, ćwiczeniach symulujących zagrożenia, inwestycjach w bhp rozpoczęliśmy w 2009 roku i konsekwentnie je rozwijamy. Cieszy nas, że nasze wspólne wysiłki znajdują uznanie wśród ekspertów bezpieczeństwa i jednocześnie mogą stanowić źródło inspiracji dla innych zakładów” - podkreśla Adam Pawełas, Menedżer ds. Środowiska i Bezpieczeństwa.

tagi: konkurs bezpiecznej pracy , PIP , Państwowa Inspekcja Pracy , Browar Kasztelan , Carlsberg ,