Zagrodowy z Podlasia
Kurczak Zagrodowy − produkt Grupy DROSED, hodowany jest w małych, rodzinnych fermach położonych na wschodzie Polski w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. Genetycznie pochodzi od wiejskich kur. Zagrodowego z Podlasia wyróżnia dłuższy tzw. ekstensywny chów oraz specjalny sposób karmienia − wyłącznie naturalną, niemodyfikowaną genetycznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. W efekcie jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatne, ma tradycyjny smak, wyróżnia się wyjątkowo kruchą strukturą. Z tych względów polecane jest osobom dbającym o zdrową dietę, dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.
Zagrodowy to produkt dla świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrową, bezpieczną żywność bez GMO, o sprawdzonym pochodzeniu. Kurczak Zagrodowy idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Natomiast Kurczak Zagrodowy Rosołowy z podrobami i saszetką zawierającą specjalną kompozycję przypraw ułatwi przygotowanie aromatycznego bulionu o tradycyjnym, domowym smaku, jak u babci.
Nowe opakowanie
Od 1 października br. w sprzedaży dostępne są produkty marki Zagrodowy w nowym, podkreślającym jego wyjątkowy charakter opakowaniu. Eleganckie etykiety kurczaka Zagrodowego z Podlasia i Zagrodowego Rosołowego z Podlasia ze złotą szarfą utrzymane są w granatowej kolorystyce. Opakowanie w ciemniejszej tonacji wyróżnia produkty na półce sklepowej i wzmacnia ich pozycjonowanie w segmencie Premium.
Wprowadzeniu na rynek produktu w nowej etykiecie towarzyszy uruchomiony w kwietniu br. specjalny serwis internetowy www.zagrodowy.pl. Konsumenci znajdą tam przydatne informacje, inspirujące przepisy i porady, a także wyszukiwarkę punktów sprzedaży. W ramach kampanii promocyjnej, Grupa DROSED nawiązała współpracę z Konradem Birkiem, który od kwietnia pełni rolę Kulinarnego Ambasadora marki Zagrodowy oraz z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia, Halszką Sokołow (d. Gędek), wspierającą markę Zagrodowy od początku września. Internauci mogą zadawać pytania ekspertom za pośrednictwem serwisu www oraz publikować na nim także własne przepisy.
O zaletach zdrowotnych kurczaka opowiada specjalista ds. żywienia Halszka Sokołow (d. Gędek):
"Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Jest to białko dostarczające kompletu niezbędnych dla organizmu aminokwasów – w tym także tzw. aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i które muszą być dostarczane wraz z dietą. Zbyt mała ilość białka w codziennej diecie działa hamująco na wzrost i rozwój organizmu, powoduje spadek odporności oraz trudniejsze gojenie się ran. Białko, jako składnik skóry, włosów i paznokci, pomaga zachować ładny, zdrowy wygląd.
Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. 100 g fileta z piersi kurczaka pokrywa zapotrzebowanie na witaminę PP (niacynę) niemal aż w 90%, a na składniki takie jak białko i witamina B6 w ponad 40%. Zawiera także potas, który chroni przed zatrzymywaniem nadmiaru wody w organizmie. Skrzydełko jest szczególnie bogate w dobrze przyswajalne żelazo hemowe i ważny dla prawidłowego widzenia retinol. Natomiast udko z kurczaka dostarcza dużych ilości witaminy B2, cynku i ryboflawiny.
Kurczak jest lekkostrawny, dzięki czemu ma wszechstronne zastosowanie w żywieniu. Zalecany jest m.in. w diecie osób o delikatnym przewodzie pokarmowym tj. małych dzieci oraz osób starszych czy mających różnego rodzaju problemy zdrowotne. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne i pozwala na przygotowanie wielu niskokalorycznych dań. Kurczaka możemy ugotować na parze, upiec w piekarniku albo przygotować na grillu."
Konrad Birek, dyplomowany szef kuchni, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy, poleca dwa przepisy na dania z kurczaka:
Pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia podana na karmelizowanym puree z marchewki i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym
Składniki dla 4 osób:
• 4 piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
• 4 gałązki szałwii
• 4 małe ząbki czosnku
• 4 płaskie łyżki masła
• Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
• 400g obranej marchewki
• 1 mała cebula pokrojona w kostkę
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 100ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
• 1 łyżka masła
• Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
• 200ml zredukowanego z czerwonym winem oraz ziarnami wanilii wywaru mięsnego
• 400g blanszowanych, ulubionych warzyw przed wydaniem glazurowanych na maśle z ziołami
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi Kurczaka Zagrodowego wkładamy pojedynczo do foliowej torebki razem z gałązką szałwii, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 45 minut do kąpieli wodnej (62°C). Marchewkę kroimy na plastry i obsmażamy na oleju razem z cebulą. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miękką marchew miksujemy, przecieramy przez sito, łączymy z masłem i doprawiamy do smaku. Ciepłe piersi Kurczaka Zagrodowego wyjmujemy z torebki i obsmażamy na złoty kolor, doprawiając w trakcie do smaku. Następnie kroimy w plastry, układamy na ciepłym puree z marchwi i podajemy z glazurowanymi warzywami oraz aromatycznym sosem z wanilią.
Marynowane uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia w sosie BBQ podane z karmelizowanymi ziemniakami, sałatką coleslaw i kiełkami musztardowca
Składniki dla 4 osób:
• 8 ud Kurczaka Zagrodowego z Podlasia bez kości
• 4 gałązki świeżego tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 4 płaskie łyżki masła
• Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• 200ml sosu BBQ z aromatem dymu wędzarniczego
• 300g ugotowanych ziemniaków
• 2 łyżki zredukowanego soku z jabłek
• 100ml wywaru mięsnego
• 2 łyżki musztardy francuskiej Dijon
• 4 łyżki sałatki z białej kapusty i domowego majonezu
• Garść świeżych kiełków kapusty
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem uda Kurczaka Zagrodowego wkładamy parami do foliowej torebki razem z gałązką tymianku, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 60 minut do kąpieli wodnej (68°C). Ugotowane mięso wyjmujemy z torebki, obsmażamy na rozgrzanej patelni i glazurujemy dodając przygotowany wcześniej sos BBQ. Ziemniaki karmelizujemy na patelni ze zredukowanym sokiem z jabłek, pod koniec podlewając wywarem mięsnym. Talerz smarujemy musztardą francuską i układamy na nim soczyste uda Kurczaka Zagrodowego, ziemniaki oraz sałatkę coleslaw z białej kapusty. Całość dekorujemy kiełkami kapusty. Smacznego!
Dostępność, cena Zagrodowego z Podlasia
Zagrodowy z Podlasia i Zagrodowy Rosołowy w nowych opakowaniach z granatową etykietą dostępne są od października 2012 roku, zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg (w zależności od elementu). Produkty wytwarzane w Międzyrzecu Podlaskim, przez należącą do Grupy DROSED firmę Sedar SA, posiadają atest Instytutu Zootechniki Kraków-Balice. Więcej informacji na www.zagrodowy.pl.
Halszka Sokołow (d. Gędek) – dyplomowany specjalista do spraw żywienia, ekspert marki Zagrodowy. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinne w zakresie odchudzania, niedowagi oraz problemów zdrowotnych sprzężonych z dietą. Regularnie współpracuje z mediami. Jest autorką artykułów publikowanych w prasie i internecie, występuje również w roli eksperta w programach radiowych i telewizyjnych.
Konrad Birek - dyplomowany kucharz, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zmiłowanie do gotowania zaszczepił w nim ojciec, Stefan Birek. Wspólnie wydali w 2010 r. autorską książkę kulinarną „Birkowie od kuchni". Jest częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych m.in. TVP1 „Kawa czy Herbata" oraz TTV „Na poddaszu". Można go również spotkać na szkoleniach, warsztatach i licznych pokazach kulinarnych. Z jego porad kulinarnych korzysta sam Ambasador Norwegii.
Żabka oficjalnie otworzyła nowoczesne centrum logistyczne w...
Jak wynika z najnowszego raportu firmy technologicznej...
Dzięki podpisanej z Axpo Polska umowie route-to-market sklepy...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....