Zagrodowy z Podlasia
Kurczak Zagrodowy − produkt Grupy DROSED, hodowany jest w małych, rodzinnych fermach położonych na wschodzie Polski w czystym ekologicznie rejonie Podlasia. Genetycznie pochodzi od wiejskich kur. Zagrodowego z Podlasia wyróżnia dłuższy tzw. ekstensywny chów oraz specjalny sposób karmienia − wyłącznie naturalną, niemodyfikowaną genetycznie paszą roślinną, bogatą w surowce mineralne i witaminy. W efekcie jest mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza. Mięso Kurczaka Zagrodowego jest delikatne, ma tradycyjny smak, wyróżnia się wyjątkowo kruchą strukturą. Z tych względów polecane jest osobom dbającym o zdrową dietę, dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.
Zagrodowy to produkt dla świadomych konsumentów, którzy wybierają zdrową, bezpieczną żywność bez GMO, o sprawdzonym pochodzeniu. Kurczak Zagrodowy idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Natomiast Kurczak Zagrodowy Rosołowy z podrobami i saszetką zawierającą specjalną kompozycję przypraw ułatwi przygotowanie aromatycznego bulionu o tradycyjnym, domowym smaku, jak u babci.
Nowe opakowanie
Od 1 października br. w sprzedaży dostępne są produkty marki Zagrodowy w nowym, podkreślającym jego wyjątkowy charakter opakowaniu. Eleganckie etykiety kurczaka Zagrodowego z Podlasia i Zagrodowego Rosołowego z Podlasia ze złotą szarfą utrzymane są w granatowej kolorystyce. Opakowanie w ciemniejszej tonacji wyróżnia produkty na półce sklepowej i wzmacnia ich pozycjonowanie w segmencie Premium.
Wprowadzeniu na rynek produktu w nowej etykiecie towarzyszy uruchomiony w kwietniu br. specjalny serwis internetowy www.zagrodowy.pl. Konsumenci znajdą tam przydatne informacje, inspirujące przepisy i porady, a także wyszukiwarkę punktów sprzedaży. W ramach kampanii promocyjnej, Grupa DROSED nawiązała współpracę z Konradem Birkiem, który od kwietnia pełni rolę Kulinarnego Ambasadora marki Zagrodowy oraz z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia, Halszką Sokołow (d. Gędek), wspierającą markę Zagrodowy od początku września. Internauci mogą zadawać pytania ekspertom za pośrednictwem serwisu www oraz publikować na nim także własne przepisy.
O zaletach zdrowotnych kurczaka opowiada specjalista ds. żywienia Halszka Sokołow (d. Gędek):
"Mięso z kurczaka charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka. Jest to białko dostarczające kompletu niezbędnych dla organizmu aminokwasów – w tym także tzw. aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i które muszą być dostarczane wraz z dietą. Zbyt mała ilość białka w codziennej diecie działa hamująco na wzrost i rozwój organizmu, powoduje spadek odporności oraz trudniejsze gojenie się ran. Białko, jako składnik skóry, włosów i paznokci, pomaga zachować ładny, zdrowy wygląd.
Kurczak dostarcza również wielu innych ważnych składników odżywczych – m.in. witamin i składników mineralnych. 100 g fileta z piersi kurczaka pokrywa zapotrzebowanie na witaminę PP (niacynę) niemal aż w 90%, a na składniki takie jak białko i witamina B6 w ponad 40%. Zawiera także potas, który chroni przed zatrzymywaniem nadmiaru wody w organizmie. Skrzydełko jest szczególnie bogate w dobrze przyswajalne żelazo hemowe i ważny dla prawidłowego widzenia retinol. Natomiast udko z kurczaka dostarcza dużych ilości witaminy B2, cynku i ryboflawiny.
Kurczak jest lekkostrawny, dzięki czemu ma wszechstronne zastosowanie w żywieniu. Zalecany jest m.in. w diecie osób o delikatnym przewodzie pokarmowym tj. małych dzieci oraz osób starszych czy mających różnego rodzaju problemy zdrowotne. Mięso z kurczaka jest bardzo uniwersalne i pozwala na przygotowanie wielu niskokalorycznych dań. Kurczaka możemy ugotować na parze, upiec w piekarniku albo przygotować na grillu."
Konrad Birek, dyplomowany szef kuchni, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy, poleca dwa przepisy na dania z kurczaka:
Pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia podana na karmelizowanym puree z marchewki i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym
Składniki dla 4 osób:
• 4 piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
• 4 gałązki szałwii
• 4 małe ząbki czosnku
• 4 płaskie łyżki masła
• Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
• 400g obranej marchewki
• 1 mała cebula pokrojona w kostkę
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 100ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
• 1 łyżka masła
• Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
• 200ml zredukowanego z czerwonym winem oraz ziarnami wanilii wywaru mięsnego
• 400g blanszowanych, ulubionych warzyw przed wydaniem glazurowanych na maśle z ziołami
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi Kurczaka Zagrodowego wkładamy pojedynczo do foliowej torebki razem z gałązką szałwii, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 45 minut do kąpieli wodnej (62°C). Marchewkę kroimy na plastry i obsmażamy na oleju razem z cebulą. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miękką marchew miksujemy, przecieramy przez sito, łączymy z masłem i doprawiamy do smaku. Ciepłe piersi Kurczaka Zagrodowego wyjmujemy z torebki i obsmażamy na złoty kolor, doprawiając w trakcie do smaku. Następnie kroimy w plastry, układamy na ciepłym puree z marchwi i podajemy z glazurowanymi warzywami oraz aromatycznym sosem z wanilią.
Marynowane uda z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia w sosie BBQ podane z karmelizowanymi ziemniakami, sałatką coleslaw i kiełkami musztardowca
Składniki dla 4 osób:
• 8 ud Kurczaka Zagrodowego z Podlasia bez kości
• 4 gałązki świeżego tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 4 płaskie łyżki masła
• Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
• 200ml sosu BBQ z aromatem dymu wędzarniczego
• 300g ugotowanych ziemniaków
• 2 łyżki zredukowanego soku z jabłek
• 100ml wywaru mięsnego
• 2 łyżki musztardy francuskiej Dijon
• 4 łyżki sałatki z białej kapusty i domowego majonezu
• Garść świeżych kiełków kapusty
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem uda Kurczaka Zagrodowego wkładamy parami do foliowej torebki razem z gałązką tymianku, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 60 minut do kąpieli wodnej (68°C). Ugotowane mięso wyjmujemy z torebki, obsmażamy na rozgrzanej patelni i glazurujemy dodając przygotowany wcześniej sos BBQ. Ziemniaki karmelizujemy na patelni ze zredukowanym sokiem z jabłek, pod koniec podlewając wywarem mięsnym. Talerz smarujemy musztardą francuską i układamy na nim soczyste uda Kurczaka Zagrodowego, ziemniaki oraz sałatkę coleslaw z białej kapusty. Całość dekorujemy kiełkami kapusty. Smacznego!
Dostępność, cena Zagrodowego z Podlasia
Zagrodowy z Podlasia i Zagrodowy Rosołowy w nowych opakowaniach z granatową etykietą dostępne są od października 2012 roku, zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie− w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg (w zależności od elementu). Produkty wytwarzane w Międzyrzecu Podlaskim, przez należącą do Grupy DROSED firmę Sedar SA, posiadają atest Instytutu Zootechniki Kraków-Balice. Więcej informacji na www.zagrodowy.pl.
Halszka Sokołow (d. Gędek) – dyplomowany specjalista do spraw żywienia, ekspert marki Zagrodowy. Prowadzi konsultacje indywidualne i rodzinne w zakresie odchudzania, niedowagi oraz problemów zdrowotnych sprzężonych z dietą. Regularnie współpracuje z mediami. Jest autorką artykułów publikowanych w prasie i internecie, występuje również w roli eksperta w programach radiowych i telewizyjnych.
Konrad Birek - dyplomowany kucharz, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zmiłowanie do gotowania zaszczepił w nim ojciec, Stefan Birek. Wspólnie wydali w 2010 r. autorską książkę kulinarną „Birkowie od kuchni". Jest częstym gościem kącików kulinarnych w programach telewizyjnych m.in. TVP1 „Kawa czy Herbata" oraz TTV „Na poddaszu". Można go również spotkać na szkoleniach, warsztatach i licznych pokazach kulinarnych. Z jego porad kulinarnych korzysta sam Ambasador Norwegii.
Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje...
Podczas jubileuszowej konferencji Forum Odpowiedzialnego...
Kolejny raz dobre praktyki Hochland Polska dotyczące...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...
Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od...
Ich udział najszybciej rośnie w Polsce...