BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. jest przedsiębiorstwem wytwarzającym ekologiczne owoce i warzywa, zakład wyspecjalizowany w przetwórstwie surowców ekologicznych. Działalność ta stanowi aż 70% całej produkcji, czyli 3 tys. ton rocznie. Pozostałe 30% produkcji obejmują owoce z produkcji konwencjonalnej i produkty dla dzieci Baby Food Quality. Kompleks powstał w kooperacji z Grupą Producencką BioFood Roztocze. Jest ona głównym dostawcą firmy w zakresie ekologicznych owoców. Zakład pozyskuje surowce także bezpośrednio od krajowych i sprawdzonych gospodarstw rolnych – ta współpraca pozwala firmie na pełną kontrolę i monitorowanie całego procesu produkcyjnego.
Cała inwestycja realizowana jest w dwóch etapach. Pierwszy, obejmował budowę zakładu przetwórczego oraz dwóch komór chłodniczych, które zostały oddane do użytku z początkiem lipca b.r. Wartość przedsięwzięcia to kwota 20 mln zł. Zakończenie drugiego etapu projektu, czyli dwóch dodatkowych komór chłodniczych, zaplanowano natomiast na wiosnę 2013 r. Ich budowa pochłonie ok. 6 mln zł. Budowa i wyposażenie fabryki w 50% finansowana jest ze środków unijnych, pozostałe 50% kapitału pochodzi ze środków własnych oraz kredytu inwestycyjnego udzielonego przez BGŻ.
„To przedsięwzięcie pozwoli na istotne zwiększenie całkowitych mocy produkcyjnych zakładu, które
w pierwszym etapie inwestycji mają wynosić 5 000 ton surowców rocznie. Po uruchomieniu drugiego etapu, zdolność produkcyjna zakładu zwiększy się do 8 000 ton” – mówi Bogdan Bednarz, V-ce Prezes Zarządu BioConcept-Gardenia. – „Budowa projektu zapewnia nam całkowitą niezależność i brak konieczności korzystania z usług firm zewnętrznych. Dzięki tej inwestycji, staliśmy się jedynym zakładem w Polsce, który może w pełni samodzielnie prowadzić działalność przetwórczo-produkcyjną.”
Wytwarzane przez BioConcept-Gardenia produkty ekologiczne są opatrzone eko certyfikatami zgodnie ze standardami EU, NOP, Bio-suisse, KRAV oraz Kosher. Trafiają głównie na rynek Europy Zachodniej oraz USA czy Szwajcarii. Są dostępne w postaci mrożonej, schłodzonej, świeże czy
w formie przecierów i koncentratów. Wykorzystywane głównie do produkcji soków, dżemów, konfitur, musli, itp.
Więcej informacji: www.bioconcept.pl
tagi: BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. , Bakalland , przetwórstwo , owoce , warzywa , ekologiczne , ekologia ,
Startujący niedługo system kaucyjny nie jest gotowy do...
Analiza 91 tys. cen detalicznych pokazała, że w lipcu...
To pierwsze tego typu rozwiązanie na polskim rynku, a dla...
Rozmowę kwalifikacyjną warto traktować jak dialog...
Zdaniem ekspertów, dane pokazują coraz większą...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...