BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. jest przedsiębiorstwem wytwarzającym ekologiczne owoce i warzywa, zakład wyspecjalizowany w przetwórstwie surowców ekologicznych. Działalność ta stanowi aż 70% całej produkcji, czyli 3 tys. ton rocznie. Pozostałe 30% produkcji obejmują owoce z produkcji konwencjonalnej i produkty dla dzieci Baby Food Quality. Kompleks powstał w kooperacji z Grupą Producencką BioFood Roztocze. Jest ona głównym dostawcą firmy w zakresie ekologicznych owoców. Zakład pozyskuje surowce także bezpośrednio od krajowych i sprawdzonych gospodarstw rolnych – ta współpraca pozwala firmie na pełną kontrolę i monitorowanie całego procesu produkcyjnego.
Cała inwestycja realizowana jest w dwóch etapach. Pierwszy, obejmował budowę zakładu przetwórczego oraz dwóch komór chłodniczych, które zostały oddane do użytku z początkiem lipca b.r. Wartość przedsięwzięcia to kwota 20 mln zł. Zakończenie drugiego etapu projektu, czyli dwóch dodatkowych komór chłodniczych, zaplanowano natomiast na wiosnę 2013 r. Ich budowa pochłonie ok. 6 mln zł. Budowa i wyposażenie fabryki w 50% finansowana jest ze środków unijnych, pozostałe 50% kapitału pochodzi ze środków własnych oraz kredytu inwestycyjnego udzielonego przez BGŻ.
„To przedsięwzięcie pozwoli na istotne zwiększenie całkowitych mocy produkcyjnych zakładu, które
w pierwszym etapie inwestycji mają wynosić 5 000 ton surowców rocznie. Po uruchomieniu drugiego etapu, zdolność produkcyjna zakładu zwiększy się do 8 000 ton” – mówi Bogdan Bednarz, V-ce Prezes Zarządu BioConcept-Gardenia. – „Budowa projektu zapewnia nam całkowitą niezależność i brak konieczności korzystania z usług firm zewnętrznych. Dzięki tej inwestycji, staliśmy się jedynym zakładem w Polsce, który może w pełni samodzielnie prowadzić działalność przetwórczo-produkcyjną.”
Wytwarzane przez BioConcept-Gardenia produkty ekologiczne są opatrzone eko certyfikatami zgodnie ze standardami EU, NOP, Bio-suisse, KRAV oraz Kosher. Trafiają głównie na rynek Europy Zachodniej oraz USA czy Szwajcarii. Są dostępne w postaci mrożonej, schłodzonej, świeże czy
w formie przecierów i koncentratów. Wykorzystywane głównie do produkcji soków, dżemów, konfitur, musli, itp.
Więcej informacji: www.bioconcept.pl
tagi: BioConcept-Gardenia Sp. z o.o. , Bakalland , przetwórstwo , owoce , warzywa , ekologiczne , ekologia ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...