Ekologiczna, zrównoważona akwakultura Global Fish w miejscowości Bońki k. Płońska przystosowana jest do chowu różnych gatunków ryb. Pierwsze zarybienia są jednak w 100 procentach skoncentrowane na tilapii czerwonej. Na powierzchni 4 hektarów powstała hodowla, w której ryby dorastają w systemie zamkniętego obiegu wody z zastosowaniem najnowocześniejszej technologii.
W ogrzewanej hali, w kilkudziesięciu basenach stworzono specjalny mikroklimat o warunkach zbliżonych do naturalnych. Tilapia karmiona jest wyłącznie wysokiej jakości naturalnymi paszami, bez sztucznych dodatków, hormonów, czy antybiotyków. Sterylne warunki dają gwarancję tego, że ryby rosną zdrowo i pozbawione są zanieczyszczeń występujących w akwenach naturalnych.
Tilapia jest jedną z pięciu najczęściej spożywanych ryb na świecie. W samych Stanach Zjednoczonych zjada się ponad 215 tys. ton tej ryby rocznie. W Polsce rynek rybny ma cały czas potencjał wzrostowy. Polacy zjadają średnio 12 kg ryb rocznie (w przeliczeniu na osobę). To niespełna połowa spożycia unijnego. Jednak wzrastająca świadomość żywieniowa Polaków i coraz większa dostępność dobrej jakości świeżego mięsa rybnego pozwala prognozować istotny wzrost konsumpcji.
Zdolność produkcyjna akwakultury Global Fish wynosi 1 300 ton ryb rocznie, a świeże ryby będą dostępne w sprzedaży przez cały rok. Pierwsze z nich trafią na rynek już w styczniu 2013 roku.
„Jestem przekonany, że konsumenci docenią atuty świeżej ryby trafiającej z naszej akwakultury wprost na stoły. Na każdym etapie wzrostu ryb dbamy o jakość i dlatego jesteśmy w stanie oferować Klientom najwyższej jakości smaczne, świeże mięso ryby hodowanej w bardzo czystej filtrowanej wodzie. Zaczynamy od czerwonej tilapii, której delikatne mięso ma wielu zwolenników na całym świecie – liczę na to, że już za kilka miesięcy do grona jej zwolenników dołączą nowi konsumenci z Polski" – mówi Marian Owerko inwestor finansowy Global Fish.
Przedstawiciele Global Fish podkreślają również, że oferowanie świeżej ryby i zwiększanie świadomości konsumentów co do niepodważalnych walorów smakowych i zdrowotnych oraz korzyści płynących ze spożywania mięsa świeżej (nie mrożonej) ryby jest jednym z głównych celów jakie stawia przed sobą spółka. Oferując najwyższej jakości, pełnowartościowe, pochodzące z nowoczesnych hodowli zlokalizowanych w Polsce świeże mięso ryb, firma już za kilka miesięcy dostarczy do sklepów pierwsze dostawy świeżej tilapii, która właśnie rośnie w pierwszej w naszym kraju akwakulturze pod Płońskiem.
Akwakultura
Pojęcie akwakultura oznacza chów, hodowlę i uprawę organizmów wodnych (roślin lub zwierząt) oraz poprawę ich stanu. Działalność taka prowadzona jest w kontrolowanym lub specjalnie w tym celu wybranym środowisku wodnym. W związku z niebezpieczeństwem przełowienia zasobów, akwakultura postrzegana jest, jako alternatywa dla tradycyjnego rybołówstwa. Światowe metody połowu ryb zakłóciły równowagę natury. Odpowiedzią na ten problem stała się akwakultura.
Obecnie 25% całkowitego połowu ryb pochodzi z akwakultury, a tendencja ta wciąż rośnie. Akwakultura jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki żywnościowej w Polsce i na świecie. Dzięki niej na rynek trafiają produkty o powtarzalnej, kontrolowanej, najwyższej jakości.
Ryby, które posiada w swojej ofercie Global Fish pochodzą z nowoczesnych akwakultur funkcjonujących jako system obiegów zamkniętych. Hodowla w Bońkach pod Płońskiem to najnowocześniejszy zakład tego typu w Europie.
Global Fish kieruje się zasadą upowszechnienia wyłącznie najwyższej jakości, unikalnych, zdrowych oraz smacznych produktów. Osiągnięcie takiego celu wyróżnia Global Fish na rynku produktów premium. Ryby rosną w procesie zrównoważonym, zgodnym z ich środowiskiem naturalnym, wolnym od chemii i antybiotyków.
Innowacyjna technologia:
1. W zamkniętym obiegu krąży 4 tys. m3 wody. Filtry wychwytują odchody ryb i inne zanieczyszczenia.
2. System napełniania i podgrzewania wody.
3. Automatyczne karmniki serwują paszę wprost z silosów stojących poza halą. Jedna ryba dorastając zjada 1,5 kg karmy.
4. Śluzy biologiczne chronią ryby przed zakażeniem bakteriami.
5. Kanał transportowy. W miarę rozwoju, ryby zasiedlają kolejne zbiorniki. Tędy też opuszczają hodowlę.
6. Ławice ryb dorastają w betonowych otwartych zbiornikach z wirującą wodą, co imituje naturalne prądy.
7. Większość systemów działa automatycznie. Hodowlę obsługują ichtiolog i technik.
Więcej informacji: www.globalfish.pl
tagi: Global Fish , Tilapia , ryby , akwakultura ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...