Akcja jest organizowana z okazji obchodów Światowego Dnia Żywności. W ramach tegorocznych działań, Federacja podejmuje tematykę przeciwdziałania marnowaniu mięsa i jego przetworów. Dlatego do udziału w zbiórce zaproszeni są producenci i dystrybutorzy sektora mięsnego. Zbiórka rozpocznie się 15 września i potrwa do 15 października. Dystrybucję zebranych produktów Banki Żywności przeprowadzą przy współpracy z partnerskimi organizacjami charytatywnymi, za pośrednictwem których żywność trafi do: najuboższych rodzin wielodzietnych, niepełnosprawnych, bezdomnych, dzieci z rodzin dysfunkcyjnych i wielu innych potrzebujących.
Światowy Dzień Żywności
16 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Został on ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest zwiększenie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Najubożsi potrzebują więcej mięsa
W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje 6,7 % społeczeństwa, czyli ponad 2,5 mln obywateli. (GUS 2011)
28 Banków Żywności na terenie całej Polski, systematycznie dociera do 1,5 mln potrzebujących, m.in. do osób samotnie wychowujących dzieci, najuboższych rodzin wielodzietnych, osób bezdomnych, bezrobotnych, i niepełnosprawnych. W ubiegłym roku, Banki Żywności przekazały najuboższym Polakom ponad 68 tys. ton produktów, za pośrednictwem 3,5 tys. organizacji partnerskich. Marek Borowski – Prezes FPBŻ: „Niestety mięso i wędliny należą do najrzadziej przekazywanych Bankom Żywności produktów. Organizacje współpracujące z Bankami Żywności wskazują, że produkty mięsne są najbardziej pożądane, a jednocześnie najtrudniej jest im, je pozyskać. Dlatego właśnie Federacja Polskich Banków Żywności zachęca producentów i dystrybutorów do pomocy, ofiarności i stałej współpracy z Bankami.”
Dzielenie się jest bardziej opłacalne niż wyrzucanie
W Europie marnuje się ¼ produkowanego mięsa. Koszt wyprodukowania białka pochodzenia zwierzęcego wymaga znaczących nakładów związanych z użyciem wody i energii. Produkcja 1 kg wołowiny wiąże się z wykorzystaniem od 5 do 10 tys. litrów wody. Do produkcji jednego udka kurczaka zużywa się aż 650 litrów wody. Dlatego odpowiednie wykorzystanie oraz świadoma konsumpcja mięsa i wędlin, poprzez ograniczenie marnowania, przynosi znaczące korzyści dla środowiska. Dzielenie się jest po prostu opłacalne - zapobiega utylizacji i bezużytecznemu traceniu wody, energii oraz nakładów finansowych z tym związanych.
Jak przekazać żywność?
W celu przekazania darowizny należy skontaktować się z biurem Federacji Polskich Banków Żywności: pomagam@bankizywnosci.pl, (22) 654-64-00, wew. 103. lub bezpośrednio z najbliższym Bankiem Żywności. Lista Banków Żywności znajduje się na stronie WWW.bankizywnosci.pl