Kurcze pieczone czy... pieczone ziemniaki? Zdecydowanie to drugie. Polacy przodują w ilości spożywanych ziemniaków. Rocznie przeciętny Polak zjada ich ok. 116 kg i aż trudno wyobrazić sobie, że początkowo uprawiano je głównie jako rośliny ozdobne o pięknych kwiatach. W Polsce dopiero w XVIII w. zaczęto wykorzystywać je w kuchni. Obecnie uprawianych jest 118 jadalnych odmian ziemniaków, które można przygotować na wiele różnych sposobów.
Najpopularniejsze, tradycyjne ziemniaki gotowane w wodzie, coraz częściej zastępowane są przez ich pieczoną wersję. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku – tak powinny smakować te idealne. Są one hitem nie tylko ognisk, ale także domowych przyjęć czy codziennych obiadów. Pachnące rozmarynem i czosnkiem, z koperkiem czy śmietaną, to propozycja dla wszystkich amatorów tego popularnego warzywa. „Wiele osób lubiących ziemniaki, wybiera ich pieczoną wersję, gdyż kojarzy im się ona z domowym jedzeniem, ale podanym w nowy, ciekawy sposób. Dzięki oryginalnym dodatkom, ziemniaki stają się jedzeniem coraz modniejszym, podobnie jak np. w Wielkiej Brytanii. W zależności od upodobań, każdy może znaleźć groola dla siebie – delikatnego w smaku i łagodnego, albo wyraźnie pikantnego, doprawionego sosem TABASCO®“ – powiedziała Anna Garbaty, współwłaścicielka warszawskiego bistro „Groole“.
Oryginalny sos TABASCO® idealnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych ziemniaków, nadając im niecodziennego charakteru. Wykorzystaj poniższy przepis na pyszne, pieczone ziemniaki z nutą pikanteri i przekonaj się, że ziemniak nie musi smakować jak powszedni.
Pikantne pieczone ziemniaki
Składniki:
• 12 niedużych ziemniaków
• suszone zioła (rozmaryn i tymianek)
• sól
• 5 łyżek roztopionego masła
• kilka kropel oryginalnego sosu TABASCO® lub chipotle.
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki, wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. ok. 200 st.C. Następnie ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia, skrop masłem i posyp ziołami. Blachę wstaw do piekarnika na około pół godziny, co jakiś czas sprawdzając czy ziemniaki są miękkie. Na ich powierzchni powinna utworzyć się chrupiąca, rumiana skórka. Po upieczeniu dopraw sosem TABASCO®.
Smacznego!