Kategorie produktów

Fancy Food Show w Waszyngtonie

Poniedziałek, 16 lipca 2012 HURT & DETAL Nr 7 (77) / 2012 (Hurt i Detal)
W dniach 17-19 czerwca br. w Waszyngtonie (USA) odbywały się międzynarodowe targi spożywcze „Fancy Food Show”. W hali wystawienniczej Washington Convention Center, swoje produkty zaprezentowało blisko 7 tys. wystawców z całego świata. Po raz pierwszy prezentowała się również duża liczba firm z Polski – dzięki współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Polską Agencją Informacji i Inwestycji Zagranicznych.

Pomimo tego, że w katalogu targowym w wykazie wystawców pod polską flagą widniały organizacje MRiRW, PAIiIZ, UPEMI (organizacja producentów mięsa) i jedna firma – Carpo, to ku mojemu zaskoczeniu, nasz kraj reprezentowany był przez 20 producentów z regionu wschodniej Polski. Stoiska rodzimych wystawców zlokalizowane były w formie „wyspy”, co umożliwiało odwiedzającym zapoznanie się z szeroką ofertą polskich produktów. Ponadto, na stoisku biura handlowego Konsulatu RP w Nowym Jorku dostępnych było wiele informacji i towarów od innych producentów, m.in. z firmy Stovit, czy lubelskiej Perły.

Pierwszy dzień targów Fancy Food Show był dla polskich wystawców bardzo uroczysty, ponieważ obecni byli przedstawiciele MRiRW z Ministrem Andrzejem Butrą na czele, organizacji rządowych i Telewizji Polskiej. Obecni byli również przedstawiciele redakcji miesięcznika Hurt & Detal i Food from Poland, dzięki czemu możemy zaprezentować własny materiał zdjęciowy.

Tomasz Pańczyk

tagi: Fancy Food Show , Waszyngton ,