Czytelnia

Rosół z Krajanką na rodzinne świętowanie! Z prawdziwych jajek!

Poniedziałek, 23 kwietnia 2012 Autor: Maja Święcka,
Rodzinna uroczystość – niedzielny obiad, urodziny, wesele czy komunia – to zawsze świetna okazja do spotkania przy jednym stole. Wspólne rozmowy wzmacniają więzi, a rosół z Krajanką Międzybrodzkich Makaronów pozwoli wrócić wspomnieniami do czasów, gdy nasze babcie i mamy pracowicie ugniatały ciasto na makaron z najświeższych jajek i pszennej mąki.

„Nie ma prawdziwego przyjęcia bez rosołu z makaronem” – ta zasada, wyznawana jeszcze przez starsze pokolenia, pasuje także młodszym, dla których złocisty rosół z kawałkami marchewki i zieloną pietruszką jest jedną z ulubionych zup Jego niezbędnym składnikiem jest oczywiście odpowiedni makaron, najlepiej taki, który przypomina domowe wyroby naszych babć i mam. Rozwiązaniem idealnym na takie okazje jest międzybrodzka 5-jajeczna Krajanka, przypominająca smaki z czasów dzieciństwa.

Rosół znaczy Krajanka!

Międzybrodzka Krajanka przygotowywana jest według tradycyjnej receptury, w której wykorzystuje się aż 5 świeżych jajek na kilogram mąki. Po wyrobieniu ciasto jest walcowane i cięte w paseczki, które  po ugotowaniu lądują w klarownym i zdrowym rosole. Słoneczny kolor makaronu doskonale komponuje się z zieloną pietruszką, ozdabiającą gorącą, tradycyjną polską zupę. Taki widok i smak nieodparcie przywołują wspomnienia dzieciństwa i tworzą niepowtarzalny, rodzinny klimat.

Makaron 5-jajeczny Krajanka
Producent: Międzybrodzkie Makarony
Waga: 250 g
Cena: 2,80 zł

Wszystkim makaronowym smakoszom, którzy chcieliby wnieść powiew świeżości do niedzielnego bądź odświętnego obiadu polecamy autorski przepis Międzybrodzkich Makaronów:

Rosół z perliczki

Składniki:

• sprawiona perliczka – 1 szt.
• woda – 3 l
• marchew – 300 g
• pietruszka – 200 g
• seler – 150 g
• por – 1 nieduża sztuka
• cebula – 1 szt.
• koperek – 1 mały pęczek
• sól, jasny sos sojowy do smaku
• Makaron Międzybrodzki Krajanka – 1 opakowanie
• natka pietruszki – 3-4 gałązki

Przygotowanie:

Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek. Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą. Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem Krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Fot: Międzybrodzkie Makarony

tagi: Międzybrodzkie Makarony ,