Pilsner to blisko 170 lat tradycji. Jakie były jego początki?
» W 1838 roku mieszkańcy czeskiego Pilzna zademonstrowali swoje niezadowolenie z jakości dostępnego ówcześnie ciemnego i mętnego piwa, rozbijając na rynku miejskim 39 beczek i wylewając ich zawartość do rynsztoka. W tamtych czasach w Pilznie działało około 260 niezrzeszonych browarów, które postanowiły wspólnie stworzyć nowe piwo wykorzystujące wyjątkowe składniki (m.in. żetecki chmiel) oraz doświadczenie pilzneńskich warzelni. W tym celu z Bawarii sprowadzono wybitnego piwowara – Josepha Grolla – którego poproszono o pomoc w stworzeniu piwa, które stanowiłoby remedium na bolączkę mieszczan. Cztery lata później, w 1842 roku, Czesi ponownie zebrali się na rynku, tym razem, aby wspólnie świętować pojawienie się pierwszego na świecie, oryginalnego, złocistego pilznera – piwa Pilsner Urquell. Pierwszy pilzner szybko zyskał uznanie piwoszy na całym świecie – do tego stopnia, że dla jego transportowania po Europie w XIX w. wykorzystywano specjalne floty samochodów oraz budowano linie kolejowe.
Jak zmieniała się produkcja i receptury na przestrzeni prawie dwóch wieków?
» W sposobie produkcji i recepturze piwa Pilsner Urquell tkwi jego wyjątkowość. Receptura piwa nie zmieniła się od początków jego istnienia. Przeprowadzane w Szwajcarii badania potwierdziły, że profil smakowy pierwszego na świecie pilznera nie różni się obecnie niczym od tego z XIX w. Do produkcji piwa Pilsner Urquell stosowane są te same składniki: żetecki chmiel (Saaz), źródlana woda z Pilzna („Pilsner Urquell” oznacza z czeskiego: „Pilsner z Oryginalnego Źródła”) oraz specyficzny słód i drożdże. Również proces produkcji nie uległ większym zmianom – po dziś dzień brzeczka podgrzewana jest na otwartym ogniu, zaś jakość wody gwarantują… pływające w specjalnym zbiorniku pstrągi. Ryby te są niezwykle wrażliwe na zanieczyszczenia i jeśli jedna z nich nie przetrwałaby testu, produkcja w pilzneńskim browarze zostałaby wstrzymana.
Co wyróżnia piwo Pilsner spośród pozostałej Waszej oferty?
» Piwo Pilsner Urquell jest piwem rdzennie czeskim, które silnie związane jest zarówno z historią, jak i kulturą Czech. Będąc od ponad 170 lat warzonym w Pilznie, piwo Pilsner Urquell stało się niemalże czeskim „dobrem kulturowym” – marką tradycyjnie związaną z tym krajem, reprezentującą silne tradycje czeskiej kultury piwnej. Znak towarowy Pilsner Urquell jest jednym z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych znaków towarowych na świecie – zarejestrowany został w 1898 roku i od tego czasu funkcjonuje w swojej oryginalnej formie. Warto również pamiętać, że Pilsner Urquell jest pilznerem, a nie lagerem, który obecnie jest gatunkiem dominującym na wielu rynkach piwnych na świecie. Charakterystyczną cechą czeskiego pilznera jest jego specyficzny smak, o wyrazistej goryczkowej nucie. Ważny jest także sam proces produkcyjny. Piwo Pilsner Urquell podgrzewane jest potrójnie, podczas gdy w przypadku innych piw brzeczkę podgrzewa się jedynie dwukrotnie. Także okres leżakowania piwa Pilsner Urquell jest relatywnie dłuższy niż w przypadku wielu innych marek piwa. Wynosi on 6 tygodni.
Jakim zainteresowaniem cieszy się wśród klientów? Chętnie je kupują?
» Piwo Pilsner Urquell posiada grono stałych i lojalnych konsumentów, którzy bardzo mocno są z nim związani. Konsumenci, którzy najczęściej wybierają piwo Pilsner Urquell, kupują ok. 70% całej wielkości sprzedaży.
W jaki sposób wspieracie sprzedaż Pilsnera w placówkach detalicznych? Na jaką pomoc mogą liczyć właściciele sklepów?
» Działania wspierające sprzedaż piwa Pilsner Urquell będą prowadzone w punktach sprzedaży. To właśnie tam pojawią się specjalnie przygotowane materiały wizualne, które podkreślą czeski rodowód i charakter piwa Pilsner Urquell oraz pozwolą mu wyróżnić się spośród innych piw. W handlu nowoczesnym prowadzone zaś będą animacje handlowe. Ponadto konsumenci piwa Pilsner Urquell będą mogli zobaczyć jak ono powstaje – krótkie historie rekonstruujące warzenia pierwszego na świecie, złocistego pilznera zobaczyć będzie można m.in. w kanale Discovery oraz w Internecie.
Jakie macie plany odnośnie marki na najbliższe miesiące?
» Pilsner Urquell będzie budować wśród konsumentów, a także wśród partnerów handlowych świadomość powrotu produkcji piwa Pilsner Urquell do źródeł – czyli czeskiego Pilzna. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zaoferować konsumentom z całego świata smak pierwszego i oryginalnego pilznera na świecie. W kontekście powrotu marki do swoich korzeni Pilsner Urquell pragnie przybliżyć swoim konsumentom nie tylko swą czeskość i oryginalność, ale również niezwykłą historię i okoliczności swojego powstania.
Dziękuję za rozmowę.
tagi: FMCG , HURT&DETAL , Kompania Piwowarska , Pilsner Urquell , piwo ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...