Wiadomości

System jakości wołowiny QMP uzyskał wsparcie z PROW

Poniedziałek, 02 kwietnia 2012 Autor: Monika Dawiec,
2 kwietnia w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja prasowa Tadeusza Nalewajka, podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Lucjana Zwolaka, zastępcy prezesa Agencji Rynku Rolnego oraz Jerzego Wierzbickiego, prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego z udziałem przedstawicieli mediów oraz innych przedstawicieli resortu rolnictwa, Agencji Rynku Rolnego, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a także przedstawicieli świata nauki i branży mięsnej w Polsce.

Podczas konferencji przedstawiono informacje na temat prawnych podstaw wprowadzenia zmian w PROW na lata 2007-2013 i w krajowych aktach wykonawczych. Poinformowano o systemie jakości wołowiny QMP oraz o perspektywach rozwoju tego segmentu rynku wołowiny w Polsce.

„System jakości wołowiny kulinarnej QMP uzyskał wsparcie finansowe z PROW na lata 2007-2013. To niezwykle ważny moment w rozwoju produkcji i sprzedaży segmentu wołowiny QMP w Polsce i bardzo konkretna finansowa zachęta dla producentów bydła oraz firm mięsnych. Walczyliśmy o to ponad trzy lata i tym samym osiągnęliśmy jeden z naszych celów strategicznych" – podkreśla, Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

 Aby ułatwić szersze wprowadzenie wołowiny kulinarnej QMP na rynek w Polsce niezbędne jest wsparcie dla uczestników systemu QMP. Z tego powodu zostały przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęte na forum unijnym niezbędne działania. Na początku grudnia ubiegłego roku Komisja Europejska wyraziła zgodę na wpisanie systemu QMP do Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące zmiany PROW 2007-2013 m.in. w tym zakresie opublikowane zostało na początku marca br.

„W tym samym czasie rozpoczęła się też procedura zmiany rozporządzeń wykonawczych dla działań: 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” oraz 133 „Działania informacyjne i promocyjne”, ponieważ to z tych właśnie działań będą mogli korzystać producenci wołowiny w Systemie QMP" – informuje Tadeusz Nalewajk, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Na promocję dla grup producentów produkujących żywność tradycyjną, regionalną lub ekologiczna Unia Europejska przeznaczyła 10 mln euro. Środki mogą uzyskać producenci prowadzący na terenie Polski produkcję w ramach systemów jakości, działających w formie grup producentów (jako grupę producentów uznaje się organizacje o dowolnej formie prawnej, która zrzesza producentów żywności wysokiej jakości) oraz podmioty działające na podstawie przepisów prawa spółdzielczego, które same lub ich członkowie wytwarzają produkty w ramach systemów jakości żywności.

Aktualnie dostępne dla działających w Polsce producentów środki mogą być przeznaczone wyłącznie na promocję produktów wytwarzanych w określonych systemach jakościowych:
•    produkty regionalne i tradycyjne ujęte we wspólnotowym systemie certyfikacji
•    produkty rolnictwa ekologicznego, spełniającego wymagania regulacji europejskich
•    produkty powstające w tzw. integrowanych systemach produkcji
•    produkty systemu zatwierdzonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i administrowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, które otrzymały znak „Jakość Tradycja”.



 

tagi: OMP , wołowina ,