FRoSTA, jako pierwsza marka spożywcza w Polsce, usuwa ze wszystkich swoich produktów jednocześnie wzmacniacze smaku, aromaty, barwniki, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną. Dwuletni proces modyfikacji składu produktów zaowocował jesienią 2011 roku zmianą składu mieszanek warzywnych, w tym warzyw na patelnię. W grudniu 2011 roku substancje dodatkowe do żywności usunięto z linii mrożonych dań gotowych. Aktualnie FRoSTA kończy prace nad nowymi recepturami produktów rybnych.
Wyeliminowane dodatki do żywności FRoSTA zastąpiła naturalnymi składnikami - warzywami, przyprawami i ziołami. Produkty, których nie można zmodyfikować zgodnie z nowymi wytycznymi zostaną wycofane z asortymentu.
Z produktów marki usunięto m.in. margarynę, zastępując ją masłem. Aromat salsy w Mexican Chicken zastąpiono sosem sambal oelek, pieprzem oraz chilli. Orientalny smak Warzyw na patelnię chińskich utrzymano dzięki sosowi sojowemu i pachnącej trawie cytrynowej. Poza tym np. w Noodles&Chicken zamiast glutaminianu sodu FRoSTA stosuje pastę boczkowo-cebulową, a w Nasi Goreng większą ilość przypraw (kurkumy, imbiru, papryki, chilli). Dzięki zmianie receptur konsumenci mają pewność, że kupując produkty FRoSTY mogą cieszyć się smakiem naturalnych produktów o wysokiej jakości.
FRoSTA udowadnia, że w produkcji żywności mrożonej stosowanie substancji dodatkowych jest zbędne. Wyniki badań konsumenckich przeprowadzonych na produktach o niezmienionym składzie i tych o zmienionych recepturach potwierdziły, że wdrożenie polityki 100% naturalnego smaku nastąpiło bez szkody dla ich smaku.
Polska Izba Mleka podczas majowego Walnego Zgromadzenia...
W I kwartale br. sądy załatwiły blisko 23 tys. spraw...
Profi S.A., jedna z wiodących firm w segmencie produktów...
Przepisy wygasają 5 czerwca...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...