Kompania Piwowarska, należąca do grupy SABMiller, odpowiedzialnie podchodzi do problemu gospodarki wodnej. Dając dowód swego zaangażowania w tej dziedzinie, 6 lutego 2012 r. w swojej warszawskiej siedzibie zorganizowała warsztaty wodne dla przedstawicieli mediów.
Aby wyprodukować kilogram wołowiny, potrzeba aż 15 000 l wody, a jedną butelkę piwa – „zaledwie” 75 l. O tzw. śladzie wodnym i wielu innych kwestiach dotyczących wody goście dowiedzieli się podczas spotkania w siedzibie Kompanii Piwowarskiej. Dziennikarze wysłuchali wykładów trzech ekspertów, które przestawiały różne ujęcia tematu gospodarowania wodą:
- prof. dr hab. inż. Tomasz Okruszko, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej SGGW oraz GWP PL, Zintegrowane gospodarowanie wodą – stan obecny i perspektywy na przyszłość;
- Piotr Romańczuk, dyrektor Działu Rozwoju i Przygotowania Inwestycji, Regionalne Centrum Gospodarki Wodno-Ściekowej w Tychach, Racjonalna gospodarka wodna jako element ekostrategii w biznesie;
- Klaudyna Gruszecka, kierownik ds. ochrony środowiska i BHP, Kompania Piwowarska, Woda i Kompania Piwowarska. Zwiększenie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody.
Profesor Tomasz Okruszko, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej SGGW, działający także w organizacji Global Water Partnership, przedstawił zagadnienie zasobów wodnych w bardzo szerokiej perspektywie. Omówił globalne problemy gospodarki wodnej i usytuowanie Polski na tym tle. Następnie przedstawił scenariusze rozwoju na przyszłość: klimatyczne, społeczno-ekonomiczne i środowiskowe. W pierwszym przypadku duże znaczenie mają zmiany klimatyczne, np. anomalie pogodowe czy zmiany ilości opadów. Scenariusze społeczno-ekonomiczne uwzględniają wspólną politykę rolną i rozwój gospodarczy państw i regionów. Z kolei uwarunkowania środowiskowe biorą pod uwagę Ramową Dyrektywę Wodną, program Natura 2000 oraz Dyrektywę Powodziową. Prelekcję zakończyło przedstawienie idei zintegrowanej gospodarki wodnej.
Drugi wykład poświęcony był gospodarowaniu wodą w skali regionalnej. Piotr Romańczuk, dyrektor Działu Rozwoju i Przygotowania Inwestycji Regionalnego Centrum Gospodarki Wodno-Ściekowej w Tychach, opowiadał o dobrych praktykach realizowanych przez jego jednostkę. RCGW S.A. prowadzi działania na rzecz efektywnego wykorzystania zasobów wodnych, na które składają się: poprawa jakości wód w rzekach poprzez zminimalizowanie emisji z oczyszczalni ścieków, racjonalne gospodarowanie wodą oraz wykorzystywanie energii odnawialnej ze ścieków. Dopełnienie tematu stanowi stworzenie przyjaznego środowisku systemu kanalizacji i dźwignia ekorozwoju, czyli inwestowanie w badania. Ponadto woda jest w przypadku RCGW S.A. źródłem inspiracji dla ekoinnowacyjnych, prospołecznych projektów realizowanych we współpracy z Gminą Tychy i wykraczających poza obszar tematyczny oczyszczania ścieków. Należą do nich: budowa Aquaparku w Tychach jako przykład racjonalnej gospodarki energetycznej opartej na odnawialnych źródłach energii, Oś Wodna – fragment Osi Zielonej Miasta oraz budowa Małych Elektrowni Wodnych (MEW) jako element rewitalizacji zdegradowanych zbiorników i cieków wodnych na terenie Śląska. Na koniec prelegent przedstawił ideę powstałej na Śląsku Ekostrefy – nowej platformy współpracy na rzecz ochrony środowiska. Zakłada ona kooperację zakładów przemysłowych, placówek naukowych i samorządów w celu wypracowania cennych idei i trendów, które można będzie zastosować na innych obszarach Polski oraz poza jej granicami. Do Ekostrefy wkrótce przystąpi także Kompania Piwowarska ze swoi browarem w Tychach.
Jako ostatnia wystąpiła Klaudyna Gruszecka, kierownik ds. ochrony środowiska i BHP w Kompanii Piwowarskiej, która zaprezentowała, w jaki sposób do zarządzania wodą podchodzi KP i grupa SABMiller. Na wstępie przypomniała 10 Priorytetów zrównoważonego rozwoju firmy, do których należy m.in. tytułowe zobowiązanie – zwiększenie produkcji piwa przy wykorzystaniu mniejszej ilości wody. Podkreśliła, iż woda stanowi jedno z największych wyzwań, przed którymi stoi świat w XXI wieku, gdyż do 2030 r. zapotrzebowanie na nią prawdopodobnie przewyższy zapasy o 40%. Dla Kompanii Piwowarskiej niewątpliwie jest to zagrożenie, dlatego w miarę rozwoju firma angażuje się w działania na rzecz produkcji większej ilości piwa przy mniejszym zużyciu wody. Klaudyna Gruszecka ujawniła, że do 2025 roku 52% wolumenów grupy SABMiller będzie w różnym stopniu narażone na braki wody – w zależności od lokalizacji może to być deficyt lub wręcz ekstremalny niedobór. Sposobem na radzenie sobie z tą sytuacją jest plan ograniczenia zużycia wody o 25% na hektolitrze piwa w okresie od 2008 do 2015 r. Na świecie w nowoczesnych browarach zużywa się przeciętnie 4-6 hl wody/hl piwa, zaś w Kompanii Piwowarskiej już teraz wskaźnik ten wynosi 3,21 hl wody/hl piwa i jest to jest to najlepszy wynik wśród wszystkich browarów należących do grupy SABMiller. Następnie prelegentka opisała program 5R (PRotect, Reduce, Reuse, Recycle, Redistribute) – globalny model grupy SABMiller do rozwiązywania lokalnych problemów dotyczących wody. Przedstawiła również innowacyjne rozwiązania zastosowane w poszczególnych browarach, które mają przyczynić się do ograniczenia zużycia wody.
„Może się wydawać, że wystarczająco dużo mówi i robi się w dziedzinie racjonalnego gospodarowania zasobami wodnymi. Nie wolno jednak zapominać, że światowa populacja jest coraz liczniejsza i produkujemy coraz więcej, a wody nie przybywa. Dlatego nasza firma jest zdania, że nie należy ustawać w edukowaniu na ten temat, warto dzielić się dobrymi praktykami i wprowadzać innowacyjne rozwiązania w zakresie gospodarki wodnej” – podsumowała warsztaty Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej, która pełniła funkcję gospodarza spotkania.