Kategorie produktów

Tak to było

Środa, 15 grudnia 2010 HURT & DETAL Nr 12 (58) / 2010
Rok 2010 dobiega końca i już śmiało można go zaliczyć do udanego czasu dla branży. I to pomimo spowolnienia gospodarczego wywołanego międzynarodowym kryzysem.
Mijający rok dla Cisowianki upłynął pod znakiem Cisowianki Perlage, związanych z nią międzynarodowych sukcesów i niestandardowych kampanii reklamowych, muzyki Chopina oraz prestiżowych nagród. Nowa Cisowianka została doceniona przez konsumentów, którzy – jak pokazały badania – postrzegają ją jako produkt elegancki i wyjątkowy. Cisowianka Perlage została zauważona także przez zagranicznych ekspertów – otrzymała nagrodę Superior Taste przyznawaną przez International Taste and Quaility Institute z Belgii. To także jedyna polska woda, która znalazła się wśród najlepszych wód świata prezentowanych na portalu FineWaters.com.„Z pewnością wyzwaniem w br. było upalne lato. Dobre przygotowanie do sezonu oraz systematyczne zwiększanie dystrybucji pozwoliło nam sprostać bardzo dużemu popytowi na wodę. Umocniliśmy naszą pozycję na rynku wód butelkowanych. Rok 2010 upływał nam również pod znakiem muzyki Fryderyka Chopina, Cisowianka była bowiem partnerem obchodzonego Roku Chopinowskiego. Z tej okazji powstała specjalna etykieta z wizerunkiem muzyka, którą zaprojektował znany grafik Andrzej Pągowski” – mówi Edyta Bilska, Marketing Manager marki Cisowianka.Ten rok to dla Cisowianki również drugi rok prowadzonej wspólnie z Polską Akcją Humanitarną akcji Woda dla Sudanu. Co warto podkreślić - ze zgromadzonych poprzez sprzedaż specjalnej butelki Cisowianki środków zbudowano w Sudanie pierwsze studnie, z których korzysta 5 tys. osób.„Cieszą nas także przyznane w tym roku liczne wyróżnienia – akcję Woda dla Sudanu wyróżniono tytułem Kampanii Społecznej Roku 2009, a marka Cisowianka otrzymała po raz kolejny tytuły Superbrand, PremiumBrand, a także tytuł Wizytówki Polskiego Produktu. To dla nas dowód dużego zaufania ze strony konsumentów i ogromna motywacja do działania w kolejnym roku. A będzie to z pewnością rok pełen zupełnie nowych wyzwań – Cisowianka została bowiem oficjalną wodą naszej narodowej Reprezentacji Piłkarskiej!” – dodaje Edyta Bilska.Dobiegający końca rok dla Podravki można uznać, jako czas przełomowy, chociaż to jeszcze nie koniec intensywnych działań firmy. Przede wszystkim zaproponowała swoim konsumentom nowe przyprawy pod dobrze wszystkim znaną marką Vegeta. Przyprawy pojawiły się na rynku w dwóch liniach: klasycznej i naturalnej bez sztucznych dodatków. Poza tym nie zapomniano także o Warzywku, które poszerzyło swoje portfolio o cebulkę prażoną i czosnek suszony. Dodatkowo Podravka udowodniła, że może też świetnie poradzić sobie w innych kategoriach. Na rynku pod marką Podravka pojawiły się makarony, koncentrat pomidorowy i ketchupy. „Są to na pewno kategorie, które stanowią ogromne wyzwanie dla całej firmy, ale też skutecznie motywują do dynamicznych działań. Z opinii konsumentów wiemy, że nowe produkty cieszą się bardzo dobrą opinią i są chętnie kupowane. Takie argumenty powodują, że Podravka będzie kontynuować szybki rozwój na rynku polskim i umacniać swoją pozycję we wszystkich kategoriach, w jakich jest obecna” – mówi Anna Wierzchowska, Dyrektor Marketingu Podravka.Podobnie dla POSTI jednym z najważniejszych założeń na rok 2010 było wypromowanie nowości, które w asortymencie firmy pojawiły się w 2009 roku. Pierwsze działania, dotyczące realizacji założonego planu, zostały podjęte już na przełomie roku i związane były z realizacją zimowego Konkursu „Wygraj wyjazd w Alpy” promującego herbatki rozgrzewające Grzaniec Posti. „Moje sposoby na promienny wygląd i świetne samopoczucie” to wiosenny Konkurs, promujący herbatki funkcjonalne Fitea, Posti zielone oraz Pu-erh. Ale zdecydowanie największym wydarzeniem promocyjnym zorganizowanym przez POSTI w roku 2010 był Konkurs „Wielka Promocja Posti”. „W tym roku również zadbaliśmy o naszych najmłodszych konsumentów – wielbicieli „Herbusiów”. Jednym z najbardziej spektakularnych działań jakie zrealizowaliśmy w ostatnim czasie były dwie kampanie telewizyjne, w lutym i czerwcu, promujące herbatki funkcjonalne dla dzieci Herbusie, a za razem dwa konkursy z serii: „zbieraj naklejki i wygrywaj nagrody gwarantowane”, w postaci wspaniałych gier i zabaw edukacyjnych oraz herbusiowych gadżetów. Ostatnim zorganizowanym dla najmłodszych wydarzeniem był herbusiowy konkurs plastyczny przeprowadzony przy pomocy portalu www.czasdzieci.pl. Ważnym dla firmy tegorocznym przedsięwzięciem związanym z herbatkami Herbusie, było również zorganizowanie Kampanii Edukacyjnej dla Rodziców mającej na celu skuteczny przekaz istotnych informacji o produkcie, charakteryzującym się wyjątkowymi walorami żywieniowymi” – mówi Weronika Danowska, Specjalista ds. Badań i Rozwoju POSTI S.A.W 2010 roku Eurovita z powodzeniem kontynuowała wprowadzoną na rynek rok wcześniej linię produktów dla dzieci Terravita KIDS, z bohaterem dziecięcych kreskówek Scooby-Doo. „To był zadowalający rok dla naszych marek, jak również czas dużych zmian. W podstawowej kategorii produktów – tabliczkach marki Terravita kontynuowaliśmy strategię budowania nowoczesnego wizerunku czekolad. Pierwszy element zmian, to wprowadzone pod koniec 2009 roku nowe szaty graficzne tabliczek, dzięki którym marka Terravita zyskała nowoczesny image. Pionowa grafika opakowań umożliwia ekspozycję szerszego asortymentu na półce. Kolejnym etapem zmian, wprowadzanych od października br., jest zastosowanie najnowocześniejszych technologii opakowania tabliczek 100 g, czyli zmiana tradycyjnej papierowej etykiety na opakowanie foliowe typu flowpack” – mówi Dorota Weres, PR Manager Eurovita.W tym roku siłą napędową firmy Nestlé Polska była cała kategoria „Pomysł na… WINIARY” oraz sztandarowe grupy produktów – majonezy i zupy, dla których ten rok był bardzo udany. Jak podkreśla Monika Jusińska-Zbiegniewska, Marketing Manager w Dziale Kulinarnym Nestlé Polska, tak dobre wyniki nie byłyby możliwe bez wiernych marce WINIARY rzeszy Konsumentów i Partnerów Handlowych. „Konsumenci ufają marce, wiedząc, że oferuje najwyższej jakości produkty o sprawdzonych recepturach. Chętnie korzystają z nich codziennie przygotowując posiłki dla całej rodziny. Partnerzy handlowi wiedzą, że obecność naszej szerokiej gamy produktów jest gwarantem dobrej sprzedaży. Dlatego nowości produktowe mocno wspieraliśmy reklamą telewizyjną. Nasze inwestycje mediowe utrzymaliśmy na bardzo wysokim poziomie” – zapewnia Monika Jusińska-Zbiegniewska. Do najważniejszych tegorocznych nowości WINIARY należą m.in.: „Pomysł na soczystą golonkę w kapuście”, „Pomysł na soczystego kurczaka słodko-kwaśnego”, „Pomysł na soczyste żeberka z wędzoną nutą”, „Pomysł na soczysty schab ze śliwką”, „Pomysł na jeżyki z ryżem i marchewką”, „Pomysł na gołąbki inaczej”, „Pomysł na soczystą karkówkę z ziemniakami” oraz „Pomysł na chłopski garnek” i „Pomysł na boloński garnek”. Nie zabrakło również nowości w kategorii przypraw: „Warzylion” oraz „Przyprawy na grilla”, jak również w grupie sosów i bulionów: „Sos do ryby”, „Sos pieprzowy” oraz „Sos do bitek wieprzowych”, „Bulion na żeberkach” i „Bulion cielęcy”.„Naszą sprzedaż wspieraliśmy dużymi akcjami marketingowymi. Przeprowadziliśmy kolejną edycję ogólnopolskiej promocji konsumenckiej „Kochanie przez gotowanie”, która spotkała się z dużym zainteresowaniem konsumentów. Zupy to nasza specjalność, dlatego październik ogłosiliśmy miesiącem zup. W tym roku rozpoczęliśmy również akcję edukacyjną „Jedz smacznie i zdrowo”, skierowaną do nauczycieli i gimnazjalistów z całej Polski. Do tego programu zgłosiło się już ponad 960 klas! Końcówka roku jest dla nas jednym z najważniejszych okresów sprzedażowych. Polacy uwielbiają Majonez Dekoracyjny WINIARY i nie potrafią spędzić Świąt bez Barszczu Czerwonego i Bulionu Grzybowego, dlatego ten okres będzie dla nas bardzo gorący. Wszystkim Czytelnikom życzę Wesołych i smakowitych Świąt!” – mówi Monika Jusińska-Zbiegniewska.Na mocne inwestycje marketingowe w 2010 roku postawiła również firma Henkel. Z sukcesem rozwijała nową markę Syoss, wzbogacając linię kosmetyków do pielęgnacji włosów o kolejne produkty: do stylizacji oraz koloryzacji włosów. Rok 2010 stał także pod znakiem programów umacniania świadomości marek. Shwarzkopf został tytularnym sponsorem prestiżowego konkursu Elite Model Look, a Vademecum sponsorem działań edukacyjnych, kierowanych do najmłodszych Polaków. „W 2010 odnotowaliśmy również wzrosty sprzedaży w kategoriach środków do prania i czystości. Henkel trzyma się mocno w czołówce rynkowych graczy dzięki wprowadzaniu kolejnych innowacji produktowych. Przebojem rynkowym tego roku w kategorii zawieszek do toalet stał się niewątpliwie nasz Bref Power Aktiv. Możemy powiedzieć, że 2010 to dobry rok w naszej firmie. Oczekiwane wyniki na koniec roku liczone w euro – które są najważniejsze z punktu widzenia międzynarodowej korporacji – powinny dać nam wiele powodów do zadowolenia. Wszystkie działy powinny osiągnąć wynik lepszy niż ubiegłoroczny, a jako cała firma oczekujemy wyraźnego wzrostu sprzedaży. Drugim najważniejszym miernikiem sukcesu jest oczywiście zyskowność firmy. Tutaj także możemy powiedzieć, że kontynuujemy dobry trend obserwowany w ostatnich latach” – komentuje Janusz Gołębiowski, prezes zarządu Henkel Polska. W kończącym się roku, dzięki ważnym kontraktom z sieciami Grupa Makarony Polskie znacząco zwiększyła swój udział w rynku produktów private label. Rok 2010 upłynął również na wytężonej pracy nad rozwojem marek: Sorenti, Abak i Stoczek. Wprowadzenie nowych opakowań produktów marki Abak, powiększony asortyment o nową linię makaronów bezjajecznych, rozszerzony asortyment Stoczka o nowe propozycje dań gotowych i dżemów – to najważniejsze przedsięwzięcia Grupy związane z produktami. „W tym roku przeprowadziliśmy również szereg zmian organizacyjnych w Grupie Makarony Polskie, które zwiększyły naszą efektywność po stronie produkcji, dystrybucji i organizacji pracy. Wzmocniony został zespół logistyki i dystrybucji. Kontynuowane były także prace mające na celu poprawę jakości produktów. W kwietniu 2010 r. wdrożony został nowy, wielomodułowy system informatyczny, obejmujący wszystkie obszary działalności Spółki, co pomoże nam jeszcze lepiej zarządzać Grupą. Dzięki inwestycjom przeprowadzonym w Zakładzie Produkcyjnym Rzeszowie oraz zmianie organizacji pracy w Zakładzie Produkcyjnym w Częstochowie, znacząco wzrosły nasze moce produkcyjne. Zwiększenie skali produkcji pozwoliło na obniżenie jednostkowych kosztów stałych. W przyszłym roku planujemy w dalszym ciągu zwiększać udział produktów Grupy Makarony Polskie w rynku, rozwijając wszystkie kanały dystrybucji. Działania, które mogą być szczególnie interesujące dla czytelników magazynu „HURT & DETAL” to zmiana opakowań części produktów, w tym marki Sorenti. Efekty tych prac będą widoczne już na początku 2011 roku” – mówi Marek Feruś, Wiceprezes Grupy Makarony Polskie.„Italmex Warszawa Sp. z o.o. – importer i dystrybutor produktów diety śródziemnomorskiej – będzie wspominał miniony rok jako czas ciężkiej , wytężonej pracy” – mówi Tomasz Kandefer, prezes firmy. „Początek roku zapowiadał się niezbyt obiecująco, co jeszcze bardziej zdeterminowała nas do zwiększonego wysiłku. Z jednej strony mocno wspieraliśmy sprzedaż naszych produktów, organizując wiele promocji i akcji gazetowych, z drugiej zaś intensywnie poszukiwaliśmy nowych atrakcyjnych towarów. Podczas odbywających się w tym roku międzynarodowych targów żywności CIBUS w Parmie i SIAL w Paryżu mieliśmy możliwość spotkania i rozmów z naszymi wszystkimi dostawcami, a także nawiązania nowych ciekawych kontaktów, które zaczynają owocować kolejnymi pomysłami. Z uwagi na fakt, że znaczącą rolę w ofercie Italmexu odgrywają oliwy i oleje roślinne, włoskie makarony, hiszpańskie oliwki i przetwory warzywne, poświęciliśmy tym produktom najwięcej uwagi.” Włoskie oliwy i oleje marek Costa d’Oro i Basso, makarony Corticella i Baronia oraz oliwki Jolca były objęte akcją reklamową i PR w prasie branżowej i konsumenckiej. Wspólnie z producentem Italmex zorganizował trwający prawie trzy miesiące ogólnopolski konkurs „Włoski styl życia, włoski smak potraw” dla konsumentów produktów Costa d’Oro. Jedną z przyczyn zorganizowania tego konkursu była zmiana wizerunku marki. „Nowe oblicze Costa d’Oro (obecnej na polskim rynku już ponad 15 lat) spodobało się zarówno klientom indywidualnym jak i detalistom, którzy w ogólnopolskim konkursie branżowym uznali oliwę extra vergine Costa d’Oro „Przebojowym Produktem FMCG 2010”. Rok 2010 to także dobry rok dla marki Basso, która umocniła swoją czołową pozycję na polskim rynku w kategorii oliwa extra vergine oraz rozszerzyła port folio swoich produktów o olej z ryżu. W tej kategorii Italmex jest niekwestionowanym liderem i dystrybuuje trzy marki oleju z ryżu: Rizi, Suriny i Basso. Z szerokiego asortymentu produktów diety śródziemnomorskiej na szczególną uwagę zasługują także hiszpańskie oliwki Jolca, oferowane w bardzo szerokiej gamie smaków i zróżnicowanej wielkości opakowań. Na przełomie roku 2010 i 2011 do sprzedaży wchodzi nowy format – 230 g w słoiku. Oliwki marki Jolca są liderem w handlu tradycyjnym i zajmują czołową pozycję wśród markowych oliwek sprzedawanych w Polsce” – mówi Tomasz Kandefer.Italmex stawia na mocne marki, uznane w Europie i na świecie. Dzięki nim i dobrej współpracy z ich producentami buduje pozycję na polskim rynku. Jak podkreśla Tomasz Kandefer, posiadanie w ofercie mocnych marek daje poczucie bezpieczeństwa w biznesie, zarówno firmie, jaki i dystrybutorom, dzięki czemu konsumenci dostają produkt wysokiej wartości, w korzystnej, konkurencyjnej cenie. „Realizowanie tej strategii pozwoliło Italmexowi osiągnąć w mijającym roku dobry wynik finansowy i stworzyło warunki do skutecznego działania na kolejne lata” – dodaje Prezes Spółki Italmex. Ten rok kalendarzowy branża piwowarska zakończy prawdopodobnie nieco lepiej, niż poprzedni, aczkolwiek nadal na minusie. Zmniejszenie sprzedaży piwa wynika z niekorzystnych wydarzeń w kraju (żałoba, powodzie) oraz niesprzyjającej pogody, a także ze skutków drastycznej podwyżki podatku akcyzowego w roku 2009. Jednak, po okresie dynamicznych spadków w roku 2009, bezpośrednio po wzroście akcyzy, rynek wydaje się nieco stabilizować. „W odpowiedzi na zmiany rynkowe nieustannie zwiększamy w KP efektywność działania w wielu obszarach biznesowych. Zacieśniamy współpracę z naszą firmą matką, dzięki czemu mamy możliwość korzystania z efektów synergii, takich jak outsoursing czy centralizacja zakupów. Staramy się zatem osiągać zadowalające wyniki finansowe mimo zmniejszającego się wolumenu oferując naszym partnerom i dystrybutorom atrakcyjne możliwości współpracy i wspólnego biznesu” – komentuje Gary Haigh, Prezes Zarządu Kompanii Piwowarskiej.W okresie od początku kwietnia do września (czyli w pierwszym półroczu roku finansowego F11) sprzedaż Kompanii Piwowarskiej wyniosła ponad 8 mln hl piwa, czyli o około 5,8% poniżej wyniku ubiegłorocznego w analogicznym okresie. W roku 2010 Kompania konsekwentnie prowadziła zaplanowane działania marketingowe mające na celu wzmocnienie marek. Żubr w ciągu ostatnich miesięcy odświeżył wizerunek podkreślając zarazem swój białowieski rodowód oraz naturalne składniki, z których jest produkowany. Tyskie – przeprowadziło dwie, duże, ogólnopolskie kampanie. W ich czasie Tyskie m.in. z pomocą obcokrajowców mieszkających w kraju nad Wisłą, udowodniło, że jako naród jesteśmy gościnni, otwarci, serdeczni i inspirujemy innych do działania. Lech Premium dla wszystkich spragnionych wrażeń przygotował mroźno-zimną atrakcję: w środku lata ciężarówka pełna śniegu i zimnego Lecha przemierzyła prawie cały kraj przynosząc orzeźwienie i dobrą zabawę. Lech wprowadził także na rynek pierwszą w Polsce wygodną do trzymania puszkę. Do tegorocznych sukcesów Kompanii Piwowarskiej, nie powiązanych bezpośrednio ze sprzedażą piwa zaliczyć należy uzyskanie drugiego miejsca w Rankingu Odpowiedzialnych Firm opracowanego przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu i PricewaterhouseCoopers. Kompania została także Liderem Odpowiedzialności w obszarze zaangażowania społecznego.Dla Grupy Sobieski, ostatnie dwanaście miesięcy były wyjątkowo udane – przy kurczącym się rynku, zwiększyła udziały z 17,4 % w październiku 2009 r. do 19,9% w październiku 2010 roku. „W mijającym roku na szczególne wyróżnienie zasługują trzy wydarzenia. Pierwsze z nich to długo wyczekiwana wizyta w Polsce światowego ambasadora marki Sobieski – Bruce’a Willisa. Wizyta, która trwała jedynie dwa dni, a była jednym z najbardziej wytężonych okresów pracy w historii naszej firmy. Drugim ważnym wydarzeniem, w pewnym stopniu związanym z Bruce’m Willisem, było stworzenie największego w polskim Facebook’u fanpage’u skupionego wokół marki alkoholu wysokoprocentowego – wódki Sobieski. Strona na serwisie społecznościowym okazała się świetnym medium do przeprowadzenia kilku konkursów, w tym na film reklamowy i opakowanie dla wódki Sobieski. Strona zgromadziła rzeszę 65 000 lojalnych fanów, którzy regularnie uczestniczą w życiu naszej marki, a nawet mają na nią namacalny wpływ. Wreszcie, 2010 r. to również okres niespodzianek rynkowych. Prawdopodobnie największa z nich była naszym udziałem. Grupa Sobieski, producent alkoholi z wieloletnią tradycją, zdecydowała się na odważny krok marketingowy – wprowadzenie na rynek czystej wódki pod marką Krupnik. Historia dobrze kojarzonej marki sięga jeszcze XVII wieku, kiedy to polska szlachta raczyła się trunkami miodowymi. Nazwa Krupnik była i jest silnie zakorzeniona w świadomości polskich konsumentów, bez względu na ich wiek. Wykorzystaliśmy to i stworzyliśmy produkt o wyglądzie i jakości segmentu Premium, jednocześnie proponując konsumentowi Krupnik Vodka w przystępnej cenie. Koncepcja produktu wraz ze spójną kampanią marketingową trwająca od marca, kiedy to wprowadziliśmy produkt na rynek, okazały się strzałem w dziesiątkę. Kolejne miesiące to kolejne rekordy sprzedaży, tak, aby w październiku wzrost liczyć już w tysiącach procent. Początkowe powątpiewanie branży, co do możliwości rynkowych naszego pomysłu, ustąpiło zazdrosnym spojrzeniom w kierunku marki Krupnik. Październikowy udział na poziomie 7,2% całego rynku polskiej wódki pozwala nam założyć, że do końca mijającego roku Krupnik będzie drugą najchętniej kupowaną marką w Polsce” – mówi Paweł Gręda-Szarzyński, brand manager w Grupie Sobieski.

tagi: FMCG , podsumowanie roku, ,