Kategorie produktów

Sylwestrowy stół przekąsek

Piątek, 19 listopada 2010 HURT & DETAL Nr 11 (57) / 2010
W wyjątkową noc, podczas której żegna się stary i wita nowy rok, Polacy bawią się na wykwintnych balach, jeżdżą w góry bądź za granicę, ale również spędzają ten czas w gronie znajomych. Organizują domowe imprezy, na które będą potrzebowali smacznych przekąsek. Detalisto, nie zawiedź klienta i już zacznij dobierać sylwestrowy asortyment do sklepu.

Dawnej sylwestrowa noc to czas czarów i magii, którą spędzano w domach wraz z rodziną i przyjaciółmi. W Nowy Rok nasi przodkowie wręczali sobie prezenty, a podczas karnawału przebierali się i chodzili po domach kolędując i zapraszając do wspólnej zabawy.

Obecnie bawimy się na balach, biesiadzie w górach, podczas rejsu statkiem bądź w zagranicznych kurortach. Sławne na całym świecie są zabawy sylwestrowe i karnawałowe w Rio de Janeiro, gdzie tłum bawi się przy rytmach gorącej samby. Sporym zainteresowaniem cieszą się także bale maskowe w Wenecji. W Niemczech natomiast barwnie przebrane kobiety obcinają mężczyznom krawaty na znak przejęcia władzy na czas karnawału. Każda zabawa sylwestrowa nierozłącznie związania jest z wypiciem szampana o północy. Według tradycji bąbelki w tym trunku określają charakter naszego życia w nadchodzącym roku.

Unoszące się spokojnie z dołu do góry zapowiadają spokojny rok w gronie najbliższych. Natomiast kiedy bąbelki szaleją w naszym kieliszku poruszając się nierównomiernie – wróżą zmiany i zawirowania. Inny ciekawy przesąd dotyczy niezamężnych kobiet. Pierwsze imię męskie, które usłyszą podczas sylwestrowej zabawy po północy, może okazać się imieniem ich przyszłego męża.

Ci, którzy nie mogą, bądź nie chcą uczestniczyć w dużych i hucznych zabawach zbiorowych spędzają tę noc w domu, wraz z najbliższymi, przyjaciółmi i znajomymi. Nie oznacza to oczywiście siedzenia przed telewizorem i objadania się popcornem, chociaż każdy obchodzi Sylwestra tak, jak lubi. Domowa impreza może okazać się niedrogim i świetnym pomysłem na tę wyjątkową noc. Gościom zapewnia się smaczne jedzenie, dobry alkohol i muzykę, a detaliście daje to dobry zarobek.

Na domowego Sylwestra szykujemy ciepłe danie oraz obowiązkowo smaczne przekąski, które urozmaicą ten wyjątkowy wieczór. Spróbujemy zatem doradzić detaliście, jakich gotowych przekąsek oraz składników, z których można je przygotować nie powinno zabraknąć w sklepie.

 

Imprezowe chrupanie

Z gotowych przekąsek, które od razu można postawić na imprezowy stół nie może zabraknąć paluszków – od słonych, po te z makiem czy sezamem. Na stołach oraz co za tym idzie – na sklepowych półkach muszą pojawić się chipsy, orzeszki ziemne solone bądź w różnych panierkach od pikantnych aż po słodkie oraz krakersy i mieszanki słonych ciastek.

„Oprócz popularnych i znanych solonych orzeszków ziemnych nie powinno zabraknąć bardziej wyrafinowanych produktów, jak orzechy nerkowca solone, smażone migdały solone oraz pistacje solone. Produkty te mogą również występować w formie mieszanek zarówno solonych, jak i naturalnych. Produkujemy tego rodzaju mieszanki i cieszą się one dużą popularnością” – mówi Leszek Bednarz, Dyrektor Handlowy ds. FMCG, Atlanta Poland S.A.

Z badania TGI przeprowadzonego przez Instytut MillwardBrown SMG/KRC w okresie od lipca 2009 do czerwca 2010 roku wynika, że spożywanie chipsów/snaków/chrupek deklaruje 43,9%, krakersów/mieszanek słonych ciasteczek 34,4%, orzeszków w puszkach/paczkach 37,1%, zaś słonych paluszków/precelków 64,7% Polaków w wieku od 15 do 75 lat. 26,67% badanych spożywa chipsy/snaki/chrupki 2-3 razy w miesiącu, 23,64% raz w miesiącu lub rzadziej, 17,57% 2 razy w tygodniu, 17,29% raz w tygodniu, 9,93% 3-4 razy w tygodniu, 2,83% 5-6 razy w tygodniu, 2,07% codziennie.

49,82% badanych spożywa krakersy/mieszanki słonych ciasteczek raz w miesiącu lub rzadziej, 33,75% 2-3 razy w miesiącu, 12,76% raz w tygodniu, 3,67% częściej niż raz w tygodniu.

56,1% badanych spożywa orzeszki w puszkach/paczkach raz w miesiącu lub rzadziej, 28,3% 2-3 razy w miesiącu, 11,58% raz w tygodniu, 4,02% częściej niż raz w tygodniu.

Szczegółowe informacje dotyczące 5 marek krakersów/mieszanek słonych ciasteczek najczęściej spożywanych przez respondentów, którzy zadeklarowali ich spożywanie znajdują się w zestawieniu tabelarycznym (TOP5).

Na sklepowej półce w okresie przedsylwestrowym nie może zabraknąć różnego rodzaju bakalii. Są one nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zdrową przekąską. Suszone morele, śliwki, daktyle, figi czy gruszki oraz migdały, orzechy laskowe i włoskie, a także rodzynki to znakomite przystawki, które można postawić na stole w ozdobnych miseczkach i delektować się ich smakiem przez całą noc. Sklep można zaopatrzyć w różnego rodzaju bakalie pakowane osobno, tak by klient mógł wybrać swoje ulubione. Warto pamiętać również o gotowych mieszankach bakalii, które oferują producenci – są one dobrym pomysłem na sylwestrowy stół przekąsek. „Dla naszych klientów jako jedyni w Polsce sprowadzamy z Kanady wielkoowocową żurawinę suszoną klasy Premium. Produkt ten dostępny jest w wiodących sieciach handlowych. Proponujemy również naszym klientom urozmaicenie powyższych produktów w formie mieszanek – tropikalnej, naturalnej i Premium” – dodaje Leszek Bednarz, a z myślą o imprezach, spotkaniach i przyjęciach poleca Bakal Party Mix naturalne, solone i bakaliowe.

Ze słodkości pamiętajmy także o różnego rodzaju ciasteczkach, czekoladkach, wafelkach i cukierkach. Klienci z pewnością chętnie kupią coś dla osłody na domową imprezę. Warto zwrócić uwagę na ułożenie tego typu produktów na sklepowej półce – ważne, aby były koło siebie.

 

Szykujemy przekąski

Przed sylwestrem nie może zabraknąć również w żadnym sklepie większego niż zwykle wyboru wędlin i serów. Na sylwestrowych półmiskach dobrze będą prezentowały się różnego rodzaju wędliny. Od szynki przez balerony, boczek, polędwice aż po pieczony schab czy suche kiełbasy, salami. Na stołach pojawią się z pewnością kabanosy, które są idealną przekąską, gdy dodamy do nich chrzan bądź też jako jeden ze składników sylwestrowych koreczków. Oprócz różnego rodzaju serów żółtych na przyjęcia idealnie pasują sery miękkie. Dużą popularnością cieszą się sery z przerostem błękitnej pleśni, które służą jako dodatki do różnego rodzaju potraw, sałatek, koreczków, a także podczas sylwestrowej imprezy dobrze będą prezentowały się na desce serów do lampki wina. Sery typu feta pasują do różnego rodzaju sałatek, na przykład greckiej z oliwkami, a mozzarella będzie „smacznie” prezentowała się w tradycyjnej wersji z pomidorami i świeżą bazylią. Ser żółty można zetrzeć do sałatki z kurczakiem bądź też pokroić go w kostkę i wykorzystać razem z wędliną i oliwkami do popularnych na domówkach koreczków.

Z badania TGI przeprowadzonego przez Instytut MillwardBrown SMG/KRC w okresie od lipca 2009 do czerwca 2010 roku wynika, że spożywanie serów żółtych deklaruje 94,2%, zaś serów miękkich (pleśniowych, feta, mozzarella) 42,5% Polaków w wieku od 15 do 75 lat.

28,24% badanych spożywa sery żółte 2 razy w tygodniu, 25,94% 3-4 razy w tygodniu, 16,35% raz w tygodniu, 11,53% rzadziej niż raz w tygodniu, 9,75% 5-6 razy w tygodniu, 8,18% codziennie.

46,05% badanych spożywa sery miękkie (pleśniowe, feta, mozzarella) rzadziej niż raz w tygodniu, 20,87% raz w tygodniu, 17,47% 2 razy w tygodniu, 10,47% 3-4 razy w tygodniu, 3,76% 5-6 razy w tygodniu, 1,38% codziennie.

Szczegółowe informacje dotyczące 5 marek  serów żółtych i serów miękkich (pleśniowych, feta, mozzarella) najczęściej spożywanych przez respondentów, którzy zadeklarowali ich spożywanie znajdują się w zestawieniach tabelarycznych (TOP5).

Niezbędnymi produktami na sylwestrową noc są różnego rodzaju warzywa, które pasują do wędlin, sałatek czy koreczków. Do większości sałatek można dodać ogórki konserwowe, kukurydzę, zielony groszek lub czerwoną fasolę i oczywiście majonez. A na sylwestrową kolację z pewnością każdy gospodarz imprezy będzie chciał przygotować smaczną i kolorową sałatkę. W związku z tym detalista nie może zapomnieć o tego typu produktach.

Popularnymi na przyjęciach są również marynowane przekąski, na przykład grzybki czy oliwki, które idealnie komponują się z różnymi gatunkami wędlin.

 

Ważny wystrój

Oprócz jedzenia, alkoholu, dobrej muzyki i oczywiście wyśmienitego towarzystwa, niezwykle ważnym elementem domowej imprezy sylwestrowej jest wystrój domu. Odpowiednia dekoracja stołu, nastrojowe świece, baloniki, serpentyny – to podstawowe elementy wystroju miejsca imprezy. Dlatego też na sklepowych półkach powinno znaleźć się miejsce na kilka tego typu dodatków, a z pewnością w okresie świąteczno-sylwestrowym dobrze będą sprzedawały się ozdobne serwetki papierowe, które nie tylko są przydatne podczas spożywania posiłków, ale są także piękną ozdobą każdego stołu.

W myśl starego porzekadła – jaki Sylwester taki cały rok – każdy chce spędzić tę noc w radości, przy suto zastawionym stole. A radość i świetną zabawę oprócz muzyki i alkoholu zapewnią pyszne przekąski, które klient kupi w najlepiej zaopatrzonym sklepie. Gospodarze domowych imprez bez wątpienia nie pożałują pieniędzy na organizację sylwestrowej nocy i posiłki, które zaserwują na przyjęciu swoim znajomym. Dlatego każdy detalista powinien odpowiednio wzbogacić asortyment swojego sklepu, by zwiększyć swój zarobek.

tagi: FMCG , Sylwester , przekąski , koreczki , słone paluszki , domówka , impreza ,