Niestety większość Polaków nie ma możliwości zjedzenia lunchu na mieście. W pracy żywimy się głównie kanapkami, batonami lub pączkami. Jednak coraz więcej z nas zaczyna przywiązywać uwagę do tego, aby posiłek w pracy był zdrowy. Odpowiedni lunch i przekąski podnoszą wydajność pracownika o 20% (według WHO). Aby mózg funkcjonował prawidłowo i wydajnie, musi otrzymywać w ciągu całego dnia odpowiednie ilości składników pokarmowych oraz witaminy. Niezbędne są te z grupy A, C i E oraz D i B, a także składniki mineralne, takie jak wapń, magnez czy żelazo.
Jeżeli nie dostarczymy organizmowi paliwa w postaci regularnych i zdrowych posiłków skutki mogą być poważne. Niektóre z nich to problemy z koncentracją, spadek energii, brak odporności, niecierpliwość, zła pamięć czy spowolnienie myślenia. Jednym słowem – brak wydajności w pracy i poza nią. A na to nie można sobie pozwolić. Poza tym, co gorsze – złe odżywianie się i brak ruchu mogą prowadzić do wielu poważnych chorób, na przykład cukrzycy, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, a także układu pokarmowego.
Dlatego też należy pamiętać o spożywaniu dziennie 4-5 zdrowych posiłków w odstępach nie dłuższych niż 3 godziny. Ostatni posiłek powinien być spożyty 2 godziny przed snem. Dzięki temu szybciej zaśniemy, ponieważ przewód pokarmowy nie będzie intensywnie pracował. Łatwo można policzyć, że kiedy pracujemy 8 godzin, a razem z dojazdami do domu można zaokrąglić je do 10 godzin, to większość posiłków powinniśmy spożywać w pracy.
Detalista zatem musi odpowiednio wyposażyć swój sklep, tak by klienci mieli szeroki wybór produktów, które można zabrać do pracy.
Smaczny, szybki i zdrowy
Kiedy jesteśmy po pierwszym i drugim śniadaniu, w godzinach 12-14 należy zjeść pożywny lunch, który dostarczy energii na popołudniowe zmagania z obowiązkami w pracy. W związku z tym sklepowe półki i zamrażalki powinny być pełne zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów. Różnego rodzaju sałatki, które można przygotować samodzielnie w domu z warzyw i dodatków są dobrym pomysłem na lunch. Dlatego też pamiętajmy, żeby mieć w sklepie kukurydzę i groszek w puszce, a także czerwoną fasolę czy seler konserwowy. Dobrym pomysłem na lunch jest sałatka z kurczakiem, która jest zarówno zdrowa jak i pożywna. Dlatego detalista powinien pamiętać o sałacie lodowej, na rynku dostępne są mieszanki sałat już poporcjowanych. Do tego typu sałatki potrzebne będą także pomidory, papryka, ogórek, szczypiorek i oliwa. Na lunch taką sałatkę można spożyć z razowym pieczywem. A dlaczego akurat ciemne pieczywo? Otóż jest ono bogate w błonnik i dostarcza organizmowi witaminy z grupy B, które łagodzą nerwy i pozytywnie działają na morfologię krwi i odporność. Jednak niektóre ciemne pieczywo ma swój kolor dzięki dodatkowi karmelu, co ma niewiele wspólnego z naturalnym, zdrowym razowym chlebem. Pieczywo z dodatkiem karmelu pieczone jest z białej mąki. Nasuwa się więc pytanie – jak rozpoznać zdrowy razowy chleb? Należy sprawdzić jego konsystencję i wagę. Tego typu pieczywo jest cięższe i twardsze.
Jeżeli jednak wolimy ciepły posiłek w pracy, możemy przygotować różnego rodzaju dania z makaronem lub ryżem, warzywami i drobiowym mięsem.
Zapracowani i zajęci Polacy nie mają często czasu na samodzielnie przygotowywanie posiłków do pracy. W takim wypadku dobrym rozwiązaniem mogą być gotowe dania, które można szybko podgrzać w kuchence mikrofalowej. Mrożone warzywa z kurczakiem i ryżem to pomysł na lekki i zdrowy posiłek podczas pracy. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy w zimowym koszyku świeżych warzyw jest niewiele, detalista w zamrażalkach powinien mieć szeroki wybór mrożonek. Zamrożone warzywa są zdrowe i różnorodne. Zamrażanie to najlepsza metoda przechowywania żywności. Warzywa i owoce tracą kilkakrotnie mniej witamin podczas zamrażania niż podczas innych procesów mających na celu przechowanie.
Agnieszka Dobrowolska, Menedżer Marketingu odpowiedzialny za mrożonki w Hortex Holding S.A. poleca dania Hortex Stimeria. To zupełna nowość na polskim rynku – 4 przepyszne mieszanki warzywne w unikalnym opakowaniu, które umożliwia gotowanie na parze w kuchence mikrofalowej. Hortex Stimeria to doskonały pomysł na pyszną przekąskę w ciągu dnia, szybki obiad lub kolację wieczorem. Stimerię można przygotować w domu, w pracy – wszędzie tam, gdzie poczujemy głód. Wystarczy wyjąć opakowanie z zamrażalnika, włożyć do mikrofalówki i po 7 minutach pyszne warzywne danie gotowe. „Wybraliśmy najlepsze warzywa i z pasją połączyliśmy w pyszne kompozycje. Następnie umieściliśmy je w specjalnie zaprojektowanym opakowaniu, które działa jak garnek do gotowania na parze. Po włożeniu do mikrofalówki, pod wpływem ciepła wewnątrz opakowania wytwarza się para, która gotuje warzywa dzięki zintegrowanym w folii zaworkom. Nowatorska technologia gwarantuje zachowanie naturalnego smaku warzyw i wartości odżywczych” – mówi Agnieszka Dobrowolska.
Z gotowych dań, do podgrzania w mikrofalówce warto mieć także potrawy rybne. Częste spożywanie ryb może nas uchronić przed wieloma chorobami. Ryby wspomagają pracę serca, wzmacniają kości i przedłużają młodość. Wskazane jest spożywać je 2-3 razy w tygodniu. Szczególnie polecane są ryby tłuste morskie, gdyż zawierają więcej cennych dla organizmu substancji niż słodkowodne. Kwasy omega-3 są niezwykle istotne w profilaktyce miażdżycy. Bogate w kwasy omega-3 są łosoś, makrela, śledź, tuńczyk i sardynka. Ryby są także cennym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, selen, magnez i jod. Warto dodać, że ryby spożywane razem ze szkieletem zawierają dużo wapnia. Ryby chude są bogate w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B6, B12, PP), natomiast tłuste zawierają rozpuszczalne w tłuszczu witaminy A, D i E. Pamiętając o zdrowotnych właściwościach ryb asortyment sklepowy należy uzupełnić na przykład w przygotowane do spożycia śledzie w różnych zalewach. Na półkach sklepowych nie powinno zabraknąć również gotowych sałatek i surówek, które mogą być zamiennikiem lunchu, bądź dodatkiem do niego. Oczywiście zdrową i pożywną kanapką na lunch nikt w pracy nie pogardzi, dlatego nie zapominajmy o uzupełnieniu asortymentu w ciemne pieczywo, tuńczyka czy łososia wędzonego w plastrach.
Pomiędzy posiłkami
Zdrowe odżywanie się należy wspomagać odpowiednią ilością płynów. Zalecane jest picie 1-1,5 l wody dziennie. Najlepiej jeżeli będzie to woda niegazowana, gdyż gazowane napoje pobudzają apetyt. Ważne jest, aby nie pić płynów podczas posiłku, gdyż powoduje to rozcieńczanie soków żołądkowych, a co za tym idzie zaburzenie procesów trawiennych, wzdęcia i zaparcia. W związku z tym pamiętajmy o piciu płynów przed lub 2 godziny po posiłku. Każdy wie, że należy unikać podjadania między właściwymi posiłkami. Jednak jeżeli robimy to z umiarem i zdrowo, z pewnością nam to nie zaszkodzi. Owoce dostarczą dodatkowych witamin, jogurt laktozy, a bakalie wspomogą pracę mózgu. Smacznym i zdrowym posiłkiem, bądź dodatkiem do niego może być maślanka bądź kefir, które pobudzają i regulują procesy trawienne. Są też dodatkową i ważną porcją wapnia dla organizmu. Alicja Tomaszewska z Robico proponuje koktajle maślankowe – „koktajl maślankowy Robico Smukła Linia to absolutna nowość na polskim rynku od firmy ROBICO. Funkcjonalne, bo posiadające dobroczynny wpływ na organizm koktajle, zostały pozbawione laktozy i tłuszczu, a wzbogacone o wapń, kwas foliowy i błonnik. Mogą je również spożywać diabetycy, ponieważ nie zawierają cukru, a substancje słodzące. Są doskonałym żywieniowym rozwiązaniem dla współczesnego konsumenta, ponieważ można je spożywać również będąc w ruchu”.
Jeżeli spożywamy maślankę jako osobny posiłek, można urozmaicić ją dodając otręby pszenne, żytnie, owsiane bądź orkiszowe. Są one źródłem błonnika i oczyszczają organizm z toksyn.
Większość czasu w pracy spędzamy w pozycji siedzącej. Ciężkostrawne posiłki sprawiają, że czujemy się jeszcze bardziej ociężali. Dlatego warto sięgnąć po zdrową i lekką przekąskę. Fakt ten potwierdza Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk Sante, która poleca kilka prostych przepisów na dobre samopoczucie w pracy. Pierwszy z nich to Musli tropical Sante z jogurtem. „Takie połączenie stanowi posiłek zarazem smaczny, jak i zdrowy. Dodatek egzotycznych owoców świetnie przypomi o gorącej plaży i słońcu w jesienne dni, a błonnik którego dostarczają, usprawni pracę przewodu pokarmowego” – przekonuje Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna. Kolejna propozycja na lekki posiłek to Otręby owsiane Sante w sałatce owocowej. „Otręby w otoczeniu truskawek, brzoskwiń, ananasów i winogron to znakomity mix dla osób, które walczą z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi i chcą zachować młody oraz zdrowy wygląd” – dodaje Dietetyk Sante. Dobrym pomysłem na zdrową przekąskę są Otręby owsiane Sante w wersji sandwicz. „Kanapka z serkiem twarogowym lub masłem orzechowym Sante posypana otrębami Sante to doskonały pomysł na zdrowy posiłek dla osób mających kłopoty z przemianą materii. Otręby chronią błonę wyścielającą żołądek i wspomagają proces trawienia” – potwierdza Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna. Detalista, aby zwiększyć zyski powinien pamiętać o tego typu dodatkowych produktach, które Polacy chętnie zabierają do pracy.
Wśród zdrowych przekąsek są na pewno suszone owoce. Można je spożywać same jako przekąskę bądź też dodawać do mięs czy sałatek. Są słodkie, więc z powodzeniem mogą zastąpić czekoladowy batonik. Owoce suszone to źródło pektyn, które poprawiają proces trawienia. Dodatkowo zawierają witaminę B i błonnik. Warto sięgać także po nasiona słonecznika czy pestki dyni, które zawierają cynk oraz witaminy A, E, B. Można dodawać je do sałatek bądź spożywać jako osobną przekąskę. Idealne do pracy są także orzechy, które wspomagają koncentrację i obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia. Badanie przeprowadzone we wczesnych latach 90-tych wykazało, że spożywanie porcji orzechów częściej niż raz w tygodniu wspomaga ochronę przed zawałem serca i udarem mózgu. Większość kwasów tłuszczowych zawartych w orzechach to korzystne dla zdrowia kwasy jedno- i wielonienasycone. Tego typu tłuszcze obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają stężenie lipidów w surowicy krwi. Większość orzechów bogata jest w witaminę E, kwas foliowy oraz magnez, który reguluje ciśnienie tętnicze. Orzechy wykazują także działanie przeciwzapalne. Częste spożywanie orzechów obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy u dorosłych, mogą mieć również wpływ na ochronę przed wystąpieniem niektórych chorób nowotworowych, na przykład raka jelita grubego u kobiet.
Odżywiając się zdrowo i regularnie nie powinniśmy zapominać o bardzo ważnym aspekcie zdrowego trybu życia jakim jest ruch. Każdy powinien znaleźć w czas na pójście na basen czy jogging bądź chociaż na krótki spacer w ciągu dnia. W dobie kryzysu na rynku pracy, każdy dba o swoją wydajność. A wydajny i zdrowy pracownik, to dobrze odżywiony pracownik. Pamiętajmy więc, aby w naszym sklepie nie zabrakło produktów, z których można przyrządzić smaczny lunch do pracy oraz zdrowych i gotowych dań, które wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej. Dobrze odżywiony pracownik to jednocześnie dobry zarobek dla detalisty.tagi: FMCG , lunch , pożywienie , jedzenie , ,
Fundacja Polska Bezgotówkowa sprawdziła, jak zmieniają się...
Perspektywa wzrostu cen w znacznym stopniu determinuje plany...
Według badania Grupy Offerista, w zeszłym roku najwięcej...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...