Czytelnia

Przepis na karnawał

Czwartek, 29 grudnia 2011 Autor: Monika Dawiec,
Karnawałowy kalendarz obfituje w spotkania z przyjaciółmi i rodziną, podczas których na stołach królują drobne przekąski. Organizujesz przyjęcie i zastanawiasz, co podać gościom do jedzenia? Podravka przygotowała kilka apetycznych pomysłów, które ich zachwycą.

Tarta pomidorowa

Na pierwszy, treściwy kęs proponujemy inspirowaną kuchnią śródziemnomorską tartę pomidorową, która nasyci zgłodniałych gości i będzie nietypowym wstępem do dalszej części wieczoru. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 opakowanie pomidorów bez skórki Podravka, 2 łyżki tartego sera parmezan, 5 listków bazylii, 5 czarnych oliwek i przyprawa Vegeta. Na chłodzone ciasto francuskie kładziemy duży talerz stołowy i wycinamy jego obrys, dzięki czemu otrzymujemy koło, które będzie podstawą naszej tarty. Na cieście układamy pomidory pocięte w plasterki, a na sam wierzch dodajemy oliwki i inne dodatki do smaku. Pieczenie tarty trwa ok. 15-20 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem dekorujemy tartę listkami bazylii i posypujemy tartym serem.

Słone przekąski

Po takim wstępie pora na szwedzki stół i zatrzęsienie przystawek, więc zaskocz swoich gości różnorodnością potraw i nietypowymi zestawieniami. Proste przekąski w formie czipsów i paluszków warto zastąpić np. krakersowymi kanapkami. Największą popularnością będą cieszyły się te, w których przygotowaniu wykorzystasz pomidorowe dodatki. Zdecydowanym faworytem wszystkich gości z pewnością okażą się krakersy posmarowane Toskańskim Sosem Pomidorowym z czosnkiem i pietruszką od Podravki. Goście docenią Twoją kreatywność i południowy klimat przekąski.

A na deser… koreczki!

W trakcie zabawy, gdy goście są bardziej zajęci rozmowami niż jedzeniem, przebojem okażą się różnego rodzaju koreczki. Wybór składników jest dowolny, więc daj się porwać swojej kulinarnej fantazji. Oliwki, ananas, szynka czy suszone figi – wszystkie chwyty dozwolone! Aby wzbogacić smak koreczków, warto przygotować różnorodne dipy, w których goście będą mogli je maczać. Dip musztardowo-miodowy to kwestia paru minut - 4 łyżki musztardy należy wymieszać z 2 łyżeczkami miodu Podravka, tak aby uzyskać gładką masę, do której następnie dodajemy 1 łyżkę tartego chrzanu. Jeszcze prostszym sposobem jest podanie Włoskiego sosu pomidorowego z kaparami i oregano Podravka. Sos jest w pełni doprawiony, więc wystarczy go tylko przelać do salaterki, by móc go podać gościom.

 

tagi: Podravka , karnawał ,