Czytelnia

Odkryj inne oblicze Barszczu Czerwonego

Środa, 28 grudnia 2011 Autor: Maja Święcka,
Przepisy inspirowane Nową Kuchnią Polską:

1. Barszcz czerwony z pierogami

Składniki na 5 porcji:
1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY

Farsz:
250 g pstrąga
1 por (biała część)
1 łyżka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz biały

Ciasto:
300g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 200 ml wody
sól

Farsz:
Pstrąga oczyścić ze skóry i ości, zmielić. Pora pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pstrągai posypać siekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować i wyciąć kółka szklanką. Nałożyć porcję farszu, złożyć i zlepić brzegi. Ugotować w posolonej wodzie.
Barszcz przygotować według przepisu na opakowaniu.
Czas przygotowania: 30-35 minut

2. Barszcz czerwony z kołdunami

Składniki na 5 porcji:
1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
Przyprawa w płynie Maggi

Farsz:
200 g mięsa wołowego
1 cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Ciasto:
200 g mąki
1 jajko
100 ml wody
sól

Farsz:
Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na rumiany kolor i dodać do mięsa. Doprawić do smaku przyprawami. Wymieszać wszystkie składniki.

Ciasto:
Do mąki dodać jajko, sól, wodę i wyrobić. Rozwałkować i wyciąć kółka szklanką. Nałożyć farsz i dobrze zlepić brzegi. Ugotować.
Barszcz przygotować według przepisu na opakowaniu.
Czas przygotowania: 35-40 minut

3. Barszcz czerwony z sakiewkami

Składniki na 5 porcji:
1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY

Farsz:
100 g kaszy gryczanej
100 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki
szczypiorek do zawiązania sakiewek
sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe:
150 ml mleka
100 ml wody
1 jajko
140 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

Farsz:
Ugotować kaszę. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Dodać kaszę, doprawić do smaku.

Ciasto:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć 5 naleśników. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, posypać siekaną pietruszką. Uformować sakiewkę i zawiązać u góry szczypiorkiem.

Barszcz przygotować według przepisu na opakowaniu.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas oczekiwania: 20 minut

4. Barszcz czerwony z krokietami

Składniki na 5 porcji:
Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY

Farsz:
Ziarenka Smaku WINIARY
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
100 g startego żółtego sera
pieprz

Ciasto naleśnikowe:
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl. mąki pszennej
2 jajka
szczypta  soli
ok. 0,5 szkl. oliwy do smażenia
2 jajka
5 łyżek bułki tartej

Farsz:
Pieczarki i cebulę oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na maśle do odparowania płynu. Doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem. Ostudzić i dodać ser, wymieszać.

Naleśniki:
Z mleka, mąki, jajek i soli i około 0,5 szkl. wody przygotować ciasto naleśnikowe.Usmażyć około 12 cienkich naleśników i każdy smarować farszem pieczarkowym, założyć boki (około 3 cm) do środka i zwijać w rulon. Przekroić każdy ukośnie i panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Barszcz przygotować wg przepisu na opakowaniu i podawać do krokietów.

Czas przygotowania: 40 minut

5. Barszcz czerwony z pasztecikami

Składniki na 8 porcji:
2 opakowania Barszczu Czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY

Farsz:
1 Sos Grzybowy WINIARY
2 cebule
200 g pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz

Ciasto:
125 ml mleka
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g mąki
1 jajko
1 żółtko
płaska łyżeczka soli
2 łyżki masła
1 żółtko do posmarowania pasztecików

Farsz:
Cebule i pieczarki oczyścić i drobno posiekać. Masło stopić dodać cebule i pieczarki i dusić do miękkości. Wsypać Sos grzybowy WINIARY. Jeżeli farsz jest bardzo gęsty dodać odrobinę wody. Ostudzić.

tagi: Winiary ,