Kategorie produktów

Sylwestrowe menu

Poniedziałek, 19 grudnia 2011 Autor: Monika Dawiec, HURT & DETAL Nr 12 (70) / 2011
Sylwestrowe szaleństwa tuż, tuż! Wielu z nas spędzi ową wyjątkową noc w kameralnym gronie na „domówce”. Najpopularniejsze imprezowe przekąski i lista produktów, które w okresie sylwestrowo-karnawałowym są niezbędne w każdym sklepie – tylko u nas!
Bez względu na to, jaka muzyka będzie królowała na imprezie oraz czy będzie to domowy bal przebierańców czy też niezobowiązujące party – podstawą udanej zabawy są smaczne przekąski.

Imprezowe przekąski
Deska serów i półmisek z wędlinami są niezbędne na każdym przyjęciu. Tego typu produkty możemy wykorzystać także do przygotowania sałatek, grzanek, zapiekanek czy zwyczajnych ale lubianych kanapek. Według badania TGI Instytutu MillwardBrown SMG/KRC w okresie od października 2010 do września 2011 spożywanie serów żółtych deklaruje 94,2% Polaków, zaś serów miękkich (pleśniowych, feta, mozzarella) 45,8% badanych.
Od lat rekordy popularności na domowych przyjęciach biją koreczki i różnego rodzaju sałatki. Są to przystawki łatwe, szybkie i kolorowe. W tej kwestii nie trzeba się ograniczać, pomysłów na połączenie różnych składników jest bowiem bez liku. Na sklepowych półkach też pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa. Dajmy klientowi większy niż zazwyczaj wybór. Jeżeli na Sylwestra nie sprzedamy wszystkiego, to z pewnością w okresie karnawałowym większość produktów zniknie ze sklepu, a w kasie przybędzie pieniędzy.
Do sałatek, koreczków oraz do podawania jako samodzielne przekąski, konsumenci chętnie kupują warzywa i owoce w puszkach i słoikach. Jakie produkty powinniśmy mieć w sklepie? Przede wszystkim oliwki, suszone pomidory, marynowane mini pieczarki, cebulkę, paprykę, kukurydzę w puszcze czy groszek zielony – bez których nie powstanie większość sałatek oraz modnych koreczków. Jak podają badania TGI Instytutu MillwardBrown SMG/KRC 67,4% Polaków deklaruje spożywanie warzyw w puszkach i słoikach. Jednak warto pamiętać, że tego typu dodatki są także idealną – samodzielną przekąską. Katarzyna Milc, Produkt Manager Okechamp S.A. podpowiada, że na przykład do wina idealne będą suszone pomidory i oliwki, do piwa czosnki czy pieczarki nadziewane serem, a do mocniejszych alkoholi – mieszanki typu Party mix. Dzięki rosnącej popularności kuchni świata, a zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej, konsumenci stają się coraz bardziej otwarci na kulinarne nowości. Ale nie zapominają też o tradycyjnych przekąskach, takich jak pieczarki marynowane, cebulki czy czosnki, które wciąż królują na polskich stołach. Dlatego też, ważne jest uświadamianie okazji konsumenckich oraz wskazywanie możliwości wykorzystania różnych, także mniej znanych produktów.
„Idealnie sprawdzą się jako przekąska także pomidory suszone, dzięki którym można przygotować zimową wersję sałatki caprese. Wystarczy ułożyć na talerzu kawałki pomidorów suszonych z pokrojonym w plastry serem mozarella i smakowity snack gotowy” – mówi Agnieszka Pilarczyk, Brand Manager IndexFood i dodaje, że jeżeli nieodzownym składnikiem domowego przyjęcia sylwestrowego w naszym domu są sałatki, to również warto użyć do ich przygotowania pomidorów suszonych zamiast świeżych. Suszone pomidory w oleju z ziołami nadadzą każdemu przepisowi głębię smaku i wyjątkowy aromat.
Uzupełniając sylwestrowo-karnawałowy asortyment pamiętajmy także o sosach i dressingach. Wśród smaków powinniśmy dysponować czosnkowym, tatarskim, pomidorowym i chrzanowym. I oczywiście majonez! Jako dodatek do wielu przystawek, głównie sałatek. W sklepie nie może zabraknąć również gotowych przekąsek do chrupania – chipsów, paluszków czy krakersów, zarówno w tradycyjnych, jak i innowacyjnych smakach.

Strefa karnawałowa
Jak odpowiednio zagospodarować przestrzeń sklepu, aby przyciągnąć klientów?
Dobrym pomysłem, jak podkreśla Katarzyna Milc, jest tworzenie specjalnych stref sylwestrowo-karnawałowych oraz dodatkowych ekspozycji – wychodzenie poza standardowe ramy półki sklepowej. Do tego celu niezbędne będą standy ekspozycyjne, które mogą być wykorzystane jako second-placement. Z jednoczesnym wykorzystaniem specjalnych POSM, takich jak karnawałowe wobblery oraz ulotki z przepisami, klient w sklepie nie tylko nie przeoczy produktu, ale też nie będzie miał wątpliwości do czego może go wykorzystać.
Agnieszka Pilarczyk podpowiada, że po świętach warto szybko zmienić ustawienie produktów w sklepie i pokazać w dobrze widocznym miejscu te, które klient będzie mógł wykorzystać podczas przygotowań do przyjęcia sylwestrowego. Dobrze jest ułożyć w pobliżu siebie ozdoby sylwestrowe, przekąski (chipsy, paluszki, ciastka) oraz oliwki, kapary, pomidory suszone czy napoje bezalkoholowe.
Pamiętajmy też o podstawowej zasadzie układania produktów na półkach – najlepiej, gdy są umieszczone na wysokości wzroku, bądź w zasięgu ręki klienta. Jak podkreśla Wiesława Gawrońska, Prezes ds. Handlowych z Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”, warto też stosować dodatkowe ekspozycje tematyczne z wyrobami, które najlepiej sprzedają się w danym okresie. Mogą to być na przykład zestawienia sosów i musztard z wędlinami czy majonezu z warzywami, z których można przygotować sałatkę.
Domowe party nie może odbyć się bez smacznych i pomysłowych przekąsek. Imprezowicze będą chcieli zaskoczyć swoich gości pomysłowością i różnorodnością serwowanych przekąsek, ale na pewno nie zaskoczą detalistów, którzy odpowiednio wyposażą sklepowe półki i przekonwertują świąteczną ekspozycję na karnawałową.

tagi: Sylwester , przekąski ,