„Zimą bardzo ważne jest jedzenie zup, ponieważ to one rozgrzewają organizm, dostarczają wodę, zimą narażeni jesteśmy na wysuszanie przez ogrzewanie, mniej też zwykle pijemy” – mówi Małgorzata Gajewczyk, Dietetyk z Akademii Zdrowego Żywienia.
„Zimą niezależnie od posiłku powinniśmy stawiać na dania, które będą nas rozgrzewały. Do ich przyrządzenia sięgajmy po warzywa sezonowe (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, buraki) kasze, jak i produkty, które dodatkowo będą nas uodparniały np. kiszoną kapustę, kiszone ogórki” – radzi Dorota Dębogórska, Dietetyk z wrocławskiego Gabinetu Dietetycznego. - „Bardzo dobrze zimą sprawdzają się gulasze na chudym mięsie oraz gęste zupy kremy, które długo przebywają w żołądku. Może to być np. gęsta zupa jarzynowa, krem z dyni. Opcji jest naprawdę wiele” – dodaje Dębogórska.
Do przyrządzenia zimowych zup warto wybrać niskozmineralizowaną wodę źródlaną np. Złoty Potok. Będzie ona doskonałą alternatywą dla wody wodociągowej, gdyż w wielu miejscach nie ma ona najlepszej jakości i smaku. Naturalną wodę źródlaną Złoty Potok cechuje bardzo duża uniwersalność i neutralny skład minerałów.
Woda źródlana może nam również posłużyć do parzenia herbaty, która jest idealnym napojem na mroźne dni. Możemy tradycyjnie wybrać czarną herbatę z dodatkiem cytryny, ale nie ma co się ograniczać wyłącznie do jednego smaku. Szczególnie polecamy zieloną herbatę, która dodatkowo dobrze wpływa na pracę naszego metabolizmu.
Pamiętaj o żelazie i magnezie!
Kolejnym ważnym elementem w naszej zimowej diecie powinno być stałe uzupełnienie zapasów żelaza i magnezu. Pierwiastki te pomagają wzmocnić naszą odporność na warunki pogodowe i na stres, wspomagają koncentracje i chronią przed anemią. Znajdziemy je np. w orzechach, rybach, kaszy gryczanej czy fasoli.
Zamień batona na pieczone owoce!
Dla łasuchów polecamy ciasta z owocami i pieczone owoce. Są one tak samo smaczne jak np. ciasta z ciężkimi kremami, a zawierają o wiele mniejszą ilość kalorii i węglowodanów. Powinniśmy również zrezygnować z tradycyjnych słodyczy jak np. batony czekoladowe. Zawierają one cukry proste, które są odpowiedzialne za gromadzenie się nadprogramowego tłuszczu. Uczucie sytości zapewni nam wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach, kaszy, roślinach strączkowych.
Wzmacniamy organizm!
Podczas zimy polecamy również wzmacniać się czosnkiem i cebulą. Oba warzywa mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. „Dodatkowo powinniśmy wzmacniać nasz organizm owocami i warzywami, które są dostępne w postaci świeżej (bakłażany, dynia, cukinia, cytrusy) i mrożonej” – dodaje Małgorzata Gajewczyk z Akademii Zdrowego Żywienia. Musimy pamiętać, że nasz organizm zimą potrzebuje dużej ilości witamin i składników mineralnych, aby mógł poradzić sobie z różnymi infekcjami, dlatego pamiętajmy o warzywach i owocach i kupujmy mrożone lub nawet te przetworzone.
tagi: dieta , zima , odporność ,
Z analizy ekspozycji półkowej przeprowadzonej przez firmę...
Magazyn o powierzchni 43 000 m² zostanie oddany do użytku w...
Zaległe zadłużenie kredytowe i pozakredytowe producentów...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...