Wiadomości

Znakowanie produktów mleczarskich

Czwartek, 08 grudnia 2011 Autor: Monika Dawiec,
Polska Izba Mleka przeprowadziła kolejny dyżur ekspercki z zakresu „Znakowania produktów mleczarskich oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi”.

W dniach 07-18.11 br. Polska Izba Mleka zorganizowała swoim członkom dyżur ekspercki
z zakresu „Znakowania produktów mleczarskich oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi”.

W czasie dyżuru zostały skierowane do eksperta liczne pytania nt. znakowania. Każda firma zrzeszona w PIM miała możliwość zdobycia aktualnej wiedzy na temat tego, jakie oświadczenie żywieniowe i zdrowotne można nanosić na etykiecie wyrobów poprzez konsultacje na temat prawidłowości oraz konieczności zamieszczania różnorodnych zapisów na etykiecie opakowania.

Każda firma, która zadawała pytania ekspertowi otrzymała wyczerpujące odpowiedzi. Z analizy kwestionariuszy badających poziom satysfakcji wynika, że wszyscy uczestnicy są zadowoleni z konsultacji prowadzonych podczas dyżuru oraz wyrazili zainteresowanie i chęć uczestnictwa w kolejnych organizowanych dyżurach. Stwierdzili, iż uzyskane informacje były przygotowane w sposób jasny i zrozumiały, a ekspert wykazał się odpowiednią znajomością tematyki dyżuru.

Polska Izba Mleka już od 5 grudnia przeprowadza następny dyżur  ekspercki z zakresu „Znakowania środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów”. Członkowie PIM mogą zgłaszać nowe zapytania z przedmiotowego tematu do 16 grudnia bieżącego roku.

 

tagi: Polska Izba Mleka ,