Pierwsze Ogólnopolskie Forum Ekspertów i Hodowców Bydła Mlecznego „Zdrowa Krowa” było pierwszą okazją do spotkania dla wszystkich instytucji zaangażowanych w realizację programu. Obok Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, są to również: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Polska Federacja Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka, Weterynaryjna Diagnostyka Laboratoryjna w Gietrzwałdzie oraz firma Farmwet.
Program Zdrowa Krowa koncentruje się na trzech elementach: ekonomice produkcji mleka, profilaktyce zdrowotnej oraz nowoczesnych zasadach żywienia, dzięki któremu poprawie ulega zarówno wydajność produkcji, jak i kondycja zwierząt. W trakcie Forum poruszono m. in. temat efektywności ekonomicznej producentów objętych projektem badawczym, produkcji i przetwarzania mleka z gospodarstw ekologicznych, znaczenia żywienia dla zapobiegania chorobom, profilaktyki zakażeń IBR/IPV i BVD-MD.
„Modernizacja i zwiększanie potencjału polskiego mleczarstwa nie może polegać jedynie na inwestowaniu w coraz droższe urządzenia w mleczarniach i oborach. Konieczne jest stałe rozwijanie wiedzy o produkcji mleka i hodowli bydła oraz konfrontowanie osiągnięć badaczy z praktyką gospodarstw rolnych. Bez dwukierunkowego przepływu informacji trudno mówić nie tylko o nowoczesnym rolnictwie, ale także o silnej nauce” – podkreśla Edward Bajko, prezes zarządu SM Spomlek. – „Szczególna odpowiedzialność spoczywa tu na spółdzielniach, jako podmiotach poczuwających się do szczególnej troski o swoich dostawców. Nasze długoterminowe relacje umożliwiają nam podejmowanie działań obliczonych na lata, których efekty będą przychodzić stopniowo.”
Program Zdrowa Krowa prowadzony jest jednocześnie pod dwiema postaciami. Jego szeroka, dostępna dla wszystkich zainteresowanych odsłona, to ogólnopolska akcja o charakterze edukacyjnym, której najważniejszym narzędziem jest portal ZdrowaKrowa.pl. W tej chwili zawiera on głównie informacje teoretyczne, jednak systematycznie będzie wzbogacany o opracowania będące efektem badań prowadzonych przez partnerów programu w gospodarstwach należących do członków Spomleku. Projekt warsztatowo-badawczy – stanowiący „twarde” jądro programu – realizowany jest w 35 gospodarstwach. W jego ramach przeprowadzona została już diagnostyka zdrowotna stad i ocena efektywności ekonomicznej. W oparciu o ich wyniki każdy rolnik otrzymuje zestaw indywidualnych rekomendacji, których wdrożenie przyniesie wyraźną poprawę sytuacji. Ponadto, hodowcy regularnie uczestniczą w organizowanych specjalnie dla nich szkoleniach.
„Grupa objęta badaniami została wyselekcjonowana w taki sposób, aby wyniki miały jak najbardziej uniwersalny charakter i umożliwiły innym hodowcom skorzystanie z nich we własnych stadach. Nie jesteśmy w stanie fizycznie dotrzeć do każdego gospodarstwa w Polsce, ale jesteśmy przekonani, że udostępniając publicznie efekty naszej pracy, w jakimś stopniu ten cel osiągniemy” – deklaruje dr Marek Balcerak z SGGW.
W przyszłym roku zakres programu Zdrowa Krowa zostanie poszerzony o tematy związane z pracą hodowlaną, doborem genetycznym i przygotowaniem pasz. Badaniami profilaktycznymi objęte zostaną kolejne gospodarstwa, a na rolników czekać będą dalsze szkolenia. Efekty dotychczasowych działań pojawią się natomiast w postaci prac naukowych oraz na portalu ZdrowaKrowa.pl.
tagi: Spomlek , Zdrowa Krowa ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...