Wiadomości

Biedronkowe przepisy

Czwartek, 01 grudnia 2011 Autor: Monika Dawiec,
Na stronie www.biedronka.pl znaleźć można doskonałe propozycje na rodzinny obiad, kolację we dwoje, podwieczorek, czy świąteczną ucztę.

Przepisy pochodzą z ulotki „Inspiracje Tygodniowe”. Specjalnie dla klientów Biedronki przygotowują je Jan i Jakub Kuroniowie - młodzi kucharze, którzy kulinarną pasję odziedziczyli po ojcu.

Ich dania łączą w sobie sprawdzoną tradycję i świeże pomysły.

Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia mamy na przykład Sałatkę śledziową z żurawiną i buraczkami.

Składniki: 200 g filetów śledziowych Pescador, 250 ml mleka, 200 g buraków ćwikłowych, 30 g suszonej żurawiny, 20 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego czerwonego lub soku z cytryny.

Przygotowanie: Śledzie namocz w mleku przez minimum 2 godziny, do czasu gdy stracą nadmierną słoność. Po tym czasie filety odcedź i pokrój w kostkę. Żurawinę namocz w wodzie, zagotuj i odstaw. Buraki umyj, przypraw solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i piecz 1 godzinę, zawinięte w folię aluminiową, w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po ostudzeniu buraki obierz i pokrój w kostkę. Na sałatkę z buraczków połóż śledzie, następnie odcedzoną żurawinę. Potrawę udekoruj posiekanymi włoskimi orzechami.



 

tagi: Biedronka ,