Podstawą działalności BENEO-Technology Center będzie uznana od lat fachowa wiedza techniczna firmy BENEO i jej znajomość zastosowań żywności, a jego misją będzie rozwój i promowanie innowacji w produktach piekarskich i zbożowych, w żywności dla niemowląt, w napojach, słodyczach i produktach nabiałowych. Dzięki połączeniu doświadczenia specjalistów pracujących w różnych dziedzinach zastosowań objętych działalnością BENEO, klienci mają dostęp do rozległej bazy wiedzy na temat składników BENEO pod kątem ich głównych zastosowań.
BENEO-Technology Center będzie oferować specjalistyczne doradztwo w zakresie kwestii technicznych dotyczących zastosowań produktów żywnościowych. Poza tym będzie zajmować się opracowywaniem przepisów i receptur produktów o zoptymalizowanych właściwościach żywieniowych, które spełniają oczekiwania klientów pod kątem tekstury, wyglądu i smaku. Eksperci BENEO-Technology Center mają doświadczenie w zakresie przetwarzania żywności niezbędne do udzielania na miejscu konsultacji w kwestiach technicznych.
BENEO-Technology Center ma dwa główne laboratoria w Tienen w Belgii oraz Offstein w Niemczech. Oprócz tego otrzymuje wsparcie od zespołów w BENEO Inc. w USA i BENEO Asia Pacific w Singapurze, które zapewniają wiedzę o lokalnych rynkach, oraz ma dostęp do fachowej wiedzy Grupy Südzucker za pośrednictwem jej Centralnego Działu ds. Usług w zakresie Badań i Rozwoju (CRDS – Central department for Research and Development Services). BENEO-Technology Center współpracuje również z partnerami z całego przemysłu spożywczego, w tym z dostawcami maszyn, wytwórniami aromatów, ekspertami w dziedzinie emulgatorów i stabilizatorów, aby móc przekazywać swoim klientom jeszcze więcej wiedzy na temat zastosowań.
Fachowa wiedza techniczna BENEO, którą dysponuje BENEO-Technology Center, uzupełnia know-how firmy BENEO w obszarze spraw żywieniowych i regulacyjnych oraz jej doświadczenie w zakresie informacji o rynku i konsumentach. Taki unikalny wybór różnych kompetencji pozwala zapewnić klientom wsparcie w procesie rozwoju produktu, od etapu prac laboratoryjnych do umieszczenia gotowego produktu na półkach.
Rudy Wouters, Vice-President BENEO-Technology Center, mówi: „Przyszłe innowacje muszą z jednej strony umożliwiać zachowanie przez produkt odpowiedniego smaku i odpowiedniej tekstury, a z drugiej umożliwiać wprowadzanie na rynek zdrowszych produktów. Wiedza w zakresie receptur, przepisów, technologii i przetwarzania ma kluczowe znaczenie dla sukcesu w opracowywaniu produktów. Dzięki utworzeniu BENEO-Technology Center możemy zapewnić naszym klientom szersze wsparcie obejmujące zarówno ich już istniejące produkty, jak i proces tworzenia nowych koncepcji”.
tagi: BENEO ,
Polska Izba Handlu z zaniepokojeniem przygląda się...
Niemal co 3. przedsiębiorca w Polsce prognozuje pogorszenie...
Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...
Prof. G. Kołodko: Trump osiągnie efekt odwrotny od...
Ich udział najszybciej rośnie w Polsce...