Podstawą działalności BENEO-Technology Center będzie uznana od lat fachowa wiedza techniczna firmy BENEO i jej znajomość zastosowań żywności, a jego misją będzie rozwój i promowanie innowacji w produktach piekarskich i zbożowych, w żywności dla niemowląt, w napojach, słodyczach i produktach nabiałowych. Dzięki połączeniu doświadczenia specjalistów pracujących w różnych dziedzinach zastosowań objętych działalnością BENEO, klienci mają dostęp do rozległej bazy wiedzy na temat składników BENEO pod kątem ich głównych zastosowań.
BENEO-Technology Center będzie oferować specjalistyczne doradztwo w zakresie kwestii technicznych dotyczących zastosowań produktów żywnościowych. Poza tym będzie zajmować się opracowywaniem przepisów i receptur produktów o zoptymalizowanych właściwościach żywieniowych, które spełniają oczekiwania klientów pod kątem tekstury, wyglądu i smaku. Eksperci BENEO-Technology Center mają doświadczenie w zakresie przetwarzania żywności niezbędne do udzielania na miejscu konsultacji w kwestiach technicznych.
BENEO-Technology Center ma dwa główne laboratoria w Tienen w Belgii oraz Offstein w Niemczech. Oprócz tego otrzymuje wsparcie od zespołów w BENEO Inc. w USA i BENEO Asia Pacific w Singapurze, które zapewniają wiedzę o lokalnych rynkach, oraz ma dostęp do fachowej wiedzy Grupy Südzucker za pośrednictwem jej Centralnego Działu ds. Usług w zakresie Badań i Rozwoju (CRDS – Central department for Research and Development Services). BENEO-Technology Center współpracuje również z partnerami z całego przemysłu spożywczego, w tym z dostawcami maszyn, wytwórniami aromatów, ekspertami w dziedzinie emulgatorów i stabilizatorów, aby móc przekazywać swoim klientom jeszcze więcej wiedzy na temat zastosowań.
Fachowa wiedza techniczna BENEO, którą dysponuje BENEO-Technology Center, uzupełnia know-how firmy BENEO w obszarze spraw żywieniowych i regulacyjnych oraz jej doświadczenie w zakresie informacji o rynku i konsumentach. Taki unikalny wybór różnych kompetencji pozwala zapewnić klientom wsparcie w procesie rozwoju produktu, od etapu prac laboratoryjnych do umieszczenia gotowego produktu na półkach.
Rudy Wouters, Vice-President BENEO-Technology Center, mówi: „Przyszłe innowacje muszą z jednej strony umożliwiać zachowanie przez produkt odpowiedniego smaku i odpowiedniej tekstury, a z drugiej umożliwiać wprowadzanie na rynek zdrowszych produktów. Wiedza w zakresie receptur, przepisów, technologii i przetwarzania ma kluczowe znaczenie dla sukcesu w opracowywaniu produktów. Dzięki utworzeniu BENEO-Technology Center możemy zapewnić naszym klientom szersze wsparcie obejmujące zarówno ich już istniejące produkty, jak i proces tworzenia nowych koncepcji”.
tagi: BENEO ,
Mars oficjalnie ogłosił, że wszystkie dziesięć fabryk Mars...
Debata nad ograniczeniem dostępności alkoholu w Polsce...
Do KAS trafiają sygnały o naruszeniach prawa podatkowego –...
Mimo rosnących wydatków, czterech na 10 studentów ocenia...
Inflacja to dziś największa obawa liderów biznesu –...
Eksperci przewidują dalszy wzrost popularności tej formy...
Nasilają się konflikty na wsi wraz z napływem nowych...