Czy to oznacza, że flaczki staną się rarytasem tylko dla bogatych? Na wysoką cenę wpływa przede wszystkim fakt, że polskie ubojnie pokrywają krajowe zapotrzebowanie na ten surowiec w niespełna 5%. Dlatego jesteśmy skazani na import. W tej sytuacji nie sprzyja nam wysoki kurs Euro. Witold Choiński Prezes Związku Polskie Mięso dodaje również, że przyczyną wysokich cen flaków jest fakt, że są one pożądane nie tylko w Polsce. Na ten przysmak wyrażają popyt również takie kraje jak: Francja, Włochy czy Hiszpania i niestety są w stanie za ten produkt zapłacić znacznie więcej niż my.
Nastroje w branży nie są optymistyczne – przy obecnym poziomie ubojów i ilości bydła może okazać się, że cena flaków wołowych pozostanie na obecnym wysokim poziomie.
tagi: mięso ,
W warszawskim centrum handlowym Wola Park...
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol już kolejny rok z rzędu –...
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Dwóch na trzech ankietowanych, zaciągając kredyt lub...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...