Czy to oznacza, że flaczki staną się rarytasem tylko dla bogatych? Na wysoką cenę wpływa przede wszystkim fakt, że polskie ubojnie pokrywają krajowe zapotrzebowanie na ten surowiec w niespełna 5%. Dlatego jesteśmy skazani na import. W tej sytuacji nie sprzyja nam wysoki kurs Euro. Witold Choiński Prezes Związku Polskie Mięso dodaje również, że przyczyną wysokich cen flaków jest fakt, że są one pożądane nie tylko w Polsce. Na ten przysmak wyrażają popyt również takie kraje jak: Francja, Włochy czy Hiszpania i niestety są w stanie za ten produkt zapłacić znacznie więcej niż my.
Nastroje w branży nie są optymistyczne – przy obecnym poziomie ubojów i ilości bydła może okazać się, że cena flaków wołowych pozostanie na obecnym wysokim poziomie.
tagi: mięso ,
W roku jubileuszu 35-lecia Grupa Colian potwierdza swoją...
Restauracje działające w sieci Sfinks Polska wypracowały w...
Komentarz Prezesa Polskiej Izby Handlu...
13,6 dnia – takie terminy przelewów firmy MŚP zapisywały...
Rolnictwo może odegrać znaczącą rolę w niwelowaniu...
Impulsem dla szarej strefy są krajowe podwyżki akcyzy i...
Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o...