Selgros Cash & Carry wprowadził do swojej oferty żywność ekologiczną w sierpniu 2008. Początkowy projekt objął 90 produktów z następujących kategorii: konserwy (groszek, kukurydza, buraczki, koncentrat pomidorowy, ogórki, oliwki), produkty sypkie (oleje, oliwy, mąki, ryże, kasze, makarony, płatki śniadaniowe, musli, bakalie, produkty strączkowe), a także kawy, herbaty, pieczywo, słodycze oraz soki. Z uwagi na duże zainteresowanie klientów, w maju 2009 Selgros wprowadził do sprzedaży ekologiczny świeży nabiał w tym: jaja, mleka, masła, margaryny, twarogi, sery, jogurty, desery, śmietany, kefiry oraz tofu i nadal tę gamę rozszerza.
Oferta skierowana jest nie tylko do sklepów specjalistycznych. Ułatwienie dostępu do produktów BIO to przede wszystkim zachęta dla właścicieli małych sklepów oraz branży HoReCa. Świadomość konsumentów na temat ekologicznych produktów jest co raz większa, więc warto uzupełnić swoją ofertę konwencjonalną o zdrowe produkty ekologiczne. W tym roku Selgros poszerzył asortyment o ekologiczne wędliny, wina oraz kosmetyki i środki czystości.
„Mamy zamiar w kolejnym kroku wzbogacać naszą ofertę o ekologiczne owoce i warzywa” – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor ds. marketingu. „Wszystkie produkty sprzedawane jako ekologiczne w Selgrosie posiadają aktualne certyfikaty wydane przez akredytowane jednostki certyfikujące, co stanowi gwarancję zachowania całego procesu produkcji ekologicznej” – dodaje Furmanowicz.
Różnorodność asortymentu została specjalnie dobrana pod kątem spełnienia oczekiwań wielu wymagających klientów, takich jak wegetarianie, weganie, czy osoby prowadzące aktywny tryb życia oraz dbające o swoje zdrowie. Nie zapomniano również o najmłodszych klientach, dlatego produkty dla dzieci i niemowląt to bardzo ważna część oferty.
Żywność ekologiczna musi spełniać wiele wymagań i być dobrze oznakowana. To gwarancja, że kontroli podlega nie tylko produkt końcowy, lecz również cały proces produkcji. Hodowca, rolnik czy sadownik nie używają syntetycznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin (n.p. pestycydów). Hodowane zwierzęta mają dostęp do światła i wybiegu. Do ich pasz nie dodaje się antybiotyków, stymulatorów wzrostu (hormonów, sterydów) ani apetytu. Dzięki naturalnemu procesowi produkcji żywność taka jest zdrowsza dla człowieka. Produkty ekologiczne nie zwierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych i konserwujących, są wolne od składników modyfikowanych genetycznie.
„Ekoprodukty to rynek rosnący. Wśród naszych klientów korzystających z tej oferty duży udział mają przedstawiciele branży gastronomicznej. Obecnie posiadamy około 200 pozycji asortymentowych, nie wliczając w to kategorii żywności dla dzieci, co z pewnością wyróżnia Selgros na tle konkurencji” – mówi Cezary Furmanowicz.
tagi: Selgros , produkty ekologiczne , natura , ekoprodukty , asortyment , oferta ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...