Z rynku FMCG

Świąteczna kompozycja herbaty i piernika od POSTI

Poniedziałek, 07 listopada 2011
Smak i aromat gorącego herbacianego naparu towarzyszy nam niemal każdego dnia, szczególnie umilając te najdłuższe, chłodne zimowe wieczory. Herbata może być jednak również składnikiem wyśmienitych potraw – przepis na jedną z nich, świąteczny herbaciany Piernik prosto z Ceylonu, poleca firma POSTI.
Piernik prosto z Ceylonu
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej Ceylon POSTI,
- 350 g miodu wielokwiatowego,
- ¾ szklanki oleju,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).
Najlepiej podawać z filiżanką herbaty Ceylon POSTI.

tagi: POSTI ,