Produkty te są idealnym rozwiązaniem dla współczesnych domowych kucharzy. Skumulowane w takiej kostce przyprawy nadają wyśmienity smak i aromat różnym potrawom. Gotowe buliony są przede wszystkim podstawą każdej zupy, której przygotowanie nie powinno zajmować zbyt wiele czasu. Rosół czy pomidorowa przyrządzone na bazie wywaru z kostki szybko nabiorą wyjątkowego smaku. Podobnie sprawa wygląda z innymi niż zupy potrawami. Buliony i bulionetki są idealnym dodatkiem do sosów, potraw mięsnych czy sałatek. Klient nie musi się już martwić o dobór odpowiednich przypraw, poszukiwanie ich w sklepach, a następnie fachowe ich połączenie. Wystarczy, że polecimy mu bulion w kostce lub bulionetkę, a efekt będzie ten sam. „Zabiegany” klient zaoszczędzi czas, a detalista zwiększy zarobek i obie strony będą zadowolone.
Z badania TGI przeprowadzonego przez Instytut MillwardBrown SMG/KRC w okresie od kwietnia 2009 do marca 2010 roku wynika, że używanie bulionów i kostek rosołowych deklaruje 86,4% gospodarstw domowych. Najczęściej spożywanymi markami bulionów i kostek rosołowych wśród gospodarstw domowych, które zadeklarowały ich używanie były: Winiary (44,9%), Knorr (38,7%) i Kucharek (17%). Najwięcej spośród badanych gospodarstw domowych (29,6%) używa buliony i kostki rosołowe 3-4 razy w tygodniu. Niedużo mniej, bo 29,3% badanych stosuje w swojej kuchni buliony i kostki rosołowe 2 razy w tygodniu. Raz w tygodniu lub rzadziej korzysta z nich 24,7% konsumentów, 5,6 razy w tygodniu 8,8%, a codziennie 7,4%.
Szeroki wybór różnych rodzajów bulionów powinien zaspokoić potrzeby konsumentów. Buliony w kruchych kostkach zawinięte są zazwyczaj w sreberko. Bulionetki natomiast to żelowa galaretka w plastikowym pudełeczku. Zarówno krucha jak i żelowa konsystencja jest łatwo rozpuszczalna we wrzącej wodzie podczas mieszania.
Z powodu szans na większy zarobek detaliści powinni pamiętać o udostępnieniu różnych smaków – zaczynając od bulionów warzywnych, poprzez warzywno-mięsne, po wiele rodzajów bulionów mięsnych, które są dostępne na rynku.
Monika Dawiec
tagi: kuchnia , gotowanie , buliony , kostki , bulionetki ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...