Wakacje to zdecydowanie doskonały moment, aby dokładnie przejrzeć sklepowe półki i uzupełnić asortyment o te wszystkie produkty, które mogą posłużyć do przygotowania potraw kuchni greckiej i hiszpańskiej. Sezon urlopowy trwa, a na wypoczynek chętnie wybieramy się poza granice – co piąty Polak wyjeżdża do ciepłych krajów. Z wakacji przywozi nie tylko wspomnienia, pamiątki i zdjęcia, ale również nowe upodobania kulinarne. Nic dziwnego – kuchnia śródziemnomorska jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Dzięki temu coraz bardziej zyskuje na popularności. Na sklepowych półkach przybywa serów typu mozzarella i feta, bez problemu można kupić dowolny rodzaj makaronu, liście winorośli i wiele innych składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej.
„Trend ten przekłada się także na rynek produktów mrożonych, na którym pojawiają się dania gotowe takie, jak lasagne, gyros czy paella; poszerza się oferta owoców morza” – mówi Agata Zielińska, specjalista ds. PR, FRoSTA Sp. z o.o. Niezwykle istotnym elementem sukcesu wspomnianych produktów jest jakość ich składników – rośnie wiedza konsumentów np. na temat owoców morza, zwracają oni uwagę już nie tylko na wielkość krewetki, ale i procent glazury.
W kuchni śródziemnomorskiej w bardzo wielu potrawach używane są oliwki. Owoce te cenione są nie tylko za zapach i smak, ale i wartości odżywcze. „W Polsce oliwki stały się już bardzo popularne. Na półkach sklepowych istnieje szeroki asortyment oliwek: z pestkami, drylowanych, krojonych i nadziewanych. Chociaż oliwki to w większości sklepów osobna półka czy nawet cały regał, to w sezonie letnim można się pokusić o dodatkowe wystawienie ich przy świeżych warzywach czy dressingach, bo oliwki to przecież głównie składnik sałatek” – mówi Agnieszka Pilarczyk, Brand Manager, Index Food. – „Propozycja dla odważnych właścicieli sklepów to dodatkowe umiejscowienie oliwek przy alkoholach (przecież każdy koneser wie, że martini najlepiej smakuje z oliwką). Tego typu pomocnicze wystawienie może odnieść pozytywny skutek dzięki elementowi zaskoczenia. Klient przyzwyczaił się już do wielu standardowych działań, dlatego czasami warto zaryzykować i spróbować czegoś nowego.”
Grecki zawrót głowy
Kuchnia grecka to przede wszystkim czosnek, oliwki, oliwa z oliwek, liście winorośli i duża ilość warzyw, gdzie najważniejsze są pomidory, papryka i świeże zioła oraz ryby i baranina. Kuchnia ta jest lekka i bardzo smaczna. Zawdzięcza to bogactwu warzyw, dających w różnych kompozycjach niepowtarzalne smaki. Aromatyczne zioła i oliwa z oliwek są dodawane przez Greków niemalże do wszystkich potraw, dzięki czemu ich kuchnia rozpoznawalna jest na całym świecie. Co ciekawe – do każdego posiłku serwowane jest w Grecji pieczywo. Charakterystyczne potrawy tej kuchni to choriatiki, gyros, sałatka grecka, musaka, souvlaki, tzatziki oraz oczywiście ser feta.
Choriatiki – wiejska grecka sałatka, w skład której wchodzą: biała kapusta, pomidory, cebula, świeże ogórki, pietruszka i kolendra, oliwki, ser fata, ocet winny, oliwa z oliwek.
Sałatka grecka – tradycyjna sałatka grecka, której skład stanowią: pomidory, ogórki, czerwona cebula w plastrach, oregano i oliwa z oliwek. Przeważnie dodaje się zarówno oliwki i ser feta, jak i paprykę, kapary czy anchois.
Gyros – potrawa kuchni greckiej, mięso baranie, zastępowane wieprzowym lub drobiowym, pieczone na wielkim rożnie, okręcane dookoła i cięte w paseczki.
Musaka – zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów, sosu pomidorowego, zalana beszamelem.
Hiszpańskie specjały
Kuchnia hiszpańska, obok greckiej, jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich i swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. Opiera się głównie na produktach regionalnych. Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim ryby, owoce morza, warzywa, oliwki, oliwa z oliwek, pikantne wędliny oraz jagnięcina przyrządzana na różne sposoby. Charakterystyczne potrawy to paella, tortilla, gazpacho oraz tapas, które zdobyły swoich miłośników na całym świecie.
Paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na podsmażanym i gotowanym ryżu z dodatkiem szafranu. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw.
Tortilla – rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw. Istnieją dziesiątki odmian hiszpańskiej tortilli, najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie, gdyż była ulubioną potrawą Sancho Pansy.
Gazpacho – hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie ma czasu na jej schłodzenie, można dorzucić kostki lodu). Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.
Tapas – niewielkie przekąski, wywodzące się z Andaluzji. Do najbardziej znanych tapas należą: jamón serrano – mała kanapka z szynką, oreja – ucho wołowe smażone we fryturze, tortilla espańola – omlet z jajek i smażonych kartofli, patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju, oliwki, mariscos – owoce morza oraz fuet – katalońska kiełbasa.
Kuchnia śródziemnomorska, w tym grecka i hiszpańska jest smaczna, zdrowa, popularna i ceniona. I stanowi doskonałą okazję do zwiększenia obrotów w sklepie, zwłaszcza, gdy do kraju powrócą turyści, chcący kontynuować spożywanie wakacyjnych potraw.
Maja Święcka
tagi: potrawy , jedzenie , produkty , danie , przysmaki , Grecja , Hiszpania ,
Dotychczasowy dyrektor sprzedaży i członek zarządu w Kraft...
Z najnowszego raportu pt. „Obawy i lęki mikro oraz małych...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...