Kategorie produktów

Powiew wakacji na talerzu

Poniedziałek, 19 lipca 2010 HURT & DETAL Nr 7 (53) / 2010
Sezon urlopowy w pełni, nasi rodacy rozkoszują się greckim i hiszpańskim słońcem oraz wyśmienitymi potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Po powrocie nie tylko będą opowiadać znajomym o urlopie, ale z chęcią wielu z nich sięgnie po produkty, z których przygotują dania, będące przysmakami Grecji i Hiszpanii.

Wakacje to zdecydowanie doskonały moment, aby dokładnie przejrzeć sklepowe półki i uzupełnić asortyment o te wszystkie produkty, które mogą posłużyć do przygotowania potraw kuchni greckiej i hiszpańskiej. Sezon urlopowy trwa, a na wypoczynek chętnie wybieramy się poza granice – co piąty Polak wyjeżdża do ciepłych krajów. Z wakacji przywozi nie tylko wspomnienia, pamiątki i zdjęcia, ale również nowe upodobania kulinarne. Nic dziwnego – kuchnia śródziemnomorska jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Dzięki temu coraz bardziej zyskuje na popularności. Na sklepowych półkach przybywa serów typu mozzarella i feta, bez problemu można kupić dowolny rodzaj makaronu, liście winorośli i wiele innych składników typowych dla kuchni śródziemnomorskiej.

„Trend ten przekłada się także na rynek produktów mrożonych, na którym pojawiają się dania gotowe takie, jak lasagne, gyros czy paella; poszerza się oferta owoców morza” – mówi Agata Zielińska, specjalista ds. PR, FRoSTA Sp. z o.o. Niezwykle istotnym elementem sukcesu wspomnianych produktów jest jakość ich składników – rośnie wiedza konsumentów np. na temat owoców morza, zwracają oni uwagę już nie tylko na wielkość krewetki, ale i procent glazury.

W kuchni śródziemnomorskiej w bardzo wielu potrawach używane są oliwki. Owoce te cenione są nie tylko za zapach i smak, ale i wartości odżywcze. „W Polsce oliwki stały się już bardzo popularne. Na półkach sklepowych istnieje szeroki asortyment oliwek: z pestkami, drylowanych, krojonych i nadziewanych. Chociaż oliwki to w większości sklepów osobna półka czy nawet cały regał, to w sezonie letnim można się pokusić o dodatkowe wystawienie ich przy świeżych warzywach czy dressingach, bo oliwki to przecież głównie składnik sałatek” – mówi Agnieszka Pilarczyk, Brand Manager, Index Food. – „Propozycja dla odważnych właścicieli sklepów to dodatkowe umiejscowienie oliwek przy alkoholach (przecież każdy koneser wie, że martini najlepiej smakuje z oliwką). Tego typu pomocnicze wystawienie może odnieść pozytywny skutek dzięki elementowi zaskoczenia. Klient przyzwyczaił się już do wielu standardowych działań, dlatego czasami warto zaryzykować i spróbować czegoś nowego.”

Grecki zawrót głowy

Kuchnia grecka to przede wszystkim czosnek, oliwki, oliwa z oliwek, liście winorośli i duża ilość warzyw, gdzie najważniejsze są pomidory, papryka i świeże zioła oraz ryby i baranina. Kuchnia ta jest lekka i bardzo smaczna. Zawdzięcza to bogactwu warzyw, dających w różnych kompozycjach niepowtarzalne smaki. Aromatyczne zioła i oliwa z oliwek są dodawane przez Greków niemalże do wszystkich potraw, dzięki czemu ich kuchnia rozpoznawalna jest na całym świecie. Co ciekawe – do każdego posiłku serwowane jest w Grecji pieczywo. Charakterystyczne potrawy tej kuchni to choriatiki, gyros, sałatka grecka, musaka, souvlaki, tzatziki oraz oczywiście ser feta.
Choriatiki – wiejska grecka sałatka, w skład której wchodzą: biała kapusta, pomidory, cebula, świeże ogórki, pietruszka i kolendra, oliwki, ser fata, ocet winny, oliwa z oliwek.
Sałatka grecka – tradycyjna sałatka grecka, której skład stanowią: pomidory, ogórki, czerwona cebula w plastrach, oregano i oliwa z oliwek. Przeważnie dodaje się zarówno oliwki i ser feta, jak i paprykę, kapary czy anchois.
Gyros – potrawa kuchni greckiej, mięso baranie, zastępowane wieprzowym lub drobiowym, pieczone na wielkim rożnie, okręcane dookoła i cięte w paseczki.
Musaka – zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów, sosu pomidorowego, zalana beszamelem.

Hiszpańskie specjały

Kuchnia hiszpańska, obok greckiej, jest jedną z najpopularniejszych kuchni europejskich i swym zasięgiem obejmuje tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii. Opiera się głównie na produktach regionalnych. Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim ryby, owoce morza, warzywa, oliwki, oliwa z oliwek, pikantne wędliny oraz jagnięcina przyrządzana na różne sposoby. Charakterystyczne potrawy to paella, tortilla, gazpacho oraz tapas, które zdobyły swoich miłośników na całym świecie.
Paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na podsmażanym i gotowanym ryżu z dodatkiem szafranu. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw.
Tortilla – rodzaj grubego omletu, z dodatkiem warzyw, pokrojonych w plasterki ziemniaków, mięsa, ryb i przypraw. Istnieją dziesiątki odmian hiszpańskiej tortilli, najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie, gdyż była ulubioną potrawą Sancho Pansy.
Gazpacho – hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (jeśli nie ma czasu na jej schłodzenie, można dorzucić kostki lodu). Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.
Tapas – niewielkie przekąski, wywodzące się z Andaluzji. Do najbardziej znanych tapas należą: jamón serrano – mała kanapka z szynką, oreja – ucho wołowe smażone we fryturze, tortilla espańola – omlet z jajek i smażonych kartofli, patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju, oliwki, mariscos – owoce morza oraz fuet – katalońska kiełbasa.

Kuchnia śródziemnomorska, w tym grecka i hiszpańska jest smaczna, zdrowa, popularna i ceniona. I stanowi doskonałą okazję do zwiększenia obrotów w sklepie, zwłaszcza, gdy do kraju powrócą turyści, chcący kontynuować spożywanie wakacyjnych potraw.

Maja Święcka

tagi: potrawy , jedzenie , produkty , danie , przysmaki , Grecja , Hiszpania ,