Z rynku FMCG

GORGONZOLA - trzeci pod względem eksportu włoski ser

Wtorek, 25 października 2011
Gorgonzola D.O.P., jeden z najbardziej popularnych (i podrabianych) serów włoskich na świecie, zajmuje trzecie miejsce na liście serów “made in Italy” najczęściej eksportowanych, tuż za Grana Padano i Parmigiano Reggiano.
Narodziny tego sera przypisuje się legendzie, której bohaterem jest kaprys miłosny młodego mleczarza, który przebywając ze swoją piękną, nie zdążył zakończyć pracy tego dnia, pozostawiając ją na dzień następny. Mieszając zsiadłe mleko z wieczornego dojenia z mlekiem z dojenia rannego, ognisty młodzieniec otrzymał ser, jakiego nigdy przedtem nie wyprodukowano.
Jeszcze dzisiaj, ser Gorgonzola produkowany jest na obszarze, z którego pochodzi, z mleka z terenu konsorcjum, które rozciąga się między Piemontem i Lombardią, dwóch regionach w północnych Włoszech.
Od ponad czterdziestu lat Gorgonzola D.O.P. chroniony jest przed jednobrzmiące Konsorcjum, zaangażowane w działalności promocyjnej i informacyjnej, a przede wszystkim kontrolnej (począwszy od gospodarstwa rolnego, aż do sieci handlowej), w celu zapewnienia konsumentowi jakości i zdrowotności produktu.
Gorgonzola D.O.P. , ten oryginalny, ma podwójne oznakowanie. Pierwszy znak naniesiony jest po obu płaskich stronach formy i posiada stylizowane litery "CG" i numer identyfikacyjny producenta wyrobów mleczarskich. Na folii aluminiowej, która owija porcje produktu znajduje się drugi znak i ten właśnie konsument powinien sprawdzić. Oprócz słowa D.O.P. znajduje się wiele napisów o wypukłym nadruku. Jeśli brak ich, jest to jedna z wielu imitacji prawdziwego sera Gorgonzola D.O.P.
W dwóch rodzajach, "słodkim" i "ostrym", ser Gorgonzola staje się bardzo przydatny i wszechstronny w kuchni. Kreatywny i zachęcający, wzmacnia swój smak i pozostałych składników.  Dobry z makaronem, bardzo dobry na pizzy, fantazyjny z aperitifem, rewelacyjny nawet jako deser. Gorgonzola jest prawdziwą inspiracją dla wszystkich. Wielu światowej sławy szefów, ogłosiło jego triumf, przepisami, które weszły do Olimpu receptur kuchni światowej.
Gorgonzola to także bogactwo wartości odżywczych i zawiera wszystkie elementy niezbędne do harmonijnego rozwoju fizycznego i zrównoważonej dziennej dawki energii: 100 gr produktu zawiera tylko 330 kalorii, 19 gr białka, 360 mg fosforu, 420 mg wapnia i 27 gr tłuszczu. Oprócz tego witaminy A, B1, B2, B6, B12, PP.

tagi: GORGONZOLA ,