Placki ziemniaczane, kluski śląskie czy pierogi z mięsem od dziś nie muszą smakować tak samo. Zobacz, jakie przepisy - z wykorzystaniem sera Gorgonzola proponuje włoska firma Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SEREM GORGONZOLA
Składniki na 4 porcje:
- 200 g sera gorgonzola
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- 1jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i wymieszać. Formować placki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podgrzewając nie duży garnek z wodą , wstawić do niego mniejszy, w którym ciągle mieszając rozpuscić ser gorgonzola. Gotowe placki polać roztopionym serem.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z SEREM GORGONZOLA
Składniki na 4 porcje:
- 200 g sera gorgonzola
- 4 ziemniaki
- mąka ziemniaczana (ok. 1 szklanki)
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie, odcedzić, ubić i jeszcze gorące wymieszać z mąką ziemniaczaną. Formować pyzy z dziurką w środku i wrzucać na gorący wrzątek. Gotować ok. 5 min. W międzyczasie, podgrzewając nie duży garnek z wodą , wstawić do niego mniejszy, w którym ciągle mieszając rozpuscić ser gorgonzola. Ugotowane kluski polać rozpuszczonym serem.
PENNE Z SEREM GORGONZOLA
Składniki na 2 porcje:
- 200 g sera gorgonzola
- 200 g makaronu penne
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. W międzyczasie, podgrzewając nie duży garnek z wodą , wstawić do niego mniejszy, w którym ciągle mieszając rozpuscić ser gorgonzola. Ugotowany makaron polać rozpuszczonym serem. Można do smaku doprawić odrobiną pieprzu.
PIEROGI Z MIĘSEM OBLEWANE SEREM GORGONZOLA
Składniki na 4 porcje:
- 200 g sera gorgonzola
- 400 g surowego mięsa mielonego
- 1 cebula
- masło, sól, pieprz
- 350 g mąki
- 150 ml gorącej wody
- sól
Sposób przyrządzania:
Farsz
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle, tak żeby się zeszkliła. Dodać cebulę do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i jeszcze raz przesmażyć.
Ciasto
Mąkę wymieszać z goraca woda i zagnesć ciasto. Nastepnie ciasto rozwalkować, powycinać okragle placuszki, nalozyć na nie farsz i pozlepiać brzegi. Wrzucić pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu wyciagać łyżką cedzakową. W międzyczasie, podgrzewając nie duży garnek z wodą , wstawić do niego mniejszy, w którym ciągle mieszając rozpuscić ser gorgonzola. Ugotowane pierogi polać rozpuszczonym serem.
KANAPKI Z WŁOSKIM AKCENTEM
Składniki na 4 porcje:
- 200 g sera gorgonzola
- 4 kromki chleba żytniego
- 4 plasterki szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- plasterki warzyw wedle uznania (pomidor, ogórek etc.)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Chleb opiec w tosterze lub włożyć na chwilę do piekarnika. Posmarować kanapki serem gorgonzola i wylozyć na nie pokrojone w plastry warzywa. Przykryć je plasterkami szynki i udekorować kawalkami sera gorgonzola oraz posiekanym szczypiorkiem. Gotowe kanapki posypać pieprzem, doprawić solą do smaku i skropić oliwą z oliwek.
KROKIETY Z SEREM GORGONZOLA
Naleśniki usmażyć w/g własnego przepisu
Składniki farszu na 4 porcje:
- 400 g mielonego mięsa
- 200 gr sera gorgonzola
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- bułka tarta
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażać jeszcze ok 10 minut. Mięso przełożyć do miski, dodać sól i pieprz, i gdy ostygnie wymieszac z jednym jajkiem, kawalkami sera gorgonzola i bułką tartą. Kazdy naleśnik posmarować farszem, złożyć boki i zwinąć krokiety. Krokiety obtoczyć w pozostałym jajku i bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
PIECZEŃ POLEWANA SEREM GORGONZOLA
Składniki na 4 porcje:
- 200 g sera gorgonzola
- ok. 1 kg mięsa na pieczeń
- pieprz, sól
- rozmaryn, szałwia
- oliwa z oliwek lub olej
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, po czym nasmarować oliwą lub olejem. Włożyć do brytfanny razem z ziolami i podlać odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec ok. 1,5 godz. W międzyczasie, podgrzewając nie duży garnek z wodą , wstawić do niego mniejszy, w którym ciągle mieszając rozpuscić ser gorgonzola. Po wystygnięciu mięso pokroić w plastry i polać rozpuszczonym serem. Udekorować listkami szałwi i podawać z pieczonymi ziemniakami.