Kategorie produktów

Lekko na wiosnę

Środa, 28 kwietnia 2010 HURT & DETAL Nr 4 (50) / 2010
Z nadejścia wiosny cieszymy się wszyscy, zwłaszcza, że zima w tym roku dała się wyjątkowo we znaki. Cieplejsze dni to lżejsze odżywianie. Dlatego w sklepach klienci poszukują produktów, dzięki którym przygotują posiłki mniej kaloryczne, niż te w czasie mrozów. Szukują również produktów, które pozwolą zadbać o zdrowie i wzmocnić organizm.

Wiosna to czas, w którym niemalże wszyscy myślą o odnowie organizmu po zimie, zwłaszcza tak długiej i mroźnej, jak tegoroczna. Jest to również czas przesilenia, kiedy odczuwamy większe zmęczenie. Dlatego niezwykle istotne jest, aby w tym okresie uzupełniać organizm w witaminy i sole mineralne, a także zadbać o jego oczyszczenie. Pierwsze promienie słońca dostarczają nam witaminy D, ale bardzo ważna jest również właściwa dieta, czy wzmożona aktywność fizyczna. Ważne są również napoje, które zbawiennie wpływają na organizm. Jakie produkty powinny być zatem starannie wyeksponowane na sklepowych półkach?

Zdrowa żywność

Z całą pewnością wiosną klienci sięgną po produkty zdrowej żywności, ekologiczne i BIO. Będą poszukiwać pieczywa pełnoziarnistego, razowego, lekkiego. Bogactwo witamin i minerałów znajdą w różnorodnych produktach. I tak np. kapusta, pomidory, masło, śmietana, sery tłuste, kalarepka, marchew, sałata, czy szpinak zawierają dużo witaminy A, która warunkuje prawidłowy stan skóry, prawidłowy wzrost i wzrok.

Natomiast m.in. śledzie, masło, śmietana, ryby morskie i jaja zawierają witaminę D odpowiedzialną za prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłową mineralizację kości.
Witamina E, która zapewnia prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie znajduje się m.in. w sałacie, kiełkach zbóż, kukurydzy, warzywach zielonych, mięsie, zawiera ją również masło i oleje roślinne (sojowy, kukurydziany).
Witamina K znajduje się przede wszystkim w takich produktach, jak: kalafior, szpinak, kapusta, marchew, ziemniaki, sałata, pomidory, a niezbędna jest przy produkcji protrombiny w wątrobie (udział przy krzepnięciu krwi).

Herbaty

Jak co roku, również podczas tej wiosny klienci chętnie będą wspomagali dietę naparem herbaty zielonej, która jest źródłem przeciwutleniaczy – polifenoli. Związki te pobudzają procesy rozpadu tłuszczu, zmniejszają jego wchłanianie oraz przyczyniają się do zwiększonego wydatkowania energii tzw. termogenezy. Ponadto związki polifenolowe wymiatają wolne rodniki i wykazują działanie oczyszczające organizm z toksyn. Dla smakoszy goryczki charakterystycznej dla herbaty zielonej, firma Posti poleca naturalną liściastą lub ekspresową, jak również – pozostałym konsumentom – wersje aromatyzowane opuncją figową lub z dodatkiem soku cytrynowego.

Dobrym sposobem na oczyszczanie i wspomaganie odchudzania jest również herbata czerwona, która ułatwia redukcję nadmiernej tkanki tłuszczowej, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także pobudza czynności trawienne i jest naturalnym środkiem odtruwającym organizm. „Ze względu na charakterystyczny aromat czystej herbaty Pu-erh proponujemy dwa intrygujące smaki, z wiśnią i kwiatem osmantusa oraz z kawałkami pigwy i trawą cytrynową” – mówi Weronika Gromulska z Działu Badań i Rozwoju PH-W Posti S.A. – „Dla tych którzy preferują herbatki ziołowe mamy funkcjonalną linię herbatek Fitea, kierowaną do kobiet w każdym wieku, która spełnia trzy najważniejsze potrzeby każdej z nas. Wiosenną akcję odchudzania wspomoże herbatka Fitea slim spalanie i oczyszczanie z zieloną herbatą oraz inuliną, która jako rozpuszczalny błonnik wypełnia przewód pokarmowy dając uczucie sytości, wpływa korzystnie na florę jelitową oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.”

Jak podkreśla Weronika Gromulska, L-karnityna zawarta w opisywanej herbacie, która bierze udział w procesie spalania tkanki tłuszczowej w organizmie, powoduje wspomaganie wytwarzania energii w komórkach poprzez transport kwasów tłuszczowych w miejsca ich metabolizowania, czyli spalania. Herbatka Fitea Slim Intensywne spalanie dzięki składnikom takim jak herbata Pu-erh i chrom oraz zwiększonej dawce L-karnityny, jeszcze skuteczniej przyczynia się do redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Dodatek chromu, który jest ważny dla prawidłowego działania insuliny regulującej poziom glukozy we krwi, powoduje obniżenie chęci do spożywania słodyczy. Ponadto aronia jest niezwykle bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy – zawiera zarówno antocyjany, jak i katechiny, które sprzyjają utrzymaniu wysokiej sprawności organizmu i opóźniają procesy starzenia. „Z kolei dla dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci polecamy Fitea Beauty, herbatkę zawierającą m.in. skrzyp polny, pokrzywę, fiołek trójbarwny oraz 10 witamin szczególnie istotnych dla ładnego wyglądu.
Natomiast Fitea Anti-Stress wspomaga uspokojenie w stresujących chwilach dnia, jak również relaks i wyciszenie przed snem, dzięki zawartości m.in. takich składników jak melisa, lawenda i szyszki chmielu. Dla zwolenników ziół w tradycyjnym wydaniu polecamy herbatki ziołowe Rumianek, Melisę i Miętę” – dodaje Weronika Gromulska.

Woda

Woda jest niezbędna do tego, aby organizm mógł właściwie funkcjonować – to jego główny składnik, rozpuszczalnik i nośnik substancji odżywczych. W codziennej diecie, szczególnie w okresie odchudzania, które wyjątkowo często towarzyszy nadejściu wiosny – niezbędna jest naturalna woda mineralna, jako podstawowy składnik pokarmowy.

Jak twierdzi Konrad Wiktor, Kierownik działu Marketingu, Ustronianka Sp. z o. o., w Polsce wzrasta średnie spożycie wód butelkowanych, co świadczy o tym, że konsumenci coraz bardziej je cenią. „Nasza firma od 30 lat oferuje najwyższej jakości, krystalicznie czystą Wodę Mineralną Ustronianka. Wartość sprzedaży wody mineralnej Ustronianka wzrosła o 29 procent (wyniki z roku 2009 w stosunku do roku 2008)” – mówi Konrad Wiktor. Woda odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, ponieważ jest częścią składową krwi, płynów komórkowych i limfy. Wyparowywanie wody przez skórę stanowi ochronę organizmu przed przegrzaniem. Człowiek powinien wypijać od 1,5 do 3 litrów wody dziennie. Korzystne jest picie wody mineralnej gdyż zawiera sole mineralne. Produkty spożywcze zawierają 70-75% wody, a warzywa 90%.

Przyprawy i zioła

Wiosna to czas, kiedy klienci chętnie kupują nowalijki, które nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto więc ofertę sklepu poszerzyć o różne przyprawy i zioła, które posłużą do przygotowywania wiosennych lekkich sałatek. Zwłaszcza tych, które dodatkowo wspomogą odchudzanie.

I tak np. firma Kamis S.A. jako pierwsza wprowadziła linię przypraw i sosów sałatkowych z dodatkiem błonnika, opartą wyłącznie na naturalnych składnikach, bez dodatku soli i glutaminianu sodu. Jest to linia Kamis Fit up!, przeznaczona dla osób które dbają o zdrową i smaczną dietę. Te produkty są wybierane również w diecie bezsolnej, bo bez dodatku soli nadają potrawom i sałatkom smak i aromat. W ramach linii dostępne są mieszanki przyprawowe Kamis Fit up! do: zup i duszonych warzyw, ryb i owoców morza, twarożków, jajek i kefirów oraz potraw mięsnych. „To pięć różnorodnych, starannie skomponowanych mieszanek przyprawowych, które są przeznaczone do różnorodnych potraw, tj. potrawy mięsne, zupy, ryby, owoce morza, sałatki. Najbardziej śniadaniowym produktem w linii jest mieszanka Kamis Fit up! do twarożków, jajek i kefirów, która cieszy się dużym powodzeniem wśród konsumentek” – mówi Iwona Jaguczańska,

Marketing Manager Kamis S.A. Sosy sałatkowe Kamis Fit up! to obecnie 4 sosy z dodatkiem błonnika: sos koperkowy wzbogacony nasionami słonecznika, sos prowansalski z lawendą i melisą, sos włoski z suszonymi truskawkami i szałwią, sos pikantny z chili i suszonymi pomidorami oraz nowość – sos sałatkowy klasyczny z płatkami czosnku, który uzupełnia dotychczasową ofertę.

Wiosna to okres, kiedy niemalże każdy z nas z większą uwagą spogląda na kupowane produkty – czy są zdrowe, nisko kaloryczne, czy nadają się do przygotowania potraw lekkich i dietetycznych. I te z chęcią kupują. Warto więc o nie właśnie poszerzyć asortyment sklepowych półek. Jednym słowem – im mniej kalorii, tym większy zarobek.

Maja Święcka

tagi: Lekko na wiosnę ,