Żywność funkcjonalna od produktów tradycyjnych i BIO różni się tym, że jej wartość odżywcza została wzbogacona o składniki korzystnie wpływające na funkcje organizmu, poprawę stanu zdrowia i samopoczucia oraz zmniejszają ryzyko chorób, w tym nowotworowych i naczyniowo-sercowych.
Efekty prozdrowotne żywności funkcjonalnej, czyli jej wpływ np. na układ odpornościowy, czy właściwości obniżające cholesterol, muszą być udokumentowane klinicznie, dlatego nie każdy wzbogacony produkt może być nazywany żywnością funkcjonalną. Nie muszą to być produkty pochodzące z upraw naturalnych, ani produkty ekologiczne, ale za to muszą być wzbogacone o dodatkowe składniki, bakterie pro-biotyczne, które są dodawane w procesie produkcji.
Z założenia, żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i powinna korzystnie oddziaływać na organizm. Odpowiednia kompozycja składników funkcjonalnych powoduje prawidłowy przebieg przemian metabolicznych, przyczynia się do wzmocnienia systemu odpornościowego oraz przeciwutleniającego ustroju, jak również pozytywnie wpływa na układ trawienny, oddechowy oraz nerwowy człowieka.
Obecnie na rynku żywności tego rodzaju przoduje Japonia, gdzie w połowie lat 80 XX wieku zapoczątkowano badania i po kilku latach wprowadzono odpowiednie regulacje prawne i rozpoczęto produkcję takiej żywności na skalę przemysłową. Obecnie do grupy produktów spełniających kryteria żywności funkcjonalnej można zaliczyć produkty wzbogacone w: nienasycone kwasy tłuszczowe, stanole, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne, probiotyki i prebiotyki oraz produkty zawierające obniżoną zawartość cholesterolu, sodu (produkty niskosodowe) i kalorii (produkty niskoenergetyczne).
Zdrowy tryb życia oraz zdrowy sposób odżywiania staje się coraz bardziej modny. Klienci chętniej i częściej sięgają po produkty, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dlatego warto wykorzystać ten trend i ofertę sklepu poszerzyć o produkty funkcjonalne, pamiętając o tym, że jest to zarówno jedzenie, jak i napoje.
Maja Święcka
tagi: Żywność funkcjonalna to zarówno produkty przetworzone , wzbogacone dodatkami prozdrowotnymi , jak również produkty , którym charakter funkcjonalności fizjologicznej nadają składniki występujące w nich naturalnie. ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...