Ferran Adria, którego restauracja El Bulli w Hiszpanii została pięciokrotnie uznana za najlepszą na świecie przez Restaurant Magazine, będzie współpracować z PepsiCo i służyć pomocą w rozwoju nowych metod i koncepcji kreatywnych innowacyjnej żywności. Partnerstwo to jest kontynuacją istniejących udanych relacji pomiędzy stronami. Rozpoczęta w 2005 r. współpraca opierała się konsultacjach m. in. przy projekcie zup warzywnych Alvalle i chipsów Lay's Artesanas (smażonych w 100% oliwie z oliwek).
Ferran Adria będzie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem, aby wspierać PepsiCo w tworzeniu nowych przekąsek, produktów śniadaniowych i alternatywnych potraw. Światowej klasy kucharz pomoże zainspirować zespół PepsiCo do rozwoju produktów dzieląc się wrażeniami
i obserwacjami trendów z całego świata.
Jednym z szczególnych obszarów współpracy będzie odkrywanie sztuki kulinarnej, aby umożliwić PepsiCo poszerzenie swojej oferty zdrowszych przekąsek. Zadaniem Ferran Adria będzie opracowywanie składników poprawiających smak przy jednoczesnym zachowaniu naturalnych technik w celu ograniczenia użycia tłuszczu i oleju w obecnych produktach, aby uczynić je jeszcze zdrowszymi.
„Firma PepsiCo od lat znana jest z inwestycji w rozwój i ciągłych poszukiwań kreatywnych rozwiązań kulinarnych. Współpraca z najlepszym szefem kuchni na świecie do dla nas niezwykła szansa poznania twórczych idei i globalnych trendów" - mówi Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor generalny PepsiCo.
„To dla nas zarówno zaszczyt, jak i prawdziwe wyzwanie pracować z firmą, która ma tak rozwinięty zespół badawczo-rozwojowy. Jako Eli Bulli chcemy z PepsiCo podzielić się naszym wieloletnim doświadczeniem oraz kulinarnym know-how. Współpraca będzie na pewno cennym doświadczeniem dla obu stron" - mówi Ferran Adria.
(M.D)
tagi: pepsiCo ,
„Nagroda Orła ESG to dla nas ogromne wyróżnienie” - z...
Wojna cenowa między największymi na rynku dyskontami jest...
Żabka oficjalnie otworzyła nowoczesne centrum logistyczne w...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...