Kategorie produktów

Ludzie branży FMCG podsumowują rok 2009

Poniedziałek, 21 grudnia 2009 HURT & DETAL Nr 12 (46) / 2009
Rok 2009 dobiega końca. Jaki był dla branży FMCG? Czy kryzys gospodarczy wpłynął na jej rozwój? Te i inne pytania zadaliśmy przedstawicielom firm, których produkty na codzień goszczą na sklepowych półkach. Wypowiedzi zebrała Maja Święcka

 


 

Dan Nistor

Dyrektor Generalny

Coca-Cola  HBC Polska

 

W 2009 roku Coca-Cola HBC Polska kontynuowała strategię oferowania konsumentom pełnej gamy napojów we wszystkich kategoriach napojów bezalkoholowych. Strategia ta przyniosła jak dotąd bardzo dobre rezultaty i dzięki niej umocniliśmy pozycję lidera na rynku. Niewątpliwie recesja światowa w gospodarce, a w wielu krajach nawet kryzys, wpłynęły na spowolnienie tempa wzrostu polskiej gospodarki, a co za tym idzie także branża napojowa nie rozwijała się w takim tempie, jak w ostatnich kilku latach. Dla naszej firmy oznaczało to więcej wyzwań, jednakże możemy ocenić ten rok pozytywnie.

 

W naszej ofercie w 2009 roku znalazły się kolejne innowacyjne produkty w różnych kategoriach. Zaoferowaliśmy klientom i konsumentom nowe produkty pod marką Cappy: nowatorska Cała Pomarańcza i orzeźwiająca Lemon&Nada, których sprzedaż wzmocniła znacząco całą kategorię soków, nektarów i napojów Cappy. Dwucyfrowy wzrost Cappy pod względem wielkości sprzedaży przewyższył oczekiwania budżetowe i jest jednym z największych osiągnięć naszej firmy w ubiegłym roku. Wiosną rozpoczęliśmy sprzedaż napoju energetycznego Burn w innowacyjnej butelce PET o pojemności 0,5l, pierwszym tego typu opakowaniu w kategorii napojów premium.W okresie letnim pojawił się limitowany wariant herbaty mrożonej Nestea Mango-Ananas oraz limitowana seria napoju Powerade Mango. We wrześniu wprowadziliśmy na rynek innowacyjną wodę mineralną MultiVita z ujęcia Kropla Minerałów. Po raz trzeci pojawiła się w sprzedaży jesienno-zimowa herbata Nestea Snowy Orange, którą tak bardzo polubili nasi konsumenci. Na rynek małopolski trafiła także Coca-Cola w specjalnej puszce, z grafiką zaprojektowaną przez jednego z mieszkańców Krakowa, zwycięzcę konkursu „Przelej Kraków na puszkę", ogłoszonego przez firmy z systemu Coca-Cola.

 

Ze względu na rosnące potrzeby rynku oraz różnicowanie naszej oferty nadal inwestowaliśmy w nasz potencjał produkcyjny, choć już nie tak intensywnie jak w 2008 roku. W ramach inicjatyw ogólnopolskich warto wymienić zwiększenie elastyczności produkcji, redukcję zapasów, ograniczanie zużycia mediów i optymalizację opakowań. W zakładzie produkcyjnym w Radzyminie rozpoczęliśmy produkcję napoju sportowego Powerade na nowej linii aseptycznej, a w Tyliczu - rozlewanie wody Kropla Beskidu do szklanych butelek bezzwrotnych o pojemności 0,75l, dedykowanych gastronomii. Jesienią 2009 roku rozpoczęlismy najważniejszą inwestycję: budowę nowoczesnego systemu trigeneracyjnego, który będzie własnym źródłem energii elektrycznej, jak również niezbędnych w procesie produkcyjnym energii cieplnej (para wodna) i chłodu dla zakładu w Radzyminie. Inwestycja umożliwi zakładowi Coca-Cola HBC Polska w Radzyminie ograniczenie o 40 proc. emisję dwutlenku węgla do atmosfery i ponad czterokrotne zmniejszenie tzw. śladu węglowego - czyli całkowitej sumy emisji gazów cieplarnianych powstających bezpośrednio lub pośrednio w procesie produkcji.

 

Zwiększyliśmy nasz potencjał w zakresie obsługi klientów. Jednym z głównych obszarów inwestycji oraz optymalizacji procesów była logistyka. Nasza firma dostarcza bezpośrednio produkty do ponad 140 tysięcy klientów detalicznych, co niewątpliwie pozwala nam być bardzo blisko klienta, ale jest to duże wyzwanie z punktu widzenia logistycznego. Byliśmy  świadomi, iż w warunkach zaostrzającej się konkurencji w czasie recesji gospodarczej liczy się nie tylko oferta, ale jakość obsługi klientów, szybkość i efektywność, stąd duże inwestycje w tym zakresie, które będą kontynuowane w latach następnych.

 

W tym trudnym kryzysowym roku nasza firma przywiązywała dużą wagę do efektywności kosztowej i dyscypliny budżetowej. Warto podkreślić, że poszukiwaliśmy oszczędności, optymalizując głównie procesy zachodzące wewnątrz firmy. Ograniczaliśmy koszty działalności na tyle, by zrównoważyć podwyżki cen energii, materiałów do produkcji butelek oraz innych surowców i mediów. Tym sposobem staraliśmy się nie przenosić wzrostu kosztów wytwarzania i dystrybucji na konsumentów.

 

Bez względu na spowolnienie gospodarcze i znaczny spadek dynamiki wzrostu sprzedaży firma nadal koncentrowała się na realizacji strategii w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu i zrównoważonego rozwoju w czterech obszarach: rynek, miejsce pracy, środowisko naturalne i społeczność lokalna. Sponsorowaliśmy i patronowaliśmy dziesiątkom inicjatyw, które można podzielić na cztery grupy:

 

Edukacja klientów - wprowadzenie w życie programu „Magazynuj z głową" mającego na celu edukację i promocję wśród tysięcy detalistów zasady właściwego i bezpiecznego magazynowania napojów w ich punktach sprzedaży Ochrona środowiska naturalnego (m.in. Fundusz Kropli Beskidu, Rzeki dla Życia: Wisła, Sprzątanie Świata, www.ekoedukacja.pl) Aktywny styl życia (m.in. Coca-Cola Cup, Maraton Warszawski i Poznański, Cracovia Maraton) Rozwój młodzieży (m.in. wsparcie Stowarzyszenia Pomocy Niepełnosprawnym „Bądźcie z nami" z Krakowa, posiłki dla najuboższych Hot-Meal-a-Day, Juliada).

Wśród naszych pracowników promowaliśmy stosunkowo nową inicjatywę w Polsce, jaką jest wolontariat pracowniczy. W 2009 roku ok. 600 osób z naszej firmy zaangażowało się w szereg działań, mających na celu pomoc najbardziej potrzebującym (osierocone dzieci, osoby niepełnosprawne) i ochronę środowiska.

 

 

 

Gerald Krenn

Dyrektor Działu Kosmetyków

Pielęgnacyjnych Henkel Polska Sp. z o.o.

 

Rynek Kosmetyków Pielęgnacyjnych rozwijał się w tym roku bardzo dobrze. Głównym motorem wzrostu było innowacyjne podejście do produktów. Konsumenci są bardzo zainteresowani nowościami rynkowymi i chętnie je wyprobowują. Polacy postrzegają kosmetyki jako codzienną odrobinę luksusu, z którego starają się nie rezygnować. Przez cały rok świętowaliśmy 111 lat obecności na rynku marki Schwarzkopf słynącej z wielu innowacji w zakresie koloryzacji, stylizacji i pielęgnacji włosów. W tym roku wprowadziliśmy także na rynek nową markę kosmetyków do pielęgnacji włosów SYOSS, która została stworzona przy udziale profesjonalnych fryzjerów i stylistów. Pozwoliło nam to osiągnąć wzrosty sprzedaży w stosunku do ubiegłego roku.

 

 

 

 

Tadeusz Nadrowski

Prezes Zarządu

SML Ostrołęka

 

 

Rok 2009  pomimo, że na samym jego początku zapowiadał się nie za ciekawie, był dla SML Ostrołęka rokiem bardzo dynamicznym w rozwoju. Nie tylko udało się nam umocnić pozycję marki Milandia na rynku, ale również wdrożyliśmy wiele ciekawych projektów spójnych z tą marką. W chwili obecnej marka Milandia kojarzona jest przede wszystkim z  innowacją i dobrą jakością. W skład marki Milandia wchodzą: masła,  twarogi, śmietany i śmietanki oraz serki Milandia w trzech smakach.

 

Dodatkowo SML Ostrołęka stworzyła  produkty pochodne tej marki - sery pod marką Milander. W sprzedaży jest ser typu szwajcarskiego Milander oraz ser z przerostem szlachetnej, niebieskiej pleśni Milander Blue.

 

Nowością jest linia produktów Pro-zdrowotnych zawierających kwasy omega 3 & 6, w skład której wchodzi masło 200g, 100g i ser z kwasami omega 3 & 6. Ser niebawem będzie dostępny w opakowaniach 150g, w bardzo wygodnej dla konsumenta formie, mianowicie w opakowaniu otwórz -zamknij. SML Ostrołęka stworzyła też produkt dla najmłodszych - masło Pinokio100g o niespotykanym dotychczas kształcie. Skierowane jest głównie do najmłodszych, ponieważ produkowane jest ze świeżej, wysokiej jakości śmietanki i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów.

 

Natomiast deserem skierowanym do starszego grona smakoszy produktów nabiałowych są desery Milani w trzech smakach: czekoladowy, tiramisu i kokosowo-migdałowy.

Nasza praca została doceniona przez konsumentów jak również przez specjalistów z branży mleczarskiej i nie tylko.

Produkty nabiałowe produkowane przez SML Ostrołęka zyskały uznanie, czego dowodem jest wiele nagród przyznanych w 2009 roku  przez organizacje konsumenckie, żywieniowe oraz branżowe, m.in.:

 

Wybór Konsumentów Roku w kategorii Innowacje Roku 2009 - Śmietany Milandia; Złoty Medal POLAGRA FOOD 2009 dla Serka Milandia o smaku brzoskwiniowym  i Masła Omega 3 & 6; Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za Najlepsze Produkty Mleczarskie - wręczony podczas TARGÓW  MLEKO EXPO 2009; Super Produkt Mleczarski 2009 - Najlepszy z najlepszych w kategorii Nowość - za Ser  Pro-zdrowotny Omega 3 & 6; Nagroda Specjalna Stowarzyszenia Agro-Biznes Klub za serię produktów Milandia; Statuetka Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za Najwyższą Jakość za masło PINOKIO 100g oraz masło omega 3 & 6; Statuetka Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich za Najwyższą Jakość za śmietanę i śmietankę Milandia.

 

Kierunek rozwoju, jaki obraliśmy w tym roku, chcemy utrzymać i kontynuować w roku 2010.

 

 


 

Michael Czech,

Dyrektor Działu Środków Piorących i Czystości

Henkel Polska Sp. z o.o.

 

W 2009 roku rynek środków piorących i czystości rósł stabilnie zarówno pod względem wartości, jak i wielkości sprzedaży. Odnotowane wzrosty były na poziomie zbliżonym do lat ubiegłych. Średnie wzrosty utrzymały się na poziomie kilku procent. Potwierdza to dobrą sytuację ekonomiczną  w Polsce, szczególnie na tle innych europejskich rynków. Odpowiada także ogólnemu trendowi wzrostu konsumpcji indywidualnej. Najbardziej dynamiczny wzrost odnotowany został w kategorii produktów do zmywania naczyń w zmywarkach. Z bardzo dobrym przyjęciem konsumentów spotkał się pierwszy na rynku żel do zmywania naczyń w zmywarkach marki Somat. Dużym zainteresowaniem klientów cieszyły się także innowacyjne tabletki Somat Perfect z Aktywatorem Działania w Niskich Temperaturach, które pozwalają na usuwanie trudnych zabrudzeń już podczas zmywania w temperaturze 40°C. Ważną nowością rynkową w kategorii proszków do prania był niewątpliwie Persil Cold Active umożliwiający skuteczne pranie nawet w temperaturze 30°C. Jestem przekonany, że wiele innowacyjnych produktów w ofercie Henkla oraz duże inwestycje w dalsze budowanie świadomości naszych marek pozwolą nam zwiększyć nasze udziały rynkowe w 2009 roku. 

 


 

Teresa Mokrysz

Właściciel grupy firm Mokate

 

Mamy za sobą bardzo pracowity rok, w którym wypadło nam zmierzyć się ze skutkami spowolnienia gospodarczego w naszym kraju. Mogę z satysfakcją powiedzieć, że z tych trudności Mokate wyszło obronną ręką. Dzięki temu rok 2009 stworzył dogodną bazę do jeszcze bardziej ambitnych planów na przyszłość. W roku 2010 zamierzamy utrzymać wysoką dynamikę sprzedaży - tak na rynku krajowym, jak i za granicą. Będziemy oczywiście kontynuowali innowacje; już teraz mogę zapowiedzieć pojawienie się wielu nowych, atrakcyjnych produktów rodem z Ustronia i Żor. Ponadto przymierzamy się do tego, aby podtrzymać naszą aktywność marketingową na co najmniej takim poziomie, jak udało się to zrealizować w bieżącym roku. Na koniec wspomnę, że pracujemy w Mokate nad dokonaniem kolejnej akwizycji, powiększającej potencjał ekonomiczny grupy firm.

 


 

Mirosław Steć

Dyrektor Generalny

Prezes Zarządu Hochland Polska

 

W roku 2009 obserwowaliśmy szeroką gamę reakcji rynku na zjawiska związane z kryzysem. Początek roku był bardzo dobry, wysoki popyt w połączeniu z taniejącymi surowcami, to wymarzona sytuacja dla przetwórców.

 

Później zaczęły oddziaływać czynniki psychologiczne związane z zalewem informacji o kryzysie - handel postawił na produkty tanie, konsumenci  zaczęli częściej kupować w dyskontach, marki własne zwiększyły swoje udziały rynkowe.

 

W 4. kwartale sytuacja zaczęła się normalizować i sądzę, że rok 2010 będzie znacznie lepszy. W Hochland Polska nie ulegliśmy panice, nie było cięć budżetów, zwolnień. Jak się często pisze - kryzys to nie tylko zagrożenie, ale i szansa.  Chcemy z niej skorzystać, umacniając się na rynku.

 

Wprowadziliśmy na rynek kilka nowości, m.in. plastry topione nowej generacji, Almette z bazylią - Smak Roku, Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu, topiony Cheddar w pudełku, bloczek Maasdamer,  Kanapkowy z Szynką, a na koniec roku nasz nowy hit - plastry Hochlander, dojrzewający ser typu Premium. W najbliższym czasie będą kolejne nowości, co potwierdza nasze nastawienie na rozwój i innowacyjność.

 

 

 

 

Leszek Rodak

Dyrektor Generalny

„Polskie Zdroje Sp. z o.o." S.K.A.

 

Pomimo doniesień o kryzysie w wielu branżach, rok 2009 był dla Cisowianki bardzo dobry.  Umocniliśmy swoją pozycję na rynku, zmniejszając dystans do lidera, należącej do Danone'a, marki Żywiec Zdrój. Zdobyliśmy także miano marki Wysokiej Reputacji PremiumBrand i znaleźliśmy się wśród marek nagrodzonych statuetką SuperBrand. Dużym sukcesem była nasza kampania reklamowa, która pomimo niecodziennego charakteru, została bardzo dobrze przyjęta. Dostrzeżono ją nie tylko w Polsce - o kampanii z udziałem F-16 napisał m.in. najważniejszy europejski magazyn branżowy Water Innovation. Bardzo ważny dla nas jest także fakt, że akcja, „Woda dla Sudanu" cieszy się dużym poparciem społecznym. Okazało się, że Polacy chcą pomagać, a problemy ludzi nawet w  odległych krajach nie są im obce. Daliśmy także przykład innym firmom, które coraz liczniej wspierają działania Polskiej Akcji Humanitarnej na rzecz zapewnienia dostępu do wody pitnej. Współpraca z PAH będzie kontynuowana w przyszłym roku - Cisowianka 0,33 w całości dedykowana budowie studni będzie nadal w sprzedaży.

 

Obecnie jesteśmy w trakcie prac nad wprowadzeniem nowego produktu, któremu towarzyszyć będzie kampania telewizyjna. Przygotowujemy się również do obchodów Roku Chopinowskiego, którego Cisowianka została strategicznym partnerem.

 

 

 

 

Dariusz Orłowski

Prezes Zarządu

Wawel S.A.

 

Rok 2009 jest dla nas całkiem udany. W trudnych czasach konsumenci sięgają po sprawdzone marki. Od stycznia do września br. nasze przychody wzrosły w porównaniu z ubiegłym rokiem o 18,4 proc. - do 206,8 mln zł. Najlepszy okres sprzedażowy (Boże Narodzenie) dopiero przed nami. W 2009 roku rozwijaliśmy i wprowadzaliśmy na rynek nowe produkty, oparte o sprawdzone receptury naszych podstawowych marek, tj. Kasztanki, Malaga, TikiTaki. Znajdują się one nieustannie na czele listy sprzedażowej. Wśród tegorocznych hitów sprzedażowych są m.in tradycyjne smaki w nowym wydaniu, np. trufle w czekoladzie, z unikalną recepturą stworzoną przez nasz Dział Badań i Rozwoju. Bardzo dobrze przyjmowane są przez rynek nasze oferty sezonowe. Jedną z najnowszych propozycji na Boże Narodzenie jest czekolada piernikowa ze śliwką.  Kontynuowaliśmy także rozwój naszych placówek handlowych. Obecnie mamy 14 salonów firmowych pod szyldem Wawel w Polsce. Ostatnio z wielkim sukcesem otworzyliśmy placówkę w Bydgoszczy.  Cieszymy się z zaufania, jakim obdarzają nas konsumenci. Już teraz pracujemy nad ofertą na rok przyszły. Będzie wiele niespodzianek, w szczególności związanych z obchodzonym przez nas w przyszłym roku jubileuszem 100-lecia firmy.

 

 



 

Maciej Magdziarz

Rzecznik Prasowy

Lidl Polska

 

 

Rok 2009 był rokiem intensywnego rozwoju naszej firmy w kierunku oryginalnej marki własnej Lidl. Do chwili obecnej powiększyliśmy nasz asortyment stały o prawie 400 nowych artykułów, z czego ponad 80 proc. stanowią produkty w oryginalnej marce własnej Lidl. Rozwój ten jest szczególnie widoczny w obrębie takich grup jak: wędliny, przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, twarogi, sery miękkie oraz twarde, ponadto artykuły i dodatki do pieczenia, makarony, ciastka, cukierki, słone przekąski oraz bakalie, również w czekoladzie. Na szczególną uwagę zasługuje rozwój grupy winiarskiej. Szeroka gama win białych, czerwonych oraz różowych, dostępna w naszych sklepach, pochodzi z winnic Nowego Świata: Chile i Kalifornii, jak również Afryki Południowej i z winnic europejskich. Cała gama produktów mlecznych w oryginalnej marce „Pilos", powstałą w 2009 roku we współpracy z polskimi mleczarniami, takimi jak: SM Spolmlek, SM Polmlek Maćkowy, OSM Kalisz i OSM Kościan. Natomiast dotychczasowy efekt naszej kooperacji z Bakomą pod logiem „Fruit Jumbo" zaoferowaliśmy naszym klientom na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2009 roku. Dużym powodzeniem wśród konsumentów odwiedzających nasze sklepy cieszą się: boczek, karczek oraz schab magnacki w oryginalnej marce „Pikok", które zadebiutowały zaledwie dwa miesiące temu. Wysoką jakość tych produktów gwarantują Zakłady Mięsne Werbliński Sp. z o.o. Rok 2009 był również rokiem rozwoju współpracy z około trzydziestoma nowymi dostawcami, do których należą m.in.: SM Mlekovita, SM Ostrołęka, SM Spomlek, OSM Łowicz, Lubella S.A., P.P.H.U. Konspol-Bis Sp. z o.o., SPA Sp. z o.o., Kotlin Dystrybucja Sp. z o.o., czy też Bakoma S.A. Rozwój naszej współpracy z dostawcami przekłada się na rozwój sieci naszych marketów. Do końca 2009 roku otworzymy około 50 sklepów. W roku 2009 powstało również nowe centrum dystrybucyjne w Legnicy, którego działalność oparta na najwyższej jakości systemach logistycznych i magazynowych umożliwia zarówno terminowe przyjęcie, jak również terminową dystrybucję artykułów do sklepów, co przekłada się na wysoką jakość i świeżość, kupowanych przez naszych klientów, produktów. W roku 2009 odnotowaliśmy, podobnie jak w latach ubiegłych, znaczący wzrost liczby klientów. W przyszłości planujemy dalszy rozwój kierunku oryginalnej marki własnej Lidl.

 

 

 

Krzysztof Waligórski

Prezes Dyrekcji Handlowej

Intermarché

 

 

W mijającym roku szyld Intermarché w Polsce wykonał ogromną pracę w kierunku dopasowania strategii handlowej do potrzeb klienta. Działania oparliśmy na trzech ważnych płaszczyznach, które miały wyróżnić nasze sklepy od sklepów konkurencji. Tanio, Świeżo i Wygodnie to hasła wokół, których zbudowaliśmy naszą taktykę handlową. Wiele starań zostało podjętych w ramach zrewidowania dotychczasowej polityki cenowej i pozycjonowania produktów. Bardzo mocno postawiliśmy na produkty marki własnej, których wartość sprzedaży dynamicznie rośnie, wychodząc poza nasze oczekiwania. Wzbogaciliśmy gamę produktów świeżych. Wspólnie z naszymi kolegami z Francji opracowaliśmy nowy koncept sklepu. Zadbaliśmy również o to, aby o naszych rozwiązaniach powiedzieć klientom. Po kilku latach przerwy zdecydowaliśmy się na zamieszczenie reklamy telewizyjnej Intermarché w największych stacjach telewizyjnych w Polsce. Zmieniliśmy także całą komunikację w sklepie. Wszystkie nasze zmagania już dziś przynoszą pozytywny skutek. Na rynku, na którym większość supermarketów notuje w tym roku spadki, Intermarché zanotowało dwucyfrowy wzrost obrotów. Docenili nas również klienci. Sieć Intermarché zdobyła Laur Klienta, w kategorii Odkrycie Roku 2009, wśród wszystkich sieci wielkiej dystrybucji w Polsce. Jest to bardzo prestiżowa nagroda i ma ona dla nas duże znaczenie, ponieważ przyznawana jest przez klientów.

 

 

 

 

Tomasz Pańczyk

Prezes Zarządu

Fischer Trading Group Sp. z o.o.

 

 

Rok 2009 był dla wydawnictwa Fischer Trading Group szczególnie ważny i zapewne przełomowy. Nasz wiodący tytuł - HURT & DETAL - powiększył nakład, dołączając tym samym do ścisłej czołówki wydawców prasy handlowej w Polsce. Nie poprzestaliśmy oczywiście na samym powiększeniu nakładu. Położyliśmy również nacisk na poprawę dystrybucji pisma tak, aby swym zasięgiem obejmowało jak największy obszar terytorialny Polski i obecne było w możliwie największej liczbie placówek handlowych. Wysoki poziom merytoryczny miesięcznika oraz nienaganna szata graficzna, to czynniki, m.in. dzięki którym HURT & DETAL stał się dostępny również dla klientów Cash&Carry sieci Eurocash, Tradis i Selgros - bezpośrednio przy kasach. Ciężka praca jaką wykonał cały zespół wydawnictwa w bieżącym roku - znalazła swoje odzwierciedlenie w wysokiej dynamice wskaźników badania czytelnictwa i dystrybucji prasy handlowej, wykonywanej przez renomowane instytuty badawcze.

 

Na początku roku - w miesiącu lutym - podczas międzynarodowych targów słodyczy w Kolonii, swoją premierę miał nasz nowy - anglojęzyczny tytuł: Food from Poland. Magazyn Food from Poland dostępny był na stoisku redakcyjnym również na targach IFE w Londynie, PLMA's w Amsterdamie oraz ANUGA w Kolonii.

 

W roku 2010 planujemy kolejny już raz powiększyć nakład miesięcznika HURT & DETAL, osiągając poziom 70.000 egz. W dalszym ciągu rozwijany będzie również magazyn HANDEL NOWOCZESNY, który pomimo stosunkowo krótkiego istnienia na rynku prasy handlowej, zdobył już stałe grono czytelników. Jeżeli chodzi o magazyn Food from Poland, to będzie on dostępny z pewnością na targach: ISM w Kolonii, PRODEXPO w Moskwie, PLMA's w Amsterdamie i SIAL w Paryżu. Liczę, że nadchodzący rok 2010 będzie udany zarówno dla naszych partnerów handlowych, jak i czytelników prasy, którą wydajemy. Tego też im życzę.

tagi: Podsumowanie 2009 roku , handel 2009 , fmcg 2009 , producenci branży fmcg podsumowują rok 2009 ,