Nowości

Nowe sorbety Carte d’Or – esencja orzeźwienia

Czwartek, 12 maja 2011
Twórcy lodów Carte d'Or przedstawiają dwa nowe produkty - idealne na lato świeże, soczyste sorbety owocowe - Sorbet Lemon i Black Currant.

Sorbet to najbardziej orzeźwiający i soczysty lodowy deser na świecie. Zmrożone owoce w wersji Carte d'Or są idealne nie tylko jako orzeźwiający przysmak, ale - wzorem francuskich mistrzów - podaje się je również jako lekki przerywnik podczas wystawnego obiadu w celu odświeżenia kubków smakowych.

Bazą sorbetów są owoce - im jest ich więcej, tym deser jest bardziej orzeźwiający i owocowy. Carte d'Or specjalnie na zbliżające się lato zamknął w swoich 2 sorbetach soczystą i aromatyczną cytrynę oraz kwaskowatą, ożywczą czarną porzeczkę. Carte d'Or Sorbet Lemon i Black Currant, jak wszystkie mroźne desery z serii Carte d'Or, powstają na bazie najszlachetniejszych składników i nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów - to po prostu zamrożony mus na bazie prawdziwych owoców. Carte d'Or Black Currant zawiera dodatkowo cząsteczki ze świeżych owoców.

Z historii sorbetów:

Sorbet jest najstarszym mrożonym deserem. Podobno stworzyli go Chińczycy, następnie zafascynowali się nim Arabowie i Persowie. Do Europy, gdzie stał się symbolem kulinarnego wyrafinowania, trafił przez Włochy.

Kiedy podajemy sorbety?

Sorbety są idealne o każdej porze dnia. Ich ożywcza soczystość doskonale odświeża kubki smakowe, więc wytrawni smakosze zalecają podawanie sorbetów pomiędzy posiłkami - przekąską i daniem głównym, lub - jeśli obiad jest bardziej wystawny - pomiędzy kolejnymi daniami.

Sorbety Carte d'Or są dostępne w poręcznych opakowaniach 450 ml w sugerowanej cenie 8,49 zł.

(Maja Święcka)