„Dni kuchni francuskiej" to jedna z dodatkowych atrakcji dla dzieci, organizowanych w ramach ogólnopolskiego programu „Dożywiania dzieci" prowadzonego przez Fundację Carrefour oraz Caritas Polska. W świetlicy „Klub Alternatywny dla Dzieci i Młodzieży", mieszczącej się przy ul. 11 listopada 17/19 w Warszawie, 8 kwietnia 2011 r. odbędzie się pierwsze z cyklu spotkań z kuchnią francuską w świetlicach objętych tym programem.
Specjalnie opracowane menu na warsztaty kulinarne zawiera charakterystyczne potrawy dla kuchni francuskiej. Warsztaty z przygotowywania smacznych i zdrowych francuskich przysmaków poprowadzi francuski kucharz David Gaborieau, który zajmuje się promowaniem francuskiej zdrowej kuchni wśród Polaków.
„Poza zajęciami profilaktyczno-wychowawczymi prowadzonymi w świetlicach Caritas chcemy zaoferować dzieciom nową formę terapii w postaci warsztatów kulinarnych. Podczas spotkań z kuchnią francuską wychowankowie świetlic będą mogli wspólnie przygotowywać posiłki, co ma także wymiar integracyjny" - mówi Adil Kheldouni kierownik placówki Caritas.
W lutym 2011 r. Carrefour wspólnie z Caritas rozpoczął nowy program dożywiania dzieci w świetlicach prowadzonych przez Caritas na terenie całego kraju. Program został zaplanowany na 12 miesięcy i potrwa do lutego 2012 roku. Każdego dnia Carrefour finansuje posiłek dla 825 dla dzieci z ubogich rodzin. Wartość udzielonej przez Carrefour pomocy wynosi prawie 800 tys. złotych.
(Maja Święcka)
tagi: Carrefour ,
ZPPM podsumowuje osiągnięcia dla rolnictwa i sektora...
Od 12 czerwca Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego...
W maju br. liczba wizyt wzrosła rok do roku w każdym badanym...
Eksperci apelują o mądre instrumenty wsparcia...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...